Beste domotica systemen 2022: Kamer-voor-kamer gids

Nu slimme apparaten betaalbaarder en eenvoudiger te installeren zijn dan ooit, wilt u misschien de collectie slimmere technologie in uw huis uitbreiden. Het helpt dat smart home-producten zowat alles in uw huis kunnen bedienen … behalve uw kinderen.

Met dit in gedachten hebben we een kamergewijze gids voor domotica samengesteld en de beste slimme apparaten aanbevolen om u te helpen uw leven eenvoudiger, veiliger en energiezuiniger te maken.

Wat is een domoticasysteem?

Een domoticasysteem combineert hardware en software via een draadloos netwerk om uw huiselektronica en apparaten te bedienen via één apparaat. Dit kan een smartphone, tablet of een specifiek centraal automatiseringscontrolesysteem zijn. Deze apparaten kunnen op afstand worden bediend, zelfs wanneer u niet thuis bent. Sommige werken via apps, andere met een stemassistent zoals Alexa of Siri, en weer andere via de centrale automatiseringshub zelf. Er zijn veel dingen die kunnen worden bestuurd door een domotica-systeem en we kijken naar een paar van deze hieronder.

Soorten Domotica

Domotica opties groeien met de dag, en slechts een paar van de soorten apparaten die kunnen worden bediend via een domotica controller zijn:

 • Apparaten: U kunt uw oven, stofzuiger, ventilator, open haard, en airconditioning-eenheden-om er een paar te noemen-bedienen via uw telefoon.
 • Deuren: Zie wie er voor de deur staat, praat met ze via een intercom, of open de deur zonder op te staan van de bank.
 • Garage: Open uw garagedeur of poort nog voordat u de hoek van de weg bent omgeslagen.
 • Jaloezieën: Bedien de jaloezieën op afstand, zelfs als u niet thuis bent.
 • Bewateringssystemen: Zorg ervoor dat uw gazon vers bewaterd blijft, of u nu thuis bent of niet.
 • Huisalarm: Bekijk en registreer alle activiteiten in en rond uw huis, allemaal via uw domoticasysteem.
 • Verlichting: Schakel uw lichten aan of uit, of dim ze in een opwelling via uw slimme apparaat.
 • Thermostaat: Regel de temperatuur van uw huis op elk moment via een slimme thermostaat.
 • Energiebespaarders: Controleer het elektriciteitsverbruik van elk apparaat in het huis, lokaliseer en elimineer de energievreters en bespaar geld in het proces.

Toegang

toegang domotica
Uw sleutels vergeten is een enorm gedoe, en die knagende zorg of u de deur wel op slot hebt gedaan toen u op vakantie vertrok, kan een anders zo ontspannende reis verpesten. Een slim deurslot, zoals de Schlage Encode, houdt niet alleen uw huis veilig, maar geeft u ook snel toegang en laat u gerust.

Sommige slimme sloten lijken op gewone sloten, maar hebben Bluetooth- of Wi-Fi-functionaliteit. Andere sloten hebben touchscreen-toetsenborden voor een hightech look en het gemak van een back-upcode. U kunt uw slot zo instellen dat het uw smartphone detecteert, zodat het de deur automatisch vergrendelt wanneer u weggaat en weer ontgrendelt wanneer u thuiskomt.

U kunt ook regels instellen voor uw slot, bijvoorbeeld om uw beveiligingssysteem in te schakelen wanneer de deur op slot gaat. En je kunt je slot op afstand bedienen, zodat je de deur kunt vergrendelen of ontgrendelen voor een buurman of buurvrouw, of je nu aan de andere kant van de wereld bent of lekker in je eigen bed ligt.

Lees meer in onze recensie van slimme sloten.

Bold Cilinder
189€
Bold Cilinder

Bekijk de dagprijs

Woonkamer

woonkamer domotica
Lampen aan- en uitdoen is niet echt een groot ongemak, maar slimme lampen bieden heel wat verrassende voordelen voor je huis en je portemonnee. Slimme gloeilampen gaan 10 keer langer mee dan gewone gloeilampen, en ze verbruiken slechts 8,5 watt elektriciteit in tegenstelling tot de 60 watt die conventionele gloeilampen verbruiken.

Slimme lampen zoals Philips Hue-lampen zijn eenvoudig te installeren – het is net zo eenvoudig als het vervangen van een gloeilamp. Zodra uw nieuwe lamp is geïnstalleerd, kunt u uw smartphone gebruiken om de kleur te veranderen, de gewenste helderheid te dimmen of de lamp op bepaalde tijden van de dag aan en uit te laten gaan.

De planningsoptie zet uw verlichting ook aan het werk als een veiligheidsvoorziening, omdat het aan- en uitschakelen van de verlichting gedurende de avond potentiële inbrekers kan laten denken dat er iemand thuis is, zelfs wanneer het huis leeg is.

U kunt ook uw voorportiekverlichting en de padverlichting inschakelen voordat u het kantoor verlaat, zodat u niet in het donker hoeft te rommelen als u thuiskomt.

Breng alles samen met een smart hub
Met een smart home hub kun je het opnameschema van je tv instellen, je opgeslagen programma’s beheren en beslissen waar je ze wilt bekijken – allemaal vanaf je slimme speaker of telefoon.

Lees meer in onze smart hubs review.

Philips Hue
81,49€
Philips Hue Slimme Lichtbron

Bekijk de dagprijs

Meer domotica-ideeën voor in de woonkamer

 • Toegangssensoren: Deur- en raamsensoren vertellen u onmiddellijk of een deur open of op een kier staat en werken samen met uw huisbeveiligingssysteem om uw alarmbedrijf te waarschuwen in geval van een inbreuk op de huisbeveiliging.
 • Robotica: Leer uw huis hoe en wanneer het zichzelf moet schoonmaken door robottechnologie – zoals zwembadreinigers, glazenwassers en robotstofzuigers zoals Roombas – in uw domoticasysteem te integreren.
 • Gemotoriseerde besturing: Alles wat beweegt kan via domotica worden bestuurd. Verstel de gordijnen, zonwering of jaloezieën om de late middagzon uit uw ogen te houden zonder op te hoeven staan. Klap uw Murphy bed op zonder dat u hoeft te bukken of te buigen.

Keuken

keuken domotica
Als uw huishouden is zoals de meeste, is uw keuken waarschijnlijk een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats. Het is dus een perfecte locatie voor een slimme luidspreker zoals een Amazon Echo Dot of een Google Nest Mini.

Deze betaalbare apparaten kunnen je helpen om andere slimme apparaten in je huis te bedienen met spraakopdrachten, maar ze bieden ook handige functies helemaal op zichzelf.

Als je aan het bakken bent en je gebruikt de laatste suiker, hoef je niet te stoppen met wat je aan het doen bent om een notitie te maken. Zeg gewoon: “Alexa, voeg suiker toe aan mijn boodschappenlijstje.” De volgende keer dat je in de winkel bent, haal je de Alexa-app op je smartphone tevoorschijn en zie je alles wat je aan je boodschappenlijstje hebt toegevoegd.

U kunt uw slimme speaker ook gebruiken om muziek af te spelen, telefoongesprekken te voeren, naar het nieuws te luisteren, het weer te controleren, u te helpen antwoord te krijgen op belangrijke vragen (“Alexa, waarom is de lucht blauw?”), timers in te stellen, spelletjes te spelen (Jeopardy is een van onze favorieten), en nog veel meer.

Amazon Echo Dot
86€
Amazon Echo Dot

Bekijk de dagprijs

Ontdek wat uw stemassistent allemaal kan
Bekijk onze gidsen over de drie populairste smart home-platforms en hun stemassistenten:

 • Ultieme gids voor Alexa
 • Ultieme gids voor Apple HomeKit
 • Ultieme gids voor Google Assistant

Meer domotica-ideeën voor in de keuken

 • Energie besparen: Domotica is het perfecte hulpmiddel om het stroomverbruik van uw gezin te beheren en uw hele huis energiezuiniger te maken. Schakel verlichting en apparaten automatisch uit wanneer ze niet in gebruik zijn of op specifieke momenten van de dag. Stop met het de hele dag verwarmen of koelen van een leeg huis en kies voor een slimmere aanpak van de klimaatregeling binnenshuis.
 • Eierbewaking: Hoe oud zijn deze eieren? Beginnen ze te bederven? Een slimme koelkast of slim eierbakje kan dat voor u bijhouden, zodat u zich dat nooit meer hoeft af te vragen.

Slaapkamer

slaapkamer domotica
Je kunt je smartphone gebruiken om de stroom naar een slimme stekker te regelen, waardoor slimme stopcontacten zoals de WeMo Mini een goedkoop, energiebesparend apparaat zijn voor elke kamer.

Als je je gewone gloeilampen in slaapkamerlampen niet wilt vervangen door slimme gloeilampen, zijn slimme stopcontacten een andere gemakkelijke manier om je smartphone controle te geven over je lichten. En als u het stopcontact aansluit op uw slimme luidspreker, kunt u genieten van het gemak van spraakgestuurde bediening van verlichting en apparaten.

