ABUS Smartvest testoverzicht: Functies en testvergelijking ABUS Smartvest – Hoe veilig is het goedkope draadloze alarmsysteem?

Met de komst van netwerkapparaten in particuliere huishoudens is het veel betaalbaarder geworden om intelligente alarmsystemen in de eigen woning te integreren. De fabrikant ABUS laat met zijn modulaire alarmsysteem Smartvest zien hoe gemakkelijk dergelijke systemen in een smart home kunnen worden geïntegreerd. Er zijn echter ook kritische geluiden over de winnaar van de Stiftung Warentest. Wij hebben alle belangrijke feiten samengevat.

 

Beveiligingsprofessional ABUS maakt van normale woonruimtes veilige smart homes

De Duitse fabrikant ABUS, die sinds 1924 beveiligingsproducten en -componenten produceert, lanceerde in 2014 met ABUS Secvest al een slim draadloos alarmsysteem met VdS-certificering en slimme bediening. Dit werd gevolgd door ABUS Smartvest, een ander slim beveiligingssysteem dat ook geen andere voorwaarden vereist dan een thuisnetwerk en slimme invoerapparaten.

Het draadloze alarmsysteem Smartvest is goed doordacht: het bestaat uit verschillende beveiligingscomponenten die op elk moment individueel kunnen worden gecombineerd en uitgebreid. Alle apparaten communiceren met elkaar via de radio. Natuurlijk is deze draadloze communicatie veilig versleuteld. De directe peer-to-peer verbinding beschermt de persoonlijke gegevens van de bewoners. Bijzonder praktisch: bij het verlaten van de woning kan het beveiligingssysteem comfortabel met één vingerbeweging worden ingeschakeld.

ABUS Smartvest Basisset
Beveiligingsoplossing voor uw huis, eenvoudige zelfmontage en mobiele toegang van overal -10%
Beveiligingsoplossing voor uw huis, eenvoudige zelfmontage en mobiele toegang van overal
RRP €229,00
Status: 14.10.

ABUS biedt een gratis app (iOS|Android) voor de bediening van het alarmsysteem. Deze app kan zelfs worden gebruikt om op elk moment onderweg te controleren of alles thuis in orde is. Als een alarm afgaat, ontvangt de gebruiker een melding op de smartphone. Met behulp van de ABUS-app kunnen alle apparaten van de Smartvest-serie vanuit een centrale interface worden aangestuurd. Het integreert namelijk alle functies, van smart home control tot geautomatiseerde schema’s en het ophalen van live videobeelden.

Met de ABUS-app kunnen alle beveiligingscomponenten centraal worden aangestuurd

Het ABUS Smartvest draadloze alarmsysteem basisset in één oogopslag

De ABUS Smartvest Basisset maakt het bijzonder eenvoudig om met domotica te beginnen. Want de Smartvest Basisset bevat alles wat u nodig heeft om uw eigen huis te beveiligen: Naast het bedieningspaneel met zijn geïntegreerde, 90 dB luide sirene bevat de set een openingsdetector, een bewegingsdetector en een afstandsbediening. Deze basisuitrusting kan te allen tijde worden aangevuld met extra apparaten uit het assortiment. Bijvoorbeeld met een sirene, extra sensoren of bewakingscamera’s.

ABUS Smartvest kan ook gemakkelijk worden geïnstalleerd door beginnende technici.

Maar ook met de onderdelen van de Smartvest basisset kan het gevoel van veiligheid in uw eigen huis aanzienlijk worden verhoogd. De meegeleverde openingsdetector kan bijvoorbeeld aan een deur of raam worden bevestigd en geeft onmiddellijk een alarm af als deze worden geopend. Met behulp van de afstandsbediening kan het systeem ook comfortabel met één druk op de knop worden bediend – een praktisch alternatief voor bediening via de smartphone.

ABUS Smartvest alarmcentrale: Hoe installatie en uitbreiding werken

Aangezien alle apparaten uit de ABUS Smartvest-serie draadloos werken, is de montage en eerste installatie ervan bijzonder eenvoudig. Ingewikkelde herbedrading is niet nodig, noch enige voorafgaande technische kennis van de gebruiker. ABUS heeft hier het voorwerk gedaan om het zijn klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken hun huis te beschermen. De afzonderlijke componenten kunnen in gebruik worden genomen en door middel van plug and play met elkaar worden verbonden. Met behulp van begrijpelijke videotutorials legt de fabrikant ABUS bovendien stap voor stap uit hoe de installatie werkt.

Naast het instellen van de ABUS Smartvest basiscentrale kan deze ook heel eenvoudig worden uitgebreid met producten zoals IP-camera’s voor binnengebruik, extra openingssensoren, bewegingsmelders, vocht- en rooksensoren of ABUS-contactdoosadapters. Een eerste voordeel van de ABUS Smartvest is dat de gehele installatie zonder specialist kan worden uitgevoerd.

Bij de bevestiging van de onderdelen kunnen gebruikers gebruik maken van een schroefverbinding aan de muur of een lijmverbinding. Alleen de buitensirene moet beslist met schroeven worden geïnstalleerd om de contactbeveiliging te bieden die een alarm activeert in geval van manipulatiepogingen door derden. Andere componenten doen het zonder dit contactalarm, maar informeren de centrale als iemand de batterijen per ongeluk probeert te verwijderen. Batterijen houden ook het bedieningspaneel zelf functioneel in geval van een stroomstoring.

ABUS Smartvest buitensirene is voor 116,83 EUR bij Amazon beschikbaar (per: 14.10.)

ABUS Smartvest draadloze rook/warmte alarm is voor 38,19 EUR bij Amazon beschikbaar (per: 14.10.)

Het ABUS Smartvest systeem kan worden bediend via tablet en smartphone

Nadat het ABUS Smartvest bedieningspaneel is geïnstalleerd en een wachtwoord is gekozen, hebben gebruikers de mogelijkheid om verschillende alarmscenario’s te selecteren met slimme invoerapparaten: De gebruiker bepaalt of bewegingsmelders, openingsmelders of alleen afzonderlijke onderdelen actief zijn. Met de toevoeging van stopcontactadapters kunnen aanwezigheidsscenario’s ook de indruk wekken dat iemand thuis is, terwijl in feite alle bewoners zich op vakantie aan het verwennen zijn.

Het ABUS-beveiligingssysteem kan individueel worden geconfigureerd

Als er een alarm afgaat, wordt de automatische fotomelding van de bewakingscamera rechtstreeks naar het slimme apparaat gestuurd. De politie kan onmiddellijk worden geïnformeerd via de push-functie. Met optioneel verkrijgbare brandmelders en vochtmeters kan men ook gewaarschuwd worden bij waterschade of brand.

Amazon Fire HD 10 tablet is beschikbaar voor 199,99 EUR bij Amazon beschikbaar (per 28.01.2020)

Dit zijn de zwakke punten van de ABUS Smartvest alarmcentrale

Helaas heeft het ABUS Smartvest draadloze alarmsysteem ook enkele zwakke punten die in geval van nood een veiligheidsrisico kunnen vormen. De basisuitrusting is alleen voldoende om met de bewegingsmelder een bepaald gebied te beveiligen. De openingsdetector kan bijvoorbeeld slechts één raam of deur beveiligen. Het radioalarmsysteem biedt een 100dB sterk en afschrikkend middel tegen inbraak in geval van nood.

Sommige kritische stemmen beweren dat het systeem, indien bekend bij de inbreker, gemakkelijk kan worden omzeild. Iemand kan zich bijvoorbeeld toegang verschaffen tot het uitgeschakelde systeem, het bedieningspaneel loskoppelen van de stroomvoorziening en de batterijen verwijderen.

Het ABUS Smartvest-systeem mist het VdS-certificaat, het zegel van een onafhankelijke instelling die zich bezighoudt met het testen van alarmsystemen en systemen voor inbraakbeveiliging. Het is de vraag of de ABUS Smartvest nog het VdS-keurmerk krijgt, per slot van rekening is het testen door VdS-Schadenverhütung GmbH met goed gevolg een geweldig verkoopbevorderend argument dat bedrijven graag voor zichzelf claimen nog voor de productrelease.

Ook is de KfW-subsidievergunning, waarmee de mogelijkheid bestaat om inbraakpreventie te subsidiëren, nog niet verkregen.

ABUS Smartvest behoort helaas nog niet tot de systemen die voor KfW-financiering in aanmerking komen.

Wat is compatibel met het ABUS Smartvest alarmsysteem?

ABUS biedt een breed scala aan accessoires voor zijn alarmsystemen. Vele daarvan zijn echter alleen compatibel met het voorgaande model ABUS Secvest. Dus als u uw raamslot of een elektronisch Wi-Fi-deurslot op de alarmcentrale wilt aansluiten, kunt u beter voor de oudere versie gaan.

ABUS Smartvest-compatibele sensoren

 • ABUS draadloze openingsdetector FUMK35000A
 • ABUS Draadloze Bewegingsmelder FUBW35000A
 • ABUS rookmelder FURM35000A
 • ABUS draadloze waterdetector FUWM35000A
 • ABUS FU8390 radiografische noodoproepzender (voorheen alleen voor Secvest)
 • ABUS radio paniekknop FUAT50010 (voorheen alleen voor Secvest)
 • ABUS draadloze vuurknop FU8310 (voorheen alleen voor Secvest)
We willen ook graag de noodoproepzender voor Smartvest.

ABUS Smartvest draadloze rook/warmte alarm is voor 38,19 EUR bij Amazon beschikbaar (per: 14.10.)

ABUS Smartvest-compatibele besturingseenheden

 • ABUS Smartvest afstandsbediening FUBE35011A (toetsenbord met touch display)
 • ABUS radiografische afstandsbediening FUBE35000A
 • ABUS Radio Sleutelschakelaar FUBE50060

ABUS HomeTec Pro CFF3000 radiografische afstandsbediening is voor 32,95 EUR bij Amazon beschikbaar (per: 14.10.)

Extra accessoires voor ABUS Smartvest

 • ABUS WLAN pan-tilt camera TVAC19000A
 • ABUS Draadloos Raamslot FTS96-E
 • ABUS Draadloze wandcontactdoos FUHA35000A
Met een ABUS-adapterstekker kunnen bijv. lampen worden geïntegreerd

ABUS Smartvest radiobestuurd stopcontact is voor 32,99 EUR bij Amazon beschikbaar (per: 14.10.)

ABUS WLAN pan/tilt camera is voor 328,44 EUR bij Amazon beschikbaar (per: 14.10.)

ABUS Smartvest: Voordelen van het draadloze alarmsysteem

 • Zeer goedkoop in vergelijking met de meeste draadloze alarmsystemen
 • Eenvoudige installatie mogelijk, zelfs zonder specialist
 • Toegang vanuit de hele wereld via smartphone of tablet
 • Na installatie ook functioneel buiten het WLAN
 • Uitgebreide uitbreiding met sensoren, signaalzenders en camera’s mogelijk
 • Pushberichten of e-mails voor activiteitsmelding
 • Geen dure abonnementskosten

ABUS Smartvest: Nadelen van het draadloze alarmsysteem

 • Smalle basisuitrusting (telkens slechts één bewegingsdetector en één openingsdetector)
 • Geen Vds-certificering
 • Tot dusver geen KfW-financiering mogelijk
 • Instelling uitsluitend via app (en niet op computer)
 • Tamelijk klein bereik van de afstandsbediening
ABUS Smartvest heeft nog potentieel voor optimalisatie

Testoverzicht ABUS Smartvest alarmsysteem: Beoordelingen in vergelijking

De meningen van verschillende bedrijven, deskundigen en particulieren die ABUS Smartvest al hebben uitgeprobeerd, lopen uiteen van “zeer goed” tot “beter dan niets”. Dit brede scala aan meningen en ervaringen is zeker sterk afhankelijk van de eisen die aan het draadloze alarmsysteem worden gesteld. Wij hebben ze samengevat.

Deze tests kwamen tot een positieve conclusie:

Rang/waardering Klant / Bedrijf Testobject Datum Opmerkingen van de testers
zeer goed (93,3 %) ETM Testmagazine Smartvest draadloos alarmsysteem FUAA35001A uitgave 10/ 2018 In de test 11 draadloze alarmsystemen. Testbeoordelingen: 2 x zeer goed, 8 x goed, 1 x voldoende
3.9 van de 5 sterren Amazon klanten beoordelingen ABUS Draadloos Alarmsysteem Smartvest Basisset 77442 Status: 10/ 2018 81 % van de klanten gaf vier of meer sterren
Prijs/prestatie: zeer goed (1,2) Digital Home (tijdschrift) Smartvest Basisset FUAA35001A Uitgave juni/juli/augustus 2018 “Overtuigt met snelle instelling en betrouwbare controle”.
Beoordeling: Zeer goed Doe het zelf / Lezers test Basisset FUAA35000A Uitgave 1+2 / 2017 Geavanceerd systeem, eenvoudige configuratie, voor iedereen
Beste product 2016/2017 – Plus X Award NETWERKEN VAN DE MEDIASAMENLEVING Basisset FUAA35010A 10/2016 Bekroond voor innovatie, hoge kwaliteit, design, gebruiksgemak en functionaliteit
German Design Award Special 2016 German Design Council, de Duitse autoriteit op het gebied van merken en design ABUS Smartvest 2016 Veilig en comfortabel

Bij deze tests werden nog steeds zwakke punten in de ABUS Smartvest gevonden:

Graad/Rating Klant / Bedrijf Testobject Datum Opmerkingen van de testers
“gemiddeld” 48 procent KONSUMENT. Het Oostenrijkse testblad Basisset FUAA35010A 1/2018 Beter dan niets.
Rang 3.1 (nog steeds testwinnaar) StiftungWarentest / test.de Home-alarmsystemen in vergelijking onder test: Basisset FUAA35010A Nummer 11/ 2017 Van de alarmsystemen voor zelfinstallatie – was alleen deze aanvaardbaar

Conclusie ABUS Smartvest alarmsysteem: feedback van testers blijft gemengd

Het is overdreven te ontkennen dat de ABUS Smartvest alle veiligheidsaspecten bestrijkt: Deskundigen die vertrouwd zijn met alarmsystemen en de geïnstalleerde technologie zullen uiteindelijk in elk beveiligingssysteem een zwak punt vinden. Maar veel inbraken worden gepleegd door opportunistische dieven. Voordat u het ABUS Smartvest koopt, moet u zich dus afvragen hoe hoog de waarde is die u wilt beschermen. Het systeem volstaat niet voor een verzameling klassieke schilderijen. Anderzijds is het systeem van de Duitse fabrikant een goede oplossing om in het particuliere segment een gevoel van veiligheid te behouden en een afschrikkend effect te bereiken via buitencamera’s en de tot 100dB luide sirenes.

ABUS Smartvest is voldoende voor integratie met terugwerkende kracht in het huishouden. Gebruikers die op zoek zijn naar een eenvoudige oplossing zonder deskundige hulp bij het achteraf inbouwen, zullen het systeem een slimme optie vinden voor een betaalbare prijs.

ABUS Smartvest – Technische details

 • App: voor iOS en Android
 • Aantal gelijktijdige toegangen: 3
 • Alarmering: e-mail, pushmelding, SMS
 • Aantal gebruikers: 1
 • Aantal radiozones: 32
 • Radiofrequentie: 868 MHz
 • Materiaal behuizing: ABS
 • Max. Ontvangstbereik (vrij veld): 100 m
 • Max. Ontvangstbereik (gebouw): 30 m
 • Max. Zendbereik (vrij veld): 100 m
 • Max. Zendbereik (gebouw): 30 m
 • Modulatie: FSK
 • Montageplaats: Omgevingsomstandigheden aangepast aan optimale radioprestaties
 • Netwerkaansluiting: Ethernet 10/100 Mbit
 • Encryptie: P2P: AES-128; Push: HTTPS
 • Certificaten: CE
ABUS Smartvest kan de moeite waard zijn voor kleinere woonruimtes

Prijzen en beschikbaarheid van ABUS Smartvest

Een ABUS Smartvest basisset met een bedieningspaneel, een openingsmelder, een bewegingsmelder en een afstandsbediening is verkrijgbaar vanaf ongeveer 350 euro. Het bedieningspaneel is verkrijgbaar voor ongeveer 210 euro. Tot 31.03.2018 biedt ABUS een kortingsactie aan voor nieuwe klanten met gratis bonussen.

ABUS Smartvest Basis Set is beschikbaar voor 205,98 EUR bij Amazon beschikbaar (per: 12.08.)

ABUS Smartvest Basis Set is voor 314,95 EUR bij tink beschikbaar (per: 14.10.)

ABUS Smartvest Basis Set is voor 234,99 EUR bij Conrad beschikbaar (per: 15.09.)

Leestips over veiligheid

ABUS HomeTec Pro: Flexibele WLAN deurslot retrofit oplossing
ABUS WLAN bewakingscamera met opname op SD-kaart
ABUS Secvest draadloos alarmsysteem (FUAA50000): De bescherming rondom

Overzicht: Deze top draadloze alarmsystemen zijn bijzonder veilig
Bewakingscamera test overzicht: De beste IP-camera’s
Meer Smart Home Trends en Nieuws

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.