Een intelligente hub als controlecentrum in het slimme huis Wat is een Smart Home Hub? Taak, functie en toepassingsgebieden

Netwerkapparaten in het slimme huis communiceren in het beste geval probleemloos met elkaar en kunnen ook onderweg door de gebruiker worden bediend. De reden hiervoor is meestal een intelligente hub die fungeert als controlecentrum en zorgt voor een soepele werking. Wij leggen uit wat de precieze taak van een smart home hub is en noemen toepassingsgebieden en bestaande verschillen.

Wat is een Smart Home Hub? – De belangrijkste feiten in het kort

Een Smart Home Hub wordt beschouwd als de basis voor het opzetten van een Smart Home. In deze context zijn gateway, bridge, basisstation of centrale eenheid gangbare synoniemen, die alle het technische hart van een Smart Home-systeem betekenen. Andere belangrijke referenties in het kort zijn:

Eigen naven van de fabrikantSommige systemen zijn gebaseerd op een eigen hub van de fabrikant. Het Philips Hue-verlichtingssysteem gebruikt bijvoorbeeld de Philips Hue Bridge als bedieningscentrum, Homematic IP vertrouwt op het Smart Home CCU3-bedieningscentrum en het Bosch Smart Home System is gebaseerd op de Bosch Smart Home Controller.

Automatisering van de Smart Home apparaten: Wat alle smart home hubs gemeen hebben, is dat zij zorgen voor communicatie tussen de in het netwerk opgenomen apparaten in de smart home en voor een gemakkelijke bediening ervan. Een smart control hub maakt de automatisering van de apparaten mogelijk via de spraakbesturing van de gebruikers of hun input via een smartphone.

Hoe werkt een smart home hub?

Een Smart Home Hub vormt de basis voor een genetwerkt en betrouwbaar Smart Home. Toepassingscommando’s en automatiseringen worden centraal door de hub als signaal ontvangen en doorgegeven aan de apparaten in het Smart Home.

Het grootste voordeel is dat gebruikers de apparaten die compatibel zijn met de hub uniform kunnen bedienen met een app, zelfs onderweg. Wie afziet van een compleet smart home systeem en dus ook van een hub krijgt meestal te maken met verschillende apps of heeft helemaal geen bedieningsmogelijkheid met de smartphone. Dit biedt weinig comfort en kan vervelend zijn, vooral bij een verzameling zogenaamde stand-alone oplossingen.

De Philips Hue Bridge dient als ZigBee-hub voor het Philips Hue-verlichtingssysteem.

Verschillende smart home-systemen en dus ook de bijbehorende controlecentra zijn gebaseerd op verschillende radiostandaarden. Bijvoorbeeld WLAN, Bluetooth, ZigBee of Z-Wave. Bij het samenstellen van een eigen systeem is het daarom relevant welke radiostandaard de gekozen hub ondersteunt om een mogelijke compatibiliteit te realiseren met apparaten die het Smart Home moeten uitbreiden en uitbreiden. Als de hub bijvoorbeeld ZigBee ondersteunt, ontlast deze radioverbinding het WLAN-netwerk thuis. Bovendien kunnen gebruikers, afhankelijk van de norm, niet alleen eigen producten kiezen. Met de zojuist genoemde Philips Hue Bridge kunnen bijvoorbeeld ook relatief goedkopere LED-lampen van IKEA TRÅDFRI in het verlichtingssysteem worden geïntegreerd. Voorzichtigheid is echter geboden wat betreft de compatibiliteit. De Philips Hue Bridge is specifiek ontworpen voor ZigBee-verlichtingsbesturing en daarom garandeert de aanduiding als ZigBee-apparaat niet noodzakelijkerwijs een verbindingsmogelijkheid met andere componenten: De Spirit ZigBee thermostaat kan bijvoorbeeld nog niet worden geïntegreerd als onderdeel van de verwarmingsregeling met de Philips Hue Bridge.

Philips Hue White & Color Ambiance E27 2-delige startset

2 gekleurde en dimbare Philips Hue LED lampen met E27 fitting. Incl. Philips Hue Bridge.

2 gekleurde en dimbare Philips Hue LED lampen met E27 fitting. Incl. Philips Hue Bridge.

Verkrijgbaar bij:

Status: 12.10.

Welke soorten smart home hubs zijn er?

Lange tijd werd een aparte en deels door de fabrikant beheerde hub beschouwd als een verplicht element om een Smart Home-systeem op te zetten. Intussen bestaan er echter verschillende soorten en mogelijkheden van controlecentra.

Veel sets voor Smart Home systeem nieuwkomers bestaan uit een compleet pakket met de benodigde hub.

Geïntegreerde spraakassistentie als vervanging van de hubSlimme luidsprekers zoals Amazon Echo hebben de spraakassistent Alexa geïntegreerd en vormen zo een controlecentrum dat in de cloud bestaat, en niet een apart, via welke apparaten kunnen worden geïntegreerd en bediend.

In de constellatie van Echoluidspreker, smart device en bediening via spraak of smartphone is er echter strikt genomen nog steeds sprake van een haptisch bedieningscentrum. De hub is hier de WLAN-router, die een succesvolle communicatie garandeert.

Router als hubVeel gebruikers verdiepen zich in het onderwerp slimme huizen met WLAN-contactdozen of WLAN-lampen en gebruiken ook de thuisrouter als hub. WLAN is relatief energie-intensief en deze oplossing vormt een navenant zware belasting voor het WLAN-netwerk thuis. Dankzij mesh-technologie kan het bereik echter praktisch worden vergroot. Als u een FRITZ!Box bezit, kunt u die ook als hub gebruiken. De hier gebruikte norm is DECT/DECT ULE, die ook draadloze telefonie implementeert.

Geïntegreerde hub: In tegenstelling tot traditionele luidsprekers biedt de Echo Plus bijvoorbeeld een geïntegreerde ZigBee-hub. Dit betekent dat gebruikers ZigBee-apparaten kunnen bedienen via Echo Plus. Zonder extra gateway kan bijvoorbeeld de Eurotronic Spirit ZigBee-thermostaat rechtstreeks worden aangestuurd. LED-lampen van Philips Hue zijn ook gebaseerd op deze standaard en kunnen worden aangesproken door de geïntegreerde hub in de Echo Plus: Gebruikers kunnen dan de Philips Hue LED-lampen in- en uitschakelen en dimmen. Om van het volledige scala aan functies te genieten, moeten gebruikers de klassieke Philips Hue Bridge als hub gebruiken. Dan zijn ook speciale Philips Hue-routines en -instellingen mogelijk. Een geïntegreerde hub zoals de Echo Plus is echter een geweldige optie voor smart home beginners.

Amazon Echo Plus (2e generatie), antraciet stof

Bestel nu: De slimme speaker met Smart Home Hub functie. -45%

Bestel nu: De slimme speaker met Smart Home Hub functie.

RRP € 146,20

Status: 12.05.2021

Hub met flexibele radiostandaardTerwijl de meeste hubs slechts één of twee radiostandaarden ondersteunen, biedt homee bijvoorbeeld een oplossing die flexibeler is. Met de Brain Cube maakt de fabrikant een basis mogelijk die letterlijk zelf kan worden uitgebreid. Gebruikers kunnen verschillende radiostandaarden zoals ZigBee, Z-Wave of EnOcean toevoegen als een soort bouwsteen en dan ondersteunt de homee hub meerdere radiostandaarden tegelijk en neemt de compatibiliteit met andere apparaten enorm toe.

Welke Smart Home Hub is de beste?

Het is moeilijk te zeggen welke Smart Home Hub het beste is. De beslissing hangt immers altijd af van individuele plannen en welke gebieden de bewoners in het slimme huis willen automatiseren. De keuze wordt ook bemoeilijkt door het feit dat er geen universele hub bestaat die werkelijk alle mogelijke draadloze standaarden ondersteunt.

De verscheidenheid aan verschillende hubs is ook het gevolg van verschillende draadloze normen. Een blik in de toekomst leert dat eind 2020 verschillende fabrikanten zoals Google, Apple, Amazon en de ZigBee Alliance het eens willen worden over een uniforme nieuwe standaard. Het universele smart home-protocol wordt Connected Home over IP genoemd. Een nieuw noodzakelijk knooppunt is nog niet genoemd. Tot deze uniforme oplossing er is, raden wij aan een bekend en beproefd Smart Home-systeem te kiezen dat voldoet aan individuele eisen.

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.