Beste elektronische bloeddrukmeters in 2022 kopen, review en aanbiedingen

1 op de 3 volwassenen heeft hoge bloeddruk. En 53% van de mensen met hoge bloeddruk hebben hun bloeddruk niet onder controle. Door het gebruik van een elektronische bloeddrukmeter kan de patiënt de evolutie van zijn gezondheid volgen. Of ze nu arm-, pols- of aangesloten zijn, bloeddrukmeters hebben allemaal een manchet en zijn gebaseerd op bloeddrukmetingen. Maar het is gemakkelijk om te verdwalen tussen merken (Omron, Braun…), functies en prijzen. Dus welke elektronische bloeddrukmeter moet u kiezen?
bloeddrukmeter

Braun BP6200PHEMEA ExactFit 5 bloeddrukmeter

De beste bloeddrukmeter in 2022
Braun BP6200PHEMEA ExactFit
De Braun BP6200PHEMEA ExactFit 5 wordt geleverd met 2 manchetten in de maten S-M en L-XL en kan eenvoudig worden aangepast aan verschillende armmaten. Het is comfortabel en kan hoge bloeddruk en onregelmatige hartslag opsporen.

Bekijk de dagprijs

Ondanks zijn 599 g en nogal simplistische ontwerp, is de Braun BP6200PHEMEA ExactFit 5 krachtiger dan hij eruit ziet. Hij is populair bij zowel thuisgebruikers als artsen en is klinisch gevalideerd door de Europese Vereniging voor Hypertensie (HSE) voor zijn goede prestaties. De opblaasbare technologie zorgt voor een comfortabele bloeddrukmeting.

De Braun BP6200PHEMEA ExactFit 5 kan gemakkelijk onregelmatige hartslagen en hoge bloeddruk detecteren. Hij wordt geleverd met 2 manchetten in de maten S-M en L-XL en kan worden omgeschakeld naar de 2-gebruikermodus (2 × 60 metingen). Het geeft dus 3 gemiddelden: de dag, de laatste 7 ochtenden en 7 avonden.

GIMA Bloeddrukmeter Londen

De beste bloeddrukmeter op instapniveau
GIMA Bloeddrukmeter Londen
De Gima London is een manueel bediende aneroïde sfygmomanometer. De metingen worden genomen van de bovenarm en zijn bedoeld voor professioneel gebruik.

Bekijk de dagprijs

De GIMA London professionele bloeddrukmeter wordt geleverd met een lichtgewicht ABS manometer en een latexvrije TPU bol. Het geeft nauwkeurigere resultaten dan automatische bloeddrukmeters wanneer het correct wordt gebruikt door een opgeleid persoon. Als zodanig is het niet echt aan te bevelen voor thuisgebruik, aangezien het enige training vereist.

Het apparaat heeft een gekalibreerde nylon manchet en wordt geleverd met een nylon zakje. Bij dit type bloeddrukmeter hebt u geen batterij of andere stroombron nodig om hem te laten werken. Hij is licht van gewicht en ergonomisch en biedt een goede oefening wanneer u dagelijks de bloeddruk moet kunnen aflezen.

Withings BPM Connect

De beste high-end bloeddrukmeter
Withings BPM Connect
Bent u op zoek naar een geavanceerde automatische bloeddrukmeter? Met dit CE-conforme Bluetooth-model kunt u uw bloeddruk en hartslag nauwkeurig en snel aflezen.

Bekijk de dagprijs

Deze Withings Bluetooth bloeddrukmeter is ontworpen om 6 maanden batterijlevensduur te geven op een enkele lading. Het biedt onbeperkte gegevensopslag en een optionele app waarmee u informatie kunt delen met uw arts. De Withings BPM Connect geeft ook de bloeddruk- en hartslagmetingen weer op de monitor zelf. Het biedt kleurgecodeerde resultaten om u te waarschuwen wanneer u contact moet opnemen met uw arts.