Of misschien wil je kerstverlichting gebruiken om je kamer te versieren (in plaats van ze het hele jaar in een doos te laten zitten)? Geen probleem.

WeMo Mini
WeMo Mini

Bekijk de dagprijs

Meer domotica-ideeën voor in de slaapkamer

 • Muziek: Met slimme speakers zoals de Sonos One in verschillende kamers in je huis, wil je misschien in bed naar je favoriete podcast luisteren terwijl je partner in de keuken rockt op hun favoriete muziek.
 • Rook- en koolmonoxidedetectoren: Uw domoticasysteem kan rook ruiken en verhoogde koolmonoxideniveaus in de lucht detecteren en een alarm laten afgaan als u in gevaar bent. Een slimme koolmonoxidemelder is een veel betrouwbaardere methode dan de oude, losstaande detectoren uit de bouwmarkt. Ook hoeft u zich nooit meer zorgen te maken dat de rookmelder het laat afweten (of u midden in de nacht wakker schudt) vanwege een lege negen-volt batterij.

Kinderkamer

kinderkamer domotica
Als er één goede reden is om onze huizen slimmer te maken, dan is het wel om onze kinderen te beschermen. Babyfoons hebben veel vooruitgang geboekt ten opzichte van hun korrelige begin. Tegenwoordig zijn het hi-tech wonderen, zoals de Nanit Pro, die niet alleen live video bieden, maar ook nachtzicht, tweewegcommunicatie, temperatuursensoren en zelfs slaapvolgsysteem voor uw kind.

Met een slimme babyfoon hoeft u zich niet meer te haasten naar de kinderkamer bij het eerste geluid van huilen: u opent gewoon de app op uw telefoon en neemt een kijkje in de kinderkamer.

U kunt controleren op uw baby en zien of ze uw hulp nodig hebben of dat ze zijn gewoon kieskeurig en proberen om tot rust te komen. Als extra bonus kunt u opgeslagen videobeelden gebruiken om mooie foto’s van uw kleintje te maken en schattige momenten met familie en vrienden te delen.

Badkamer

badkamer domotica
Als je nog nooit halverwege je werk bent geweest en je hebt afgevraagd of dat strijkijzer nog wel in het stopcontact zit, zou je wel eens meer willen weten over slimme stopcontacten.

Met slimme stopcontactbediening zoals Kasa Smart kunt u alle oudere lampen of apparaten in uw huis integreren in een nieuw automatiseringssysteem. Zet verlichting op afstand aan en uit. Beheer kleinere airconditioners, zoals raamkoelingen. Controleer de hoeveelheid energie die deze apparaten verbruiken, zodat u weet of het zinvol is om te upgraden naar energiezuinigere modellen.

Hal

Een van de eerste slimme apparaten in huis was de slimme thermostaat. En hoewel het misschien oud nieuws is, is het nog steeds een van de slimste investeringen die u kunt doen voor uw huis.

U kunt uw airconditioning- en verwarmingssystemen zo programmeren dat ze op bepaalde uren van de dag minder energie verbruiken, bijvoorbeeld als u niet op uw werk bent of als u slaapt. U kunt ook de thermostaat zo programmeren dat hij weet wanneer u het huis verlaat door er regels aan te verbinden, zoals: “Als het beveiligingssysteem is ingesteld op ‘weg’, zet u de thermostaat op 80º F.” (In de zomer natuurlijk – 80º F is een beetje steil voor een leeg huis in de winter).

Een slimme thermostaat is echt een handige manier om tijd en geld te besparen en een kleinere ecologische voetafdruk achter te laten.

De Nest Learning Thermostat van Google is nog steeds een van de beste op de markt. Hij is eenvoudig te gebruiken en zijn bewegingssensor detecteert wanneer er mensen in de buurt zijn, zodat hij zelfs een deel van de programmering voor je doet door je normale dagelijkse schema te leren.

De eerste paar weken nadat hij geïnstalleerd is, kunt u de temperatuur handmatig aanpassen aan uw comfortniveau. Daarna zal hij de patronen die hij tijdens de leerperiode heeft gedetecteerd, gebruiken om de temperatuur automatisch aan te passen.

Google Nest Learning Thermostat
229€
Google Nest Learning Thermostat

Bekijk de dagprijs

Wasruimte

wasruimte domotica
U opent de wasmachine om er een nieuwe lading in te doen en de geur van beschimmelde kleren komt u tegemoet: u realiseert zich dat u de natte lading van de vorige dag helemaal bent vergeten in de droger te stoppen. Je zucht, start de wasmachine opnieuw op en hoopt dat je het deze keer niet vergeet.

