Hoe persoonlijke bescherming in het dagelijks leven werkt Persoonlijke veiligheid verhogen – gevaren herkennen en uitbannen

Als je het dagelijkse nieuws volgt, krijg je het gevoel dat het leven niet meer zo veilig is als vroeger. Het is niet relevant of de werkelijke misdaadcijfers zijn gestegen of gedaald. In plaats daarvan is het belangrijk om zelf geen slachtoffer te worden. Maar hoe gedraag je je correct in een gevaarlijke situatie, hoe herken je een gevaarlijke situatie en vooral – hoe bescherm je jezelf effectief? In ons artikel beantwoorden we deze vragen, zodat u meteen de juiste stappen kunt ondernemen.

Persoonlijke bescherming verhogen

Zich veilig kunnen voelen binnen de eigen vier muren en zich ongestoord van de ene naar de andere plaats kunnen begeven – draagt aanzienlijk bij tot de levenskwaliteit. Persoonlijke bescherming is een hoog goed en wordt door de staat verzekerd via soevereine politietaken. Maar ook al hebben burgers het monopolie op het gebruik van geweld overgedragen aan de staat, je kunt zelf ook iets bijdragen aan je persoonlijke veiligheid.

De beste bescherming wordt nog steeds geboden door de gemeenschap en wederzijds respect. Hier helpt het om het oog te scherpen voor mogelijke gevaarlijke situaties en de juiste stappen te nemen in geval van nood. Van bijzonder belang is de eigen woning, die op zichzelf een privé-beschermingszone vormt. Des te erger als dit geschonden wordt en de daders de bewoners getraumatiseerd achterlaten. Wij hebben de belangrijkste gevarensignalen in kaart gebracht en geven tips voor het juiste gedrag.

7 dingen waarop u moet letten om uw persoonlijke veiligheid te beschermen

ABUS Digital Door Spy DTS3214 is dankzij het grote display bijzonder geschikt voor brildragers, senioren en kinderen.

ABUS Digitale Deurspion DTS3214 is voor 93,44 EUR bij Amazon beschikbaar (per: 13.10.)

Auto’s met buitenlandse nummerplatenlangzaam rijdend door de buurt. Dit kunnen bijvoorbeeld criminelen zijn die op zoek zijn naar toekomstige slachtoffers of waardevolle objecten om in te breken.
TipNoteer het kenteken van het voertuig als het u verdacht voorkomt. Als een crimineel beseft dat hij zich in een waakzame buurt bevindt, is de kans groot dat hij van zijn plan afziet.

Rammelende geluiden in het trappenhuis of het geluid van versplinterend hout in de kelder wijzen op criminele schade aan eigendommen met het oog op diefstal. Dit kan wijzen op een inbraak. Andere verdachte geluiden zijn boren of hameren, hoewel er onlangs geen nieuwe mensen in het huis zijn komen wonen.
TipBreng jezelf niet in gevaar. Ga niet naar de kelder waar de geluiden vandaan komen, maar bel de politie. Meer tips vindt u hier: Gedragsmaatregelen bij inbraak

De ABUS Smart Security WLAN Light Camera OPPIC36520 is een bewakingscamera met licht en alarm.

ABUS Smart Security World WLAN lichtcamera is voor 209,95 EUR bij tink beschikbaar (per: 13.10.)

Verdacht licht in het donker, zoals het flikkeren van een zaklamp, kan erop wijzen dat criminelen op zoek zijn naar locaties waar ze kunnen inbreken of dat ze hun eigen huis of dat van een buurman al zijn binnengedrongen.
Tip: Gebruik bewakingscamera’s, zoals de ABUS Smart Security World WLAN lichtcamera met alarmfunctie, om ongenode gasten buiten te houden.

Strangers lange tijd op donkere hoeken of bij ingangen staan, of een onbekende auto op straat geparkeerd staat, met een bestuurder die het voertuig lange tijd niet verlaat.
TipDit kunnen personen zijn die op de loer liggen. Onthoud de personen voor latere identificatie en verwittig de politie. Wij hebben hier meer informatie samengevat: U kunt verdachte personen herkennen aan deze kenmerken

Stemmen in de gang en het rinkelen van deurbellen bij u thuis en in de naburige flats. Hier kan het zijn dat er een bende oplichters onderweg is, die zich toegang tot het huis willen verschaffen en daarom bij alle flats aanbellen.
TipGebruik een kijkgaatje om de situatie in het trappenhuis te overzien. Als uw vermoedens worden bevestigd, informeer dan de politie. U kunt hier meer lezen over hoe bedriegers toegang proberen te krijgen: Inbraakfraude herkennen en afwenden

Een groep jonge mannen let op je terwijl je jogt of volgt je op enige afstand op weg naar huis.
Tip: Uiterste voorzichtigheid is hier geboden. Probeer de afstand tot de groep te vergroten en kom zo snel mogelijk in de buurt van andere mensen of bel direct aan bij de eerstvolgende beschikbare voordeur. Plaats een politie noodoproep als je je smartphone bij je hebt. Ga naar een café of kroeg om van daaruit een taxi of de politie te bellen.

De ABUS verdedigingsspray SDS80 biedt persoonlijke bescherming onderweg. De trainingsspray bereidt u voor op het juiste gebruik

ABUS verdedigings- en trainingsspray in een set is voor 20,95 EUR bij Amazon beschikbaar (per: 13.10.)

Een of meer wilde dieren je pad kruisen tijdens het joggen of op weg naar huis.
TipVermijd oogcontact en vertraag je tempo. Honden worden vaak agressief als mensen plotseling snel langs je heen gaan. Neem indien mogelijk een windbestendige verdedigingsspray mee die u kunt gebruiken in geval van escalatie. Fabrikanten zoals ABUS bieden ook trainingssprays aan waarmee u het gebruik van een dergelijke spray in een noodsituatie kunt oefenen.

Je hoort Voetstappen of vreemde stemmen in uw flat die u niet aan een bewoner kunt toewijzen.
Tip: Een inbreker heeft waarschijnlijk ingebroken in uw flat of huis. Blijf zo kalm mogelijk en probeer een noodoproep van de politie te doen. Als u een alarmsysteem hebt, drukt u op de paniekknop op de afstandsbediening om het alarm af te laten gaan. Probeer in een kamer te komen die je van binnenuit kunt afsluiten en barricaderen en van daaruit een noodoproep kunt doen.

ABUS verdedigings- en trainingsspray in een set

De verdedigingsspray biedt optimale bescherming in zakformaat, de trainingsspray is ideaal voor het oefenen van

De verdedigingsspray biedt optimale bescherming in zakformaat, de trainingsspray is ideaal voor het oefenen van

Verkrijgbaar bij:

Status: 13.10.

Tips om de persoonlijke veiligheid preventief te vergroten

Om te voorkomen dat er überhaupt gevaarlijke situaties ontstaan, is het raadzaam te vertrouwen op preventieve maatregelen ter bescherming van de persoonlijke veiligheid.

De inbraakbeveiliging van terrasdeuren, voordeuren en ramen kan enorm worden verhoogd door passende raam- of deurgrendels.

ABUS FUAA35210A Smartvest alarmsysteem set is voor 449,00 EUR bij MediaMarkt beschikbaar (per: 22/03/2019)

  • Houd de ingang van het huis altijd gesloten. Vooral op het platteland worden deuren, ramen of terrasdeuren in de zomermaanden overdag opengehouden. De denkfout: Als ik thuis ben, gebeurt er niets. Helaas verhindert dit niet dat inbrekers of oplichters van de gelegenheid gebruik maken om zich ongeoorloofd toegang tot de flat of het huis te verschaffen.
  • Vergeet niet de kelder- en opslagdeur altijd op slot te doen. Vooral in de zomermaanden, wanneer bijvoorbeeld de grasmaaier of ander tuingereedschap vaker uit de kelder wordt gehaald, neemt het risico toe dat de kelderdeur niet meer wordt afgesloten. Hetzelfde geldt voor opslagdeuren, die tijdens de warme zomermaanden vaak open blijven staan om te voorkomen dat er warmte onder het dak ontstaat.
  • Houd ook uw buren in de gaten als u daar iets verdachts ziet, en bel de politie als u iets vermoedt.
ABUS verdedigingsspray SDS80

De ABUS Defence Spray biedt een nieuwe 360° spuittechnologie voor bediening vanuit alle posities - zelfs boven het hoofd.

De ABUS afstotende spray biedt een nieuwe 360° sproeitechnologie voor bediening vanuit alle posities – zelfs boven het hoofd.

Verkrijgbaar bij:

Status: 13.10.

De beste middelen om de persoonlijke veiligheid te vergroten

Niet alleen slim en voorzichtig gedrag en het cultiveren van een actieve buurt vergroten de persoonlijke veiligheid, ook de moderne beveiligingstechnologie zorgt voor een ontspannen gevoel. Hieronder laten wij zien welke instrumenten voor welke situaties het meest geschikt zijn.

ABUS Starter Kit wAppLoxx Access is voor 1.138,70 EUR bij Amazon beschikbaar (per: 29.01.2020)

Deze beveiligingstechnologie helpt tegen inbrekers en woningovervallen

De politie beveelt over het algemeen een mechanische basisbeveiliging aan voor alle deuren en ramen. Aanvullende elektronische beveiliging met een alarmsysteem kan het beschermingsniveau nog verder verhogen en overtreders met luide sirenes op de vlucht doen slaan. Slimme producten, zoals het intelligente veiligheidsdeurslot ABUS wAppLoxx Access of de bewakingscamera ABUS Smart Security WLAN Light Camera OPPIC36520, zetten op bepaalde punten in huis en flat veiligheidsaccenten en bieden ook alarmfuncties.

Deze beveiligingstechnologie helpt tegen bedriegers

Bescherming tegen bedriegers begint bij de voordeur. Hier is het belangrijk om de persoon te doorzien. Oplichters doen zich graag voor als politieagenten of vertegenwoordigers van liefdadigheidsorganisaties. Daarom moet u de persoon altijd om zijn of haar dienstkaart vragen voordat u zich tot actie laat verleiden. Het is belangrijk dat u de persoon kunt identificeren voordat u de deur opent. Een kijkgaatje op de voordeur plaatsen helpt hier bijvoorbeeld. Een ander essentieel onderdeel om de persoonlijke veiligheid te vergroten is de deurketting, waarmee de deur op een kier kan worden gezet zonder dat de persoon voor de deur naar binnen kan.

ABUS digitale deurspion DTS3214

Digitale, gebruiksvriendelijke deurkijker met groot 3,2 inch display en lange levensduur van de batterij. -3%

Digitale, gebruiksvriendelijke deurkijker met groot 3,2 inch display en lange levensduur van de batterij.

RRP 96,60 €

Status: 13.10.

Meer tips voor inbraakbeveiliging

ABUS Smart Security World WLAN lichtcamera PPIC36520 in test
Crook’s Mark: Geheim teken voor inbrekers of mythe?
Beveiligingstechnologie – de standaard van vandaag

Meer Smart Home Trends en Nieuws

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.