U krijgt waar voor uw geld, maar als u heel specifieke behoeften hebt, zoals een manchet voor grotere armen of een opstelling voor meerdere gebruikers, zijn andere opties misschien beter geschikt. Maar voor basisgebruik krijgt dit model lovende kritieken van gebruikers. Dankzij het compacte en stijlvolle ontwerp past hij gemakkelijk in uw tas voor werk of op reis.

Omron RS3 Intelli IT

De beste polsmonitor
Omron RS3 Intelli IT
Deze bloeddrukmeter kan via Bluetooth synchroniseren met Omron Connect of andere apps zoals Google Fit. Ondanks de nauwkeurige aflezingen betreuren wij het dat het systeem geen 2 gebruikers aankan en dat het geheugen beperkt is tot 30 records.

Bekijk de dagprijs

De Omron RS3 Intelli IT verricht metingen wanneer de tourniquet is opgeblazen, in tegenstelling tot de meeste bloeddrukmeters. Met een gewicht van slechts 80 gram kan hij overal mee naartoe worden genomen, dankzij de meegeleverde opberghoes. Natuurlijk zijn de metingen nauwkeurig en betrouwbaar. Om in te stellen schuift u de monitor om uw pols, brengt u hem omhoog naar uw hart en wacht u 3 seconden.

Alle metingen worden naar de Omron Connect app gestuurd, die ze interpreteert. Zo kunt u een relevante follow-up hebben en de veranderingen in de tijd zien. De manchet is geschikt voor armomtrekken tussen 13,5 en 21,5 cm. Net als bij de andere bloeddrukmeters van het merk krijgt u de hoge bloeddrukindicator en hartslagdetectie. De OMRON RS3 Intelli IT is echter voor één gebruiker en kan slechts 30 metingen opslaan.

iHealth Track KN-550BT bloeddrukmeter

Een zeer goede keuze
iHealth Track KN-550BT
De iHealth Track KN-550BT maakt via Bluetooth 4.0 verbinding met een smartphone voor opslag en analyse. De iHealth MyVitals-app is beschikbaar op iOS en Android en dient als interface voor regelmatige monitoring.

Bekijk de dagprijs

Het LCD-scherm met achtergrondverlichting van dit toestel verandert van kleur afhankelijk van het verkregen resultaat. Dit maakt het gemakkelijk om de verzamelde gegevens te interpreteren. Vóór de synchronisatie kan hij tot 60 metingen opslaan. Bovendien is er onbeperkte opslagruimte wanneer de iHealth Track KN-550BT wordt gecombineerd met een smartphone met de gratis iHealth MyVitals-app.

Deze aangesloten elektronische bloeddrukmeter maakt gebruik van de oscillometrische techniek met opblazing en automatische meting voor een grotere nauwkeurigheid. Het is ideaal voor het meten van uw bloeddruk en polsslag. De accessoires omvatten een manchet, 4 AAA batterijen en een gebruiksaanwijzing.

Omron RS3 Intelli IT

Hoogwaardige technologie
Omron RS3 Intelli IT
Deze bloeddrukmeter kan via Bluetooth synchroniseren met Omron Connect of andere apps zoals Google Fit. Ondanks de nauwkeurige metingen betreuren wij het dat het toestel geen 2 gebruikers aankan en dat zijn geheugen beperkt is tot 30 records.

Bekijk de dagprijs

De Omron RS3 Intelli IT verricht metingen wanneer de tourniquet is opgeblazen, in tegenstelling tot de meeste bloeddrukmeters. Met een gewicht van slechts 80 gram kan hij overal mee naartoe, zeker met de meegeleverde opberghoes. Natuurlijk zijn de metingen nauwkeurig en betrouwbaar. Om in te stellen schuift u de monitor om uw pols, brengt u hem omhoog naar uw hart en wacht u 3 seconden.

Alle metingen worden naar de Omron Connect app gestuurd, die ze interpreteert. Zo kunt u een relevante follow-up hebben en de veranderingen in de tijd zien. De manchet is geschikt voor armomtrekken tussen 13,5 en 21,5 cm. Net als bij de andere bloeddrukmeters van het merk krijgt u de hoge bloeddrukindicator en hartslagdetectie. De OMRON RS3 Intelli IT is echter voor één gebruiker en kan slechts 30 metingen opslaan.

Tensoval Mobil – Bloeddrukmeter

Een alternatief op instapniveau
Tensoval Mobil
Dit is een betrouwbare en compacte polsbloeddrukmeter die u overal mee naartoe kunt nemen. Intelligent, zodat u nauwkeurig kunt controleren waar u ook bent en door meer dan één persoon kunt worden gebruikt.

Bekijk de dagprijs

De Tensoval Mobil volgt u waar u ook gaat en wanneer u maar wilt. Betrouwbaarheid en precisie (polsslag, tijd en datum van bloeddrukmetingen) zijn niet-onderhandelbare criteria als het gaat om uw gezondheid en het merk heeft dit begrepen. Daarom heeft het zijn product zo ontworpen dat het u een ongeëvenaard gebruikscomfort biedt. Hij is comfortabel om dragen, gemakkelijk in het gebruik en geschikt voor polsmaten tussen 12,5 cm en 22,5 cm. U voelt het apparaat nauwelijks om uw pols dankzij het gepatenteerde Comfort Air Technology-systeem dat ervoor zorgt dat de druk van de polsband 30 mmHG is (boven de bloeddruk).

Tot de sterke punten van Tensioval Mobil behoren het grote digitale display dat de informatie duidelijk weergeeft. Het heeft ook een oscillometrische meetmethode die een nauwkeurige beoordeling van uw bloeddruk garandeert. Bovendien heeft het een krachtig geheugen dat grote hoeveelheden gegevens kan opslaan. Hierdoor kan het door verschillende gebruikers worden gebruikt. Ook de automatische uitschakeling, die na drie minuten inactiviteit wordt geactiveerd, is een groot pluspunt.

Hoe kiest u uw bloeddrukmeter

bloeddrukmeter kiezen

Criterium 1: Gebruiksgemak en -comfort

Elektronische bloeddrukmeters zijn in het algemeen bedoeld voor thuisgebruik voor het zelf meten van de bloeddruk. Bij voorkeur moet het eenvoudig zijn, zodat de patiënt het thuis zelf kan gebruiken. De manchet moet gemakkelijk en comfortabel aan te brengen zijn, met automatisch opblazen en leeglopen voor gebruik met één hand. Evenzo moet de monitor zo klein mogelijk zijn, zodat hij overal mee naartoe kan worden genomen.

Criterium 2: Betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de metingen

Bloeddruk is de bloeddruk die op de wanden van de slagaders wordt uitgeoefend. Een goede elektronische bloeddrukmeter moet 3 metingen geven: de systolische druk die wordt berekend wanneer het hart samentrekt en bloed door de bloedvaten perst; de diastolische druk die wordt berekend wanneer het hart ontspant en volloopt; en tenslotte het aantal hartslagen in 1 minuut.

Zelfs een persoonlijke bloeddrukmeter moet betrouwbaar en nauwkeurig zijn. Het is moeilijk de bloeddruk te meten en te controleren als het gebruikte apparaat onjuiste gegevens geeft. Bovendien is de patiënt verplicht de resultaten aan zijn of haar arts mee te delen. Vandaar de behoefte aan een hulpmiddel dat grondig klinisch is getest en door een overheidsinstantie is goedgekeurd.

Criterium 3: Geheugencapaciteit

Een groot voordeel van elektronische bloeddrukmeters is dat zij de resultaten van eerdere diagnoses kunnen opslaan en automatisch een gemiddelde bloeddruk kunnen aangeven op basis van de verschillende metingen die zijn verricht. Sommige modellen vermelden zelfs de datum en het tijdstip van de meting. Voor een regelmatige controle en om de resultaten aan uw arts mee te delen, moet u ervoor zorgen dat de bloeddrukmeter die u wilt kopen, voldoende geheugen heeft om ten minste 30 metingen op te slaan. Er zijn zelfs toestellen die geprogrammeerd zijn om de gegevens van meerdere personen op te slaan, wat erg handig is voor koppels of gezinnen.

Klinische validatie en aanbeveling

Lees de gebruiksaanwijzing van uw monitor zorgvuldig en ga na of het toestel klinisch gevalideerd is. Zo niet, stuur het dan terug. In het verleden had het Afssaps (Frans Agentschap voor de veiligheid van gezondheidsproducten) een lijst opgesteld van aanbevolen bloeddrukmeters. Het is echter sinds 2012 niet meer bijgewerkt.

Criterium 4: Leesbaarheid van de informatie

Elektronische bloeddrukmeters gaan meestal vergezeld van een scherm waarop de verrichte metingen worden weergegeven. Voor een betere leesbaarheid moet u kiezen voor een groot LCD-scherm met een duidelijke en heldere weergave van de gegevens. Als u uw bloeddruk meermaals per dag meet, kunt u het beste een toestel kiezen met een display met achtergrondverlichting.

Criterium 5: De functies die u nodig hebt

Bij de keuze van een bloeddrukmeter moet rekening worden gehouden met een groot aantal kenmerken. Deze omvatten onregelmatige hartslagdetector, risicocategorie-indicator, meervoudig gebruikersgeheugen, multibuffer, geheugendownloadmogelijkheid, grootcijferig display en middelingsfunctie.

Sommige geavanceerde monitoren hebben extra functies, zoals een indicator voor de juiste plaatsing van de manchet en Afib-detectie of detectie van hartritmestoornissen. Er zijn zelfs modellen met speciale mobiele toepassingen waarmee de gebruiker de gegevens kan delen met vrienden en familie of de dokter.

Hoe gebruik je een bloeddrukmeter?

bloeddrukmeter gebruiken

Neem uw bloeddruk op

Het is het beste om 5 minuten te rusten voordat u uw bloeddruk opneemt. Ga zitten met je benen gekruist en kijk naar een tafel. Zorg dat je voeten plat liggen en leg het apparaat neer. Doe het manchet om uw pols of arm, 1 à 2 cm boven het gewricht. Als u een polsmonitor gebruikt, draag de manchet dan op dezelfde hoogte als uw hart. Niet praten, niet bewegen, blijf ontspannen en begin met de meting.

Zodra de metingen zijn uitgevoerd en weergegeven, verwijdert u de manchet. Door de aanbevelingen van de fabrikant naar de letter te volgen, wordt voorkomen dat het resultaat een vertekend beeld geeft. Meet uw bloeddruk ten minste 30 minuten na het nemen van een bad, roken, sporten, het drinken van alcohol of energiedrankjes. Een laatste ding: houd computers, smartphones en tablets uit de buurt van uw bloeddrukmeting. Er is een risico van magnetische interferentie.

De resultaten registreren en er lering uit trekken

Noteer de resultaten in een notitieboekje. Vermeld de datum en de verkregen gegevens na elke meting. Er zijn ook vooraf gekalibreerde bladen beschikbaar op het internet. Voor aangesloten bloeddrukmeters registreert de app automatisch de metingen op uw smartphone of tablet en stelt curven op. In ieder geval, interpreteer ze niet voor uw dokter. Laat ze maar aan je dokter zien.

Ter indicatie heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) normen uitgevaardigd die in millimeter kwik (mmHg) worden gemeten. Voor de systolische druk zijn de metingen normaal als zij onder 120 mmHg blijven, te controleren tussen 120 en 139 mmHg en hoog vanaf 140 mmHg.

Voor de diastolische druk zijn de metingen normaal indien lager dan 80 mmHg, te controleren tussen 80 en 89 Hg en hoog vanaf 90 mmHg. Het scherm van de elektronische bloeddrukmeter geeft van boven naar beneden de systolische druk, de diastolische druk en de hartslag weer.

Geschiedenis opslag

De in het geheugen opgeslagen metingen verschillen van elektronische bloeddrukmeter tot elektronische bloeddrukmeter. Sommigen geven toegang tot de laatste 100 metingen, terwijl anderen tevreden zijn met 5, 10, 30, 50, 60… kortom, alles onder de 100! Het raadplegen van de geschiedenis op het monitorscherm is niet erg praktisch. Het is inderdaad niet echt voor dit doel ontworpen en geeft geen overzicht.

Aangesloten bloeddrukmeters daarentegen bieden langdurige monitoring. Het is niet nodig om de nummers in een notitieboekje bij te houden. Bovendien maakt de app tabellen, grafieken en curven die per week of maand kunnen worden gesorteerd. Veel bloeddrukmeters kunnen 2 gebruikers beheren. Sommige hebben een gastmodus, zodat u een bloeddrukmeting kunt doen zonder deze te archiveren.

Resultaten niet noodzakelijk alarmerend

Een lage of hoge bloeddruk wijst niet noodzakelijk op een probleem. Het hangt ook af van uw leeftijd en hart- en bloedvatenstelsel. Zo kan een bloeddruk die voor sommige mensen als abnormaal wordt beschouwd, voor anderen heel goed de norm zijn. Neem uw resultaten niet zomaar aan en praat met uw arts.

Verschillende soorten bloeddrukmeters

In het algemeen beoordelen gezondheidswerkers de bloeddruk van patiënten met een manuele of elektronische bloeddrukmeter. Deze laatste is ook bestemd voor particulieren. Er zijn 3 soorten elektronische bloeddrukmeters.

Bovenarm bloeddrukmeter

Bovenarm bloeddrukmeter
Dit is het type bloeddrukmeter dat door artsen wordt aanbevolen. Het is uitgerust met een scherm, al dan niet met achtergrondverlichting, dat op de manchet is aangesloten. Soms ligt het scherm bovenop. De opblaasbare zak zit ook op de manchet. Het wordt geactiveerd aan het begin van de bloeddrukmeting, wanneer u op de knop drukt. Bovendien kunnen veel modellen 2 of meer gebruikers aan.

Na de meting toont het display de systolische druk, de diastolische druk en de hartslag. Sommige bovenarmmonitors hebben geen display. Zij geven de resultaten weer op een mobiele telefoon of tablet. Vermijd deze en meet uw armomtrek om zeker te zijn dat hij in de manchet past.

Voordelen:

 • Aanbevolen door artsen
 • Mogelijkheid voor meerdere gebruikers op sommige modellen
 • Zeer nauwkeurige metingen

Nadelen:

 • Als de manchet te strak of te los zit, zullen de metingen onnauwkeurig zijn
 • Kan oncomfortabel zijn

Voor wie is het?

Iedereen die zijn bloeddruk regelmatig moet controleren, kan een bovenarm-bloeddrukmeter gebruiken. Artsen gebruiken ook dit soort apparaten.

Polsbloeddrukmeter

Polsbloeddrukmeter
Dit werkt op dezelfde manier als de bovenarmmonitor. Maar deze keer is de manchet om de pols gewikkeld. Het scherm wordt ook aan de manchet bevestigd, waardoor het toestel licht en compact is. Montage op de pols geeft zelden problemen met de maat, in tegenstelling tot montage op de arm. De installatie is ook eenvoudiger.

U zult echter een nogal ingewikkelde houding moeten aannemen, met de pols met de monitor in de buurt van uw hart. Het risico van onjuiste metingen is dus groter. Artsen bevelen dit type bloeddrukmeter alleen aan voor ervaren gebruikers.

Voordelen :

 • Compact en gemakkelijk mee te nemen
 • Comfortabeler dan bovenarmmonitors

Nadelen:

 • De betrouwbaarheid van de metingen hangt sterk af van de ingenomen positie

Voor wie is het?

Dit type toestel is het meest geschikt voor ervaren gebruikers en zij die vaak reizen. Als u uw bloeddruk meerdere keren per dag moet meten, ongeacht waar u bent, hebt u deze bloeddrukmeter nodig. Als u net begint, kies dan een bovenarmmonitor.

De aangesloten bloeddrukmeter

aangesloten bloeddrukmeter
Een aangesloten bloeddrukmeter is eigenlijk een bovenarm- of polsmeter gecombineerd met een app voor het meten en controleren van de bloeddruk. De fabrikant ontwikkelt zijn eigen smartphone app: OMRON Connect, Braun Healthy Heart, My Diary… Het apparaat kan ook werken met andere apps zoals Google Fit of Apple Health.

Sommige modellen hebben geen scherm en kunnen niet werken zonder een smartphone of tablet om via Bluetooth verbinding te maken. Wij bevelen aangesloten bloeddrukmeters aan die zowel met als zonder de app kunnen worden gebruikt. De app moet worden gebruikt om de geschiedenis te beheren en op te slaan op de smartphone om de bloeddrukcontrole te vergemakkelijken.

Ten slotte zijn er apps die aanbieden uw bloeddruk te meten door u te vragen een vinger op de smartphonecamera te leggen. Geen van deze zijn betrouwbaar of goedgekeurd als medisch hulpmiddel.

Voordelen:

 • Combineert bloeddrukmeter met een app voor betere bloeddrukcontrole
 • Nauwkeurige metingen
 • Mogelijkheid om geschiedenis te beheren en op te slaan op smartphone

Nadelen:

 • Prijs
 • Soms moeilijk te gebruiken, vooral voor modellen zonder scherm

Voor wie is het?

Wie zijn bloeddruk regelmatig moet controleren en de evolutie ervan moet kennen, zal belangstelling hebben voor aangesloten bloeddrukmeters. Anderzijds zullen mensen die technologie mijden moeite hebben met deze geavanceerde toestellen.

Elektronische of manuele bloeddrukmeter?

Elektronische bloeddrukmeter

De elektronische bloeddrukmeter heeft een scherm en een middelgrote behuizing. Deze wordt vervolgens verbonden met een manchet die om de arm of pols wordt geplaatst. Dit apparaat is zeer nuttig om de bloeddruk nauwlettend in de gaten te houden. Om hem aan te zetten, doe je gewoon de manchetten om en druk je op de “aan”-knop. Dankzij de eenvoudige bediening is het zeer handig om zelf en overal bloeddrukmetingen te verrichten.

Bovendien biedt de elektronische bloeddrukmeter de mogelijkheid om de evolutie van uw gezondheid op dagelijkse basis te kennen. Bovendien helpt het om elk type van hoge bloeddruk op voorhand te identificeren. Het enige nadeel is dat het onjuiste waarden kan weergeven. Dit betekent dat het de effectiviteit van bloeddrukmeters bij de dokter of in het ziekenhuis niet vervangt.

Manuele bloeddrukmeter

De manuele bloeddrukmeter, die gewoonlijk door medisch personeel wordt gebruikt, wordt samen met een stethoscoop gebruikt om de bloeddruk te meten. Het bestaat uit een manchet, een klein rubberen handpompje en een manometer om de druk aan te geven. Om de bloeddruk met dit instrument te bepalen, blaast de arts de manchet op. De lucht wordt dan voorzichtig losgelaten tot de polsslag weer voelbaar is.

De echte kracht van een manuele bloeddrukmeter is de eenvoud en de betrouwbaarheid van de aflezing. Een groot nadeel van dit type bloeddrukmeter is echter dat het moeilijk is de manometer en de manchet precies te plaatsen. Bovendien kan de geringste beweging de aflezingen vervormen.

Conclusie

Technisch gezien is de elektronische bloeddrukmeter interessanter en gemakkelijker te hanteren. Als u niet in de gezondheidszorg werkt en alleen een bloeddrukmeter zoekt om uw gezondheid te bewaken, is de elektronische bloeddrukmeter de beste keuze.

Waarom een goede elektronische bloeddrukmeter kopen?

elektronische bloeddrukmeter kopen
Om zelf een diagnose te stellen en uw bloeddruk te controleren
De cijfers zijn huiveringwekkend. In Frankrijk lijdt 1 op 3 volwassenen aan hoge bloeddruk. Erger nog, 50% van de mensen boven de 80 heeft een hoge bloeddruk. En volgens de IPSOS-enquête voor Quantum Genomics, uitgevoerd in 2020, denkt 50% van de Fransen dat hypertensie niet dodelijk is!

Bloeddrukproblemen zijn nu een van de meest voorkomende ziekten waarmee mensen te kampen hebben. Met de elektronische bloeddrukmeter kunt u regelmatig uw bloeddruk meten zonder naar de dokter te hoeven gaan. Deze praktijk, die zelfmeting van de bloeddruk wordt genoemd, kan zeer nuttig zijn voor mensen met hoge bloeddruk die onder behandeling zijn.

Om het “witte jas” effect te vermijden
Sommige patiënten ervaren een onnatuurlijke verhoging van de bloeddruk wanneer zij zich in een medische omgeving bevinden. Dit verschijnsel, bekend als het “witte-jassen-effect”, kan de door de behandelende arts verkregen resultaten soms vertekenen.

Dankzij de elektronische bloeddrukmeter kunnen mensen die de medische omgeving niet kunnen verdragen, dus regelmatig zelf een diagnose stellen en de resultaten vervolgens naar hun huisarts sturen.

Het is heel eenvoudig, vooral omdat sommige toestellen de resultaten van verschillende metingen kunnen opslaan, terwijl andere mobiele toepassingen hebben om de gegevens rechtstreeks naar de telefoon van de arts te sturen.

Om de doeltreffendheid van een antihypertensieve behandeling te controleren
50% van de hypertensiepatiënten wordt medisch behandeld met antihypertensiva. In dit geval is het gebruik van een elektronische bloeddrukmeter bijna van levensbelang. Het verschaft de arts informatie over de doeltreffendheid van de voorgeschreven behandeling, maar ook in geval van een nieuwe behandeling, die dus moet worden gecontroleerd en geëvalueerd. De arts hoeft de patiënt alleen maar een tijdstip te geven voor het meten van de bloeddruk, waardoor de patiënt zich niet regelmatig hoeft te verplaatsen.

Om uw ziekte beter te begrijpen
Zelfdiagnose is een zeer goede manier om de patiënt te betrekken bij de behandeling van zijn of haar aandoening. Het stelt hen in staat op elk moment hun bloeddruk te kennen en dienovereenkomstig te handelen: afspraken maken met de dokter, dieetbeperkingen en diëten in acht nemen, riskant gedrag vermijden…

Voor gebruiksgemak
Een elektronische bloeddrukmeter kan thuis worden gebruikt, maar ook op reis of op vakantie. Nieuwe modellen zijn zeer geavanceerd, met geavanceerde functies die het gebruik van deze toestellen vereenvoudigen. LCD-schermen met achtergrondverlichting en grote displays maken het bijvoorbeeld gemakkelijk om de resultaten van uitgevoerde metingen af te lezen en te begrijpen.

Hoe zit het met aangesloten armbanden, activiteitentrackers en hartslagmeters?
Connected objects zijn overal: in sport, entertainment, wellness en gezondheid. De meeste daarvan zijn echter niet erkend als medische hulpmiddelen. En niet voor niets zijn de fabrikanten ervan niet verplicht zich te baseren op medische en wetenschappelijke referenties. Het ergste zijn de smartphone-applicaties die beweren de bloeddruk te meten door middel van allerlei fantasievolle procedures. Anderzijds moet het ontwerp van een bloeddrukmeter voldoen aan restrictieve normen en worden aangegeven bij het Franse nationale agentschap voor de veiligheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten (ANSM).

De verschillende merken van bloeddrukmeters

Naar onze mening zijn de beste merken van bloeddrukmeters in 2022 :

Omron

Het Japanse merk is ’s werelds grootste merk van bloeddrukmeters en vernevelaars. De betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de toestellen zijn klinisch gevalideerd in strenge tests door vooraanstaande gezondheidsorganisaties. Artsen en apothekers gebruiken en bevelen OMROM aan, dat ook aangesloten weegschalen, activiteitsmonitors, thermometers en pijnbestrijdingsapparaten vervaardigt.

Braun

Braun is vooral bekend om zijn elektrische scheerapparaten, haartrimmers en epileerapparaten met gepulseerd licht. Maar wist u dat Braun ook elektronische bloeddrukmeters fabriceert? Zijn modellen behoren zelfs tot de allerbeste.

Hartmann

Hartmann ontwerpt, produceert en verdeelt medische hulpmiddelen. De onderneming, die 200 jaar geleden werd opgericht, vervaardigt verbanden, bloeddrukmeters, laxeermiddelen, ontsmettings- en sterilisatieproducten, alsmede handschoenen en verbandmiddelen.

Homiee

Dit merk blijft groeien en wordt een must-have. Het ontwerpt medische apparatuur zoals bloeddrukmeters, babyfoons en infraroodthermometers. Zij vervaardigt ook toestellen die bijdragen tot het huishoudelijk comfort.

Terraillon

Het Franse merk is al lang gespecialiseerd in keuken- en badkamerweegschalen. Onlangs heeft het zijn producten gediversifieerd en vervaardigt het ook op batterijen werkende arm- en pols-bloeddrukmeters, thermometers, aangesloten armbanden en babyweegschalen.

Hoeveel kost een bloeddrukmeter?

Onderstaand diagram zal u helpen een idee te krijgen van de typische prijzen voor elke prijsklasse (instapmodel, middenklasse en topmodel).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op prijsklassen.

 • Instapniveau: € 20 tot € 85
 • Middenklasse: € 85 tot € 150
 • Top of the range: + Meer dan €150

Tips

Zorg ervoor dat het resultaat niet verkeerd is.

Voordat u een elektronische bloeddrukmeter voor de eerste keer gebruikt, moet u uw arts vragen deze te vergelijken met zijn of haar model en zo nodig aan te passen.

Het is beter als het verbonden is.

Door een bloeddrukmeter te kopen die kan synchroniseren met een app, kunt u uw meetwaarden overal mee naartoe nemen – naar de dokter, op vakantie, enzovoort.

Ken uw lichaam en uw gezondheid.

Als u uw normale bloeddruk niet kent, is het verstandig u met deze gegevens vertrouwd te maken. Op die manier weet u wanneer uw bloeddruk abnormaal is, zelfs als u een eenvoudige monitor hebt die u alleen uw bloeddruk vertelt zonder u te waarschuwen wanneer die niet normaal is.

Bereid je van tevoren voor.

U mag niet roken, cafeïne drinken of sporten gedurende 30 minuten voordat uw bloeddruk wordt gemeten. Als u moet plassen, doe dat dan voordat u een meting doet. Ga naar het toilet en rust 5 minuten uit voor u gaat lezen.

De juiste positie.

Voor het beste resultaat zit u in een stoel met uw rug gesteund, uw voeten plat en uw benen niet gekruist. Uw arm moet worden ondersteund op een vlakke ondergrond zoals een tafel. Als u een polsmonitor gebruikt, houdt u uw hand dicht bij uw hart. Blijf in ieder geval heel stil liggen bij het meten van uw bloeddruk.

FAQ

Wat is de beste elektronische bloeddrukmeter?
De beste elektronische bloeddrukmeter hangt af van uw behoeften en budget. Lees onze koopgids om uit te vinden welke producten op dit moment de beste zijn.

Welk type moet ik kiezen?
In het algemeen zult u moeten kiezen tussen een pols- en een bovenarmsmonitor. Deze laatste wordt het meest aanbevolen door artsen, omdat hij gemakkelijker te gebruiken is. Er zijn ook aangesloten bloeddrukmeters, meestal bovenarm- of polsmonitors met een toepassing voor het verzamelen, analyseren en archiveren van de metingen.

Zijn ze betrouwbaar?
Of het nu gaat om een pols, arm of aangesloten, bloeddrukmeