ABUS Z-Wave Gateway – Smart Home Central in de test

Smart Home-oplossingen van Duitse makelij bieden klanten vaak twee doorslaggevende voordelen ten opzichte van goedkope importoplossingen: Klanten krijgen Duitstalige ondersteuning en de strenge Duitse voorschriften inzake gegevensbescherming zijn van toepassing. Met de ABUS Z-Wave Gateway biedt beveiligingsexpert ABUS een smart home control panel dat voldoet aan de hoge verwachtingen van klanten op het gebied van gegevensbescherming. In de test moest de ABUS Z-Wave Gateway aan onze experts bewijzen of hij voldoet aan de verwachtingen van een modern smart home systeem.

Testresultaat: ABUS Z-Wave Gateway – Smart Home System voor veeleisende klanten

Met zijn ABUS Z-Wave Smart Home System is ABUS geslaagd in wat veel concurrenten proberen te bereiken. Een gebruiksvriendelijk Smart Home System aanbieden dat een grote keuze aan componenten biedt en de kwestie van gegevensbescherming serieus neemt. Ondanks talloze instellingsmogelijkheden ging de duidelijkheid nooit verloren in de test, wat het plezier om dingen uit te proberen met elk nieuw aangesloten Smart Home-apparaat vergrootte. In combinatie met het ABUS Smartvest draadloze alarmsysteem zijn bewoners beschermd tegen ongenode gasten terwijl ze binnen in huis genieten van het comfort van de ABUS Smart Home.

ABUS Z-Wave Gateway is voor 100,00 EUR bij Amazon beschikbaar (per: 14.10.)

ABUS Z-Wave gateway in test – functies en kenmerken

De ABUS Z-Wave gateway valt al bij het uitpakken op door zijn compacte vormgeving. Hij kan ruimtebesparend en onopvallend in de buurt van de router worden geplaatst. In tegenstelling tot de bekende slimme alarmsystemen van ABUS ligt de focus van de ABUS Z-Wave gateway op het inrichten van een smart home. De beveiligingsexperts vertrouwen op de Z-Wave radiostandaard. Dit heeft de volgende voordelen: Het WLAN wordt niet belast en Z-Wave apparaten hebben een repeaterfunctie, wat betekent dat elke actor die van netspanning wordt voorzien de radioradius van het ABUS smart home systeem uitbreidt.

De bediening en installatie van nieuwe ABUS Z-Wave smart home apparaten gebeurt via de ABUS Z-Wave One app. In de test werkte dit zonder dat enige technische voorkennis nodig was. In de test hebben we de ABUS Z-Wave gateway verbonden met een ABUS Z-Wave LED lamp, een multifunctionele sensor, binnensirene, alsmede bewegingsmelder en deur/raam contact. De installatie verliep elke keer vlot. Qua componentkeuze en aansluitgemak laat het ABUS Z-Wave smart home systeem vrijwel niets te wensen over.

ABUS Z-Wave Multisensor

Eenvoudige, draadloze installatie; 4 sensoren in één apparaat: bewegingsmelder, thermometer, hygrometer en lichtsensor. -36%

Eenvoudige, draadloze installatie; 4 sensoren in één apparaat: bewegingsmelder, thermometer, hygrometer en lichtsensor.

RRP 62,60 €

Status: 14.10.

ABUS Z-Wave Gateway – Smart Home Security

Veiligheid wordt steeds belangrijker bij smart home-systemen. Zo zijn er kwetsbaarheden bekend geworden in de Smartlife-app van Tuya, die vaak door OEM-providers wordt gebruikt. Hackers gebruiken ook vaak vooraf ingestelde wachtwoorden van fabrikanten van smart home-apparaten, die dan worden gebruikt als toegangspoort tot het thuisnetwerk. ABUS heeft hier voorbeeldige beschermingsmechanismen ingebouwd, die bijvoorbeeld een verbinding van de ABUS app met de ABUS Z-Wave gateway uitsluiten. Bovendien is de fabrikant onderworpen aan de Duitse voorschriften inzake gegevensbescherming. Wie dus hoge prioriteit geeft aan de bescherming van zijn gegevens, kan het ABUS Z-Wave smart home systeem zeker op de shortlist zetten. ABUS belooft ook alle persoonsgegevens lokaal in de gateway op te slaan.

