De 7 beste robotmaaier tips voor de perfecte tuin 7 tips voor de perfecte robotmaaier – dat helpt echt

Wat onderscheidt een robotmaaier van een conventionele gazonmaaier? Heel eenvoudig: met de eerste wordt de robot een tuinhulpje. Hoewel de robotmaaier veel van het werk doet, is soms de expertise van de eigenaar nodig. Wij onthullen de 7 beste tips voor robotmaaiers, zodat de relatie tussen robot en tuineigenaar er niet onder lijdt en het gazon fit en perfect onderhouden blijft.

Robotmaaier – deze tips moet elke bezitter van een robotmaaier kennen

Er zijn nu veel robotmaaiers: In principe kunnen tuineigenaren echter kiezen tussen niet-netwerkmodellen en netwerkvarianten. Deze kan dan worden verbonden met andere tuingereedschappen of informatie uit de cloud halen, zoals weergegevens. Naar onze mening zijn de GARDENA SILENO robotmaaier of de Worx Landroid robotmaaier bijzonder interessant voor particulieren, omdat hun portfolio verschillende interessante modelvarianten bevat voor particuliere eigenaren van kleine of middelgrote tuinen.

De robotmaaiers nemen hoofdzakelijk het maaiwerk in de tuin voor hun rekening, hoewel ze tegelijkertijd ook mulchen wanneer de graspunten tussen de messen op de grond vallen. Daarnaast zorgen zij met hun continue grasmaaien voor een mooi egaal hoog gazon waarin geen maaipaden zichtbaar zijn.

Maar een robotmaaier stelt andere eisen aan zijn eigenaar dan een grasmaaier met benzinemotor. Met onze 7 tips voor robotmaaiers helpen wij robotliefhebbers hun gazons en robots fit en in goede conditie te houden.

Worx Landroid WR141E

Voor kleine oppervlakken tot 500 m², met randmaaimodus, accuduur van 60 minuten, geschikt voor hellingen tot 35%. -10%

Voor kleine oppervlakken tot 500 m², met randmaaimodus, accuduur van 60 minuten, geschikt voor hellingen tot 35%.

RRP 609,00 €

Status: 13.10.

Robotmaaier Tip 1 – De juiste maaitijden kiezen

Gras leeft en zoals elk levend wezen heeft het de juiste verzorging nodig. Een van de eerste beslissingen die een eigenaar van een robotmaaier bij de installatie moet nemen, is de keuze van het juiste maaiprogramma. Merkmodellen bieden de mogelijkheid om de tijd en de dagen van de week in te stellen waarop de robot al dan niet zijn werk moet doen. Minder dure modellen, zoals de Yard Force SA500ECO, bieden daarentegen alleen de keuze hoeveel uur per dag de robot het gazon moet maaien. Wie de zondag vrij wil houden, moet dan naar het apparaat gaan om de robot handmatig uit te schakelen.

Het is belangrijk om de juiste maaitijd te bepalen zodat het gazon niet wordt overgemaaid en de robot niet oververhit raakt bij continu gebruik. De juiste instelling voor de dagelijkse maaitijd kan gemakkelijk worden berekend met behulp van onze vuistregel: Grootte van de Werkgebied gedeeld door het geschatte aantal vierkante meter dat het apparaat per uur maait. Voor een robotmaaier die is ontworpen voor een tuin van maximaal 300 vierkante meter en die ongeveer 40 vierkante meter per uur maait, komt dit neer op een waarde van 7,5 uur per dag.

Natuurlijk zijn er ook robotmaaiers die het maaischema automatisch berekenen. Huidige modellen uit onze robotmaaiertest, zoals de GARDENA SILENO city 250 of 500, hebben bijvoorbeeld een SensorControl-functie, waarbij de robot automatisch het maaiprogramma berekent. De robots vereisen echter een trainingsperiode van ongeveer een week, waarin u niet handmatig mag ingrijpen in de maaitijden.

Robotmaaier tip 2 – Optimaliseer de graskanten

Hoog gras aan de randen van het gazon belemmert vaak het perfecte maaien van de robotmaaier. Maar met onze truc kan handmatig onderhoud tot een minimum worden beperkt.

Het onderhoud van graskanten is een belangrijk onderwerp voor alle bezitters van een robotmaaier. Want waar de graskant begint, bereikt de robotmaaier zijn grens. Om de afstand tussen het mes en de buitenste behuizing van de robotmaaier te verkleinen, raden wij aan de gazonrand ongeveer 10 cm naar binnen te verplaatsen met platte gazonstenen, zodat de robot meer ruimte heeft om het gras aan de binnenkant van de tuinrand te bereiken. Meer tips vindt u in onze gids voor robotmaaiers en graskanten.

Tip 3 – Beknibbel niet op de robotmaaiermessen

Iedereen die zich wel eens nat heeft geschoren, weet wat oude en inferieure mesjes met de huid doen. Het is niet veel anders met gazons. Ongelijk scherpe of botte messen scheuren aan het gras en rafelen het af, waardoor het gazon beschadigd wordt.

Daarom is het belangrijk om Rust de robotmaaier regelmatig uit met goede messen. De meeste robotmaaiers werken met drie messen die aan de rand van een schijf zijn bevestigd en tijdens de werking snel scheren. Een set GARDENA robotmaaier vervangingsmessen met 12 vervangingsmessen kost ongeveer 20 euro en is voldoende voor drie volledige vervangingen. Een vervangingsset messen voor Worx robotmaaiers kost ongeveer 15 euro. Voor kleine tot middelgrote tuinen is dit voldoende voor één tuinseizoen. (Status: 04/2020)

Robotmaaier Tip 4 – Bescherm de robot tegen regen en extreem zonlicht

Een kapotte robotmaaier kan het gazon niet meer onderhouden. Daarom moet de robotmaaier worden beschermd tegen extreme hitte en regen. Wij raden u aan de maaitijden te verdelen zodat de robot kan niet in de brandende middaghitte werk moet. Enerzijds beschermt dit de accu en de elektronica, anderzijds is het ook gezonder voor het gazon. Als voor de maaitijd een werktijd van 7,5 uur is berekend, zoals in onze robotmaaier tip 1, zou het raadzaam zijn de maaitijd te verdelen tussen 7.00 en 11.00 uur en vervolgens tussen 15.00 en 18.30 uur.

Een robotmaaier bedienen in de regen is een van de populairste discussies in kringen van robotmaaiers. Sommige fabrikanten, zoals GARDENA, ontwerpen hun robots robuust genoeg om in de regen te werken, terwijl andere hun robotmaaiers uitrusten met een regensensor die het apparaat bij neerslag terugstuurt naar het laadstation.

Wij bevelen de De robot terugbrengen naar het laadstation als het regent en bedek het met een robotmaaier garage. Ook al is de robot beschermd tegen opspattend water, bij maaien in de regen is er meer behoefte aan reiniging, omdat de gemaaide graspunten aan de behuizing blijven kleven. Bovendien heeft de robotmaaier meer vermogen nodig als het gras nat is, wat leidt tot een grotere belasting van de accu. Als u kiest voor een slim model zoals de Worx Landroid M500 (WR141E) robotmaaier, hoeft u zich nergens zorgen over te maken dankzij de ingebouwde regensensor. Eigenaars van een genetwerkte GARDENA smart SILENO City 500 kunnen de robot bij slecht weer via een smartphone opdracht geven om terug te keren naar het laadstation.

Robotmaaier tip 5 – Zorg voor de juiste maaihoogte

Natuurlijk hangt de maaihoogte sterk af van hoe u wilt dat uw gazon eruit ziet. Het bekende Engelse gazon wordt gekenmerkt door een trimhoogte van 4 tot 5 centimeter. Als het gras te kort wordt gemaaid, lopen trotse tuinbezitters het risico dat het gazon tijdens warme perioden snel “verbrandt”.

Wij bevelen een Gras minimaal 3 cm hooghoger is beter. Siergazons worden meestal korter gemaaid, maar dit beschadigt de grasplanten en daarom raden wij dit af. Het is belangrijk dat de robotmaaier het gazon regelmatig maait, wat de apparaten uitstekend doen. Als een gazon over het algemeen te weinig wordt gemaaid, zodat de grassprieten te lang worden, leidt dit ertoe dat het gras te weinig zijscheuten ontwikkelt. De ontstane gaten in de bodem worden dan bezet door onkruid en mos.

Robotmaaier Tip 6 – Regelmatig het gazon maaien

Een gazon is niet alleen om naar te kijken. Mensen en dieren brengen graag tijd door op een mooi gazon. Er worden barbecues gehouden of balspelen en zonaanbidders strijken graag neer op een goed onderhouden grasveld om te bruinen. Een ongewenst neveneffect: speelgoed, barbecuegerei of flessendoppen, zonnecrèmes of andere voorwerpen worden vaak in het gras vergeten. Daarom moeten tuineigenaren een Inspecteer het gazon regelmatig met een robotmaaierom kleinere of grotere voorwerpen te verzamelen. Wij raden ook aan struiken af te tappen en het gebied rond coniferen of bloembedden te inspecteren om kleinere dieren op te sporen en, indien nodig, uit te zetten in een natuurgebied.

In het gazon achtergelaten voorwerpen kunnen de robotmaaier beschadigen en kleinere dieren kunnen ernstig gewond raken bij een ontmoeting met een robotmaaier als de doodvallen van de robotmaaier niet worden uitgeschakeld. Egels, bijvoorbeeld, vluchten niet maar krullen zich op tot een bal.

Robotmaaier tip 7 – Maai niet in de schemering of ’s nachts.

Onze laatste robotmaaier tip gaat ook over de veiligheid van dieren en het onderhouden van goede burenrelaties. Theoretisch kunnen robotmaaiers ’s nachts doorwerken, maar wij raden toch aan niet te maaien bij schemering en dageraad. Nacht om buiten werking gesteld te worden. Veel nachtdieren, zoals egels, slakken, marters of motten, foerageren ’s nachts in tuinen en worden dan het slachtoffer van robotmaaiers.

De tweede reden om de robotmaaier ’s nachts met rust te laten is dat de robotmaaier niet wordt gebruikt: Ook al zoemen de apparaten tijdens hun werk ongeveer 60 dB(A), wat ongeveer het volume van een gesprek is, de meeste mensen slapen tijdens de warme zomermaanden met hun ramen open of gekanteld. Dan kunnen zelfs stille robotmaaiers bij het slapengaan als storend worden ervaren.

GARDENA SILENO stad 250

Maairobot voor gazons tot 250m², verwerkt hellingen tot 25% en een maaihoogte van 20 - 50mm. -19%

Maairobot voor gazons tot 250m², verwerkt hellingen tot 25% en een maaihoogte van 20 – 50mm.

PRIJS € 649,99

Status: 12.10.

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.