Als dit u bekend in de oren klinkt, kan een slimme wasmachine de perfecte oplossing zijn. Slimme wasmachines waarschuwen niet alleen je smartphone wanneer ze klaar zijn met een lading en herinneren je eraan deze naar de droger te verplaatsen, maar ze detecteren ook de grootte van de lading en passen het wasmiddel- en waterniveau daarop aan.

Slimme wasmachines zoals de LG WM4200HBA hebben nog meer handige functies, zoals gespecialiseerde cyclusinstellingen en een snelwasinstelling die slechts 15 minuten duurt.

Een andere geweldige functie is de LG ThinQ app en zijn vermogen om te communiceren met de wasmachine om u te helpen problemen op te lossen en een diagnose te stellen – wat u mogelijk een aantal dure servicebeurten bespaart.

LG F4WN508S0
579€
LG F4WN508S0

Bekijk de dagprijs

Kelder

kelder domotica
Iedereen die ooit te maken heeft gehad met een kelderoverstroming als gevolg van een gesprongen leiding of een defecte boiler weet dat het niet gemakkelijk is om hiervan te herstellen. Waterleksensoren (ook wel overstromingssensoren of vochtsensoren genoemd) kunnen u helpen zich minder zorgen te maken en kunnen zelfs voorkomen dat een lek in een overstroming verandert.

Overmatig vocht in uw huis kan niet alleen leiden tot structurele problemen, maar het kan ook bijdragen tot de groei van schimmel, wat bij sommige mensen grote gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Vochtsensoren, zoals Resideo, kunnen u waarschuwen voor stilstaand water en aanhoudend vochtige plekken op plaatsen waar u ze niet zou opmerken, zoals binnenin de muren.

Deze sensoren, die in de buurt van de vloer worden geplaatst, kunnen de aanwezigheid van water detecteren en uw telefoon waarschuwen. Nog belangrijker is dat ze kunnen worden aangesloten op andere slimme apparaten in uw huis, zoals een Dome waterafsluiter, en automatisch een waarschuwing sturen om het water af te sluiten in geval van een lek.

U kunt de sensor ook aansluiten op uw slimme lampen boven en instellen dat ze knipperen als er een lek wordt gedetecteerd, zodat u op de hoogte wordt gebracht van een probleem, zelfs als het midden in de nacht gebeurt.

Honeywell Lyric W1 Wi-Fi
85,44€
Honeywell Lyric W1 Wi-Fi

Bekijk de dagprijs

Meer domotica-ideeën voor kelders

 • Glasbreuksensoren: Weet u zeker dat u het zou horen als een indringer een raam beneden zou breken om binnen te komen? De glasbreuksensoren in uw woning zorgen ervoor dat u er meteen van op de hoogte bent – en de politie ook, zodra uw beveiligingssysteem dit heeft gemeld.

Achtertuin

domotica in de tuin
Was dat een inbreker of gewoon een wasbeer? Controleer de buitenbeveiligingscamera’s, zoals de Arlo Pro 4, via uw tablet of smartphone en kom erachter, zonder uit bed te hoeven komen. Of controleer de binnencamera’s om de boel in de gaten te houden als u weg bent.

Arlo Pro 4
189€
Arlo Pro 4

Bekijk de dagprijs

Meer domotica-ideeën voor in de achtertuin

 • Huisdieren: Uw huisdieren zouden net zoveel van domotica moeten profiteren als u. Sluit een voedseldispenser aan om ervoor te zorgen dat ze altijd op tijd te eten krijgen. Maak een schema voor het vergrendelen en ontgrendelen van het huisdierenluik om ongewenste dieren buiten te houden. Installeer een camera voor uw huisdier en controleer op uw telefoon of ze in huis zijn, in de tuin of de bloemen van de buren aan het spitten zijn.
 • Veiligheid in het zwembad: Pas de zwembadverlichting aan voordat u ’s avonds laat een duik neemt. Beheer eenvoudig en automatisch de pH-waarde. En bewegingssensoren in het zwembad helpen kleine kinderen te beschermen door u te waarschuwen wanneer er iets – of iemand – in het zwembad valt.

Garage

garage domotica
Net als een voordeurslot of een warmtestylingsapparaat is ook de garagedeur een onderdeel van uw huis waar u zich geen zorgen over wilt maken als u op pad bent.

Met een slimme garagedeuropener (of een controller zoals de Chamberlain myQ) met Wi-Fi kunt u zien of uw deur open of dicht is, en u kunt hem op afstand bedienen vanaf elke locatie met een Wi-Fi-verbinding.

U kunt ook instellen dat u wordt gewaarschuwd wanneer de deur open of dicht gaat, zodat u weet wanneer familieleden komen en gaan.

Buiten – Exterior

domotica voor buiten
Met deurbelcamera’s zoals de Ring Video Doorbell kun je zien wie er voor de deur staat voordat je opendoet, kun je een pakket ontvangen en hoef je nooit meer met een stofzuigerverkoper aan de deur te praten.

Lees onze volledige Ring-gids voor deurbelcamera’s om het beste model voor u te vinden.

Ring Video Deurbel
169€
Ring Video Deurbel

Bekijk de dagprijs

Meer huisautomatiseringsideeën voor buiten

 • Sprinklerbesturing: Verstandig waterbeheer kan u helpen geld te besparen – en als u in een door droogte geteisterd gebied woont, kan het zelfs verplicht zijn. Met domotica kunt u uw sproeiers op afstand in- en uitschakelen, vanuit uw huis of vanuit het buitenland.
 • Controleer uw waterverbruik wanneer u maar wilt. U kunt zelfs vochtsensoren voor buiten toevoegen, zodat uw systeem altijd weet wanneer uw tuin besproeid moet worden en wanneer niet.

Conclusie

Het beste aan slimme apparaten is de mogelijkheid om uw huis voor u te laten werken, of u nu thuis bent of niet. Stelt u zich eens voor dat u thuiskomt na een lange dag op het werk en dat uw deur automatisch wordt ontgrendeld wanneer u nadert, dat uw beveiligingssysteem wordt uitgeschakeld en dat de lichten aangaan en u verwelkomen met een warme gloed.

De temperatuur is precies zoals u het wilt en u vraagt Alexa om wat rustgevende muziek af te spelen terwijl u ontspant. Wanneer het tijd is om naar bed te gaan, sluit u met een eenvoudige spraakopdracht de deur, activeert u het beveiligingssysteem en schakelt u de verlichting uit. U kunt dan gerust zijn in de wetenschap dat u een smart home-systeem hebt gebouwd dat u past als een handschoen.

FAQ

Heb ik een hub nodig om smart home-producten te gebruiken?

Een hub is ideaal voor een vlotte installatie en installatie van je smart home-apparaten omdat deze gebruikmaakt van Zigbee en Z-Wave. Maar u kunt ook standalone Wi-Fi-apparaten gebruiken die verbinding maken met cloudsystemen zoals Alexa of Google Assistant.

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe slimme apparaten, is het altijd een goed idee om te controleren of ze compatibel zijn met de apparaten die je momenteel in huis hebt.

Wat is de beste smart home hub om te gebruiken?

Welke hub u kiest – of u er überhaupt een gebruikt – is een kwestie van persoonlijke voorkeur en compatibiliteit, maar als u vanaf nul begint, vinden wij de Aeotec Smart Home Hub het beste. Deze werkt met het Samsung SmartThings-platform en -app omdat deze gecertificeerd is om als SmartThings-hub te werken.

Het ondersteunt verschillende protocollen, waaronder Zigbee en Z-Wave, waardoor het compatibel is met een breed scala aan slimme productlijnen (waaronder Ecobee, Philips, Nest, Schlage, Yale en Chamberlain).

Als u al ten minste één slim apparaat in uw huis hebt, houd er dan rekening mee dat het mogelijk compatibel is met dat apparaat: Amazon Alexa- en Google Assistant-apparaten zijn hier goede voorbeelden van.

Als ik net begin met smart home-apparaten, welke moet ik dan als eerste aanschaffen?

Hier bij SafeWise is veiligheid onze topprioriteit, dus we raden aan te beginnen met slimme beveiligingsproducten.

De meeste slimme beveiligingssystemen kunnen ook worden gebruikt als een slimme hub voor uw huis, dus ze zijn een geweldige plek om te beginnen. Bekijk onze beoordelingen van de beste slimme beveiligingssystemen voor thuis om te zien welke we de meeste mensen aanraden.

Verwante artikelen

 • Beste Smart Home-beveiligingssystemen
 • Beste Smart Home Hubs
 • Beste Smart speaker
 • Beste slimme thermostaten
 • Beste slimme verlichting
 • Beste slimme stopcontacten
 • Wat is domotica en hoe werkt het?