ABUS Z-Wave Gateway – Creëer Smart Home Scenes

Het maken van scènes voor het ABUS Smart Home System is dankzij de overzichtelijke app zeer intuïtief.

Als er verschillende Z-Wave Smart Home apparaten zijn ingesteld, kan de ABUS Z-Wave gateway de voordelen van een professioneel Smart Home bieden. Deze liggen in de intelligentie of de scènes die gebaseerd zijn op als-dan voorwaarden. Als de sensor van de bewegingsmelder bijvoorbeeld een beweging detecteert, meldt hij dit aan de ABUS Z-Wave Gateway, die vervolgens de slimme LED-lamp inschakelt. In de ABUS Z-Wave Gateway test konden we ook de kleur van het licht of het tijdsinterval waarna het automatisch moet uitschakelen instellen. Bovendien konden wij het aantal betrokken actuatoren dat een scène moet bevatten, uitbreiden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om aan te geven dat niet alleen het licht maar ook de binnensirene moet worden ingeschakeld wanneer iemand de bewegingsdetector activeert.

Iedereen die nu denkt aan ingewikkeld programmeren vergist zich. In de test was het creëren van Smart Home-scènes eenvoudig dankzij de intuïtieve smartphone-app.

ABUS Z-Wave Smart Home Systeem of ABUS Smartvest draadloos alarmsysteem?

Met het ABUS Smartvest draadloze alarmsysteem heeft ABUS al een draadloos bedieningspaneel in haar assortiment, waarvoor ook slimme apparaten beschikbaar zijn die via de eigen Smartvest app (iOS|Android) geïnstalleerd moeten worden. Het verschil tussen het ABUS Z-Wave smart home systeem en het ABUS Smartvest draadloze alarmsysteem is de specialisatie. Het alarmsysteem is vooral bedoeld om het gevaar van inbrekers af te wenden, terwijl het ABUS Z-Wave Smart Home System bedoeld is voor gebruik binnenshuis, waar het het wooncomfort van de bewoners verhoogt dankzij intelligente scènes of helpt om energie te besparen. Dit laatste bijvoorbeeld wanneer het raamcontact een open raam meldt aan de ABUS Z-Wave gateway, die vervolgens de verwarmingsthermostaat opdracht geeft de temperatuur te verlagen.

ABUS FUAA35210A Smartvest alarmsysteem set is voor 449,00 EUR bij MediaMarkt beschikbaar (per: 22/03/2019)

Beide systemen werken echter ook samen, zodat het ABUS Smartvest draadloze alarmsysteem als een normaal apparaat in de ABUS Z-Wave One app kon worden toegevoegd.

Installatie & Setup van de ABUS Z-Wave Gateway in de test

De installatie van de ABUS Z-Wave gateway voor het opzetten van een professionele smart home is kinderspel. Voor de eerste installatie hoeft de Smart Home control unit alleen te worden aangesloten op een stroombron; de benodigde voedingseenheid wordt bij het apparaat geleverd.

In de test werd bij de installatie al heel duidelijk dat ABUS grote nadruk heeft gelegd op het woord Smart Home beveiliging. Na de eerste instelling is het niet mogelijk om verbinding te maken met de standaard inloggegevens.

Bij de installatie van het ABUS Smart Home System hoeven alleen de componenten in de app te worden geselecteerd.

De installatie van de ABUS Z-Wave Gateway verloopt in de volgende 5 stappen:

 1. Sluit de ABUS Z-Wave Gateway aan op de router. Voorbeeldig: Beveiligingsexpert ABUS heeft ook de netwerkkabel al opgenomen. Bij goedkope leveranciers moet dit vaak apart worden gekocht.
 2. Installeer en start nu de ABUS Z-Wave One app (Android | iOS) op uw smartphone.
 3. Tik op het plusteken in de app en voeg de gateway toe (via QR-code scan).
 4. Geef de gateway nu een naam en voer de ID, de gebruiker en het wachtwoord in. Bevestig dan met “OK
 5. Bij de eerste verbinding met de gateway wordt de gebruiker gevraagd een nieuwe gebruiker aan te maken en een nieuw wachtwoord in te voeren. Dit is voorbeeldig en beschermt tegen smart home hackers. De ABUS Z-Wave gateway maakt geen verbinding met de standaardgegevens om de gebruiker en de smart home te beschermen.
ABUS Z-Wave binnensirene

Eenvoudig te installeren en afschrikwekkend alarm met luide sirene en LED-knipperlicht. -33%

Eenvoudig te installeren en afschrikwekkend alarm met luide sirene en LED-knipperlicht.

RRP 52,20 €

Status: 14.10.

Welke producten zijn compatibel met de ABUS Z-Wave gateway?

De ABUS Z-Wave gateway is compatibel met alle Z-Wave componenten (EU-frequentie 868,42 MHz), en ABUS biedt ook een eigen assortiment accessoires aan, waaronder:

 • ABUS Z-Wave Multisensor: De ABUS Z-Wave Multisensor herbergt 4 sensoren in één apparaat – bewegingsmelder, thermometer, hygrometer en lichtsensor.
 • ABUS Z-Wave draadloze wandcontactdoos: De ABUS Z-Wave draadloze wandcontactdoos is perfect om oudere apparaten slim te schakelen of te integreren in smart home scenario’s.
 • ABUS Z-Wave LED/RGBW lamp: De dimbare E27 ABUS Z-Wave LED lamp biedt zowel gekleurd als wit licht en dient tevens als Z-Wave repeater.
 • ABUS Z-Wave LED lamp: De dimbare E27 ABUS Z-Wave LED lamp biedt warm wit LED licht.
 • ABUS Z-Wave deur/raam contact: Het ABUS Z-Wave deur/raam contact detecteert het openen van ramen en deuren. Als de ABUS Z-Wave gateway detecteert dat de stand van het raam open is, kan hij desgewenst een alarm activeren.
 • ABUS Z-Wave rookmelder: De ABUS Z-Wave rookmelder slaat alarm zodra hij gevaarlijke rookontwikkeling detecteert en informeert de ABUS Z-Wave gateway, die vervolgens de gebruiker informeert.
 • ABUS Z-Wave binnensirene: De ABUS Z-Wave binnensirene waarschuwt de bewoner van een ABUS Smart Home voor gevaar en zet inbrekers op de vlucht.
 • ABUS Z-Wave watermelder: de ABUS Z-Wave watermelder detecteert vloeistoffen en beschermt betrouwbaar tegen waterschade.

Naast het gebruik van ABUS actuatoren en sensoren is het ABUS Z-Wave smart home systeem ook compatibel met Z-Wave apparaten van derden.

ABUS Z-Wave draadloos stopcontact

Spraak- en app-besturing mogelijk; tussenstekker voor het schakelen van apparaten en het meten van stroomverbruik -14%

Spraak- en app-besturing mogelijk; adapterstekker voor het schakelen van apparaten en het meten van het stroomverbruik

RRP €52.20

Status: 14.10.

Voordelen van het ABUS Z-Wave Gatway smart home bedieningspaneel

 • Persoonlijke gegevens blijven lokaal op de ABUS Z-Wave gateway.
 • Bescherming tegen cyberaanvallen al tijdens het installatieproces
 • Eenvoudige bediening
 • Grote verscheidenheid aan componenten
 • Compatibel met oplossingen van derden
 • Overzichtelijk ontwerp van de ABUS Z-Wave One app
 • Inachtneming van de Duitse voorschriften inzake gegevensbescherming

Nadelen van de Smart Home Central ABUS Z-Wave Gateway

 • Relatief hoge prijs

ABUS Z-Wave Gateway – Belangrijke tests en beoordelingen voor de Smart Home Central Unit

Voor het ABUS Z-Wave Smart Home System en het Smartvest draadloze alarmsysteem kunt u kiezen uit vele componenten.

ABUS Z-Wave deur/raam contact is voor 42,99 EUR bij Conrad beschikbaar (per: 15.09.)

De ABUS Z-Wave gateway als centrale eenheid van het ABUS Smart Home System overtuigde niet alleen in de test van onze deskundige redactie.

 • Het IoT-lab van AV-Test onderwierp de ABUS Z-Wave Gateway aan een uitgebreide test en kende hem de classificatie “Getest Smart Home Product” toe. Over het geheel genomen behaalde het smart home bedieningspaneel de testbeoordeling “Veilig”. (Status: 01/2019)
 • Stiftung Warentest heeft de ABUS Z-Wave gateway nog niet getest. (Status: 07/2019)
 • Vanwege de recente marktintroductie zijn er momenteel geen klantbeoordelingen beschikbaar op Amazon. (per: 07/2019)

ABUS Z-Wave Gateway – Prijzen en Beschikbaarheid

De smart home experts van ABUS hebben de RRP van de ABUS Z-Wave Gateway vastgesteld op 149 euro. De toegang tot het beveiligde slimme huis is al beschikbaar in de winkels. (Status: 07/2019)

ABUS Z-Wave Gateway

De centrale maakt de integratie van 120 Z-Wave componenten mogelijk en dient als optimale Smart Home basis. -36%

De centrale maakt de integratie van 120 Z-Wave componenten mogelijk en dient als optimale Smart Home basis.

RRP 155,70 €

Status: 14.10.

ABUS Smartvest draadloos alarmsysteem – alternatief voor de ABUS Z-Wave gateway

Het ABUS Smartvest draadloze alarmsysteem biedt gebruikers die zich willen concentreren op alarmsysteemfuncties een slim alternatief dat ook smart home functies biedt. De RRP voor het ABUS Smartvest draadloze alarmsysteem is door de beveiligingsexperts vastgesteld op 349 euro. De ABUS Smartvest Basis Set ligt al in de winkels voor ongeveer 230 euro (per 07/2019). De basisset omvat een bewegingsmelder, het bedieningspaneel van het alarmsysteem, een afstandsbediening en een deur-/raamcontact. Een 90 dB sirene is al geïntegreerd in het bedieningspaneel van het alarmsysteem en in vergelijking met de ABUS Z-Wave gateway beschikt het ABUS Smartvest draadloze alarmsysteem over een noodstroomvoorziening.

ABUS Z-Wave binnensirene is voor 53,99 EUR bij Conrad beschikbaar (per: 15.09.)

ABUS Z-Wave gateway in test – de technische details in een oogopslag

Van binnenalarmen en rookmelders tot raam-/deurcontacten en LED-verlichting - ABUS levert vele Z-Wave Smart Home apparaten.

ABUS Z-Wave rookmelder is voor 39,86 EUR bij Amazon beschikbaar (per: 07.04.2020)

 • Radionorm: Z-Wave (Plus)
 • Aantal onderdelen: 120
 • Aantal kamers / groepen: 40
 • Maximaal aantal gebruikers: 15
 • Gebruikersniveaus: 3
 • Geïntegreerde luidspreker: ja
 • Max. Bedrijfstemperatuur: 50 graden C
 • Min. bedrijfstemperatuur: 0 graden C
 • Max. Vochtigheid: 80 procent
 • Gewicht: 233 gram
 • Netwerkaansluiting: RJ-45-aansluiting (10/100 Mbit/s)
 • Noodstroomvoorziening: nee
 • Zendvermogen: 4,5 dBm
 • Voeding DC: 5 V
 • Encryptie: AES128, SFTP, HTTPS
ABUS Z-Wave Gateway

De centrale maakt de integratie van 120 Z-Wave componenten mogelijk en dient als optimale Smart Home basis. -36%

De centrale maakt de integratie van 120 Z-Wave componenten mogelijk en dient als optimale Smart Home basis.

RRP 155,70 €

Status: 14.10.

Leestips over het onderwerp ABUS Smart Home

ABUS Smartvest – Hoe veilig is het goedkope draadloze alarmsysteem?
ABUS Smart Security World WLAN lichtcamera PPIC36520 in test
ABUS wAppLoxx Access in test: slimme toegangscontrole

Meer Smart Home Trends en Nieuws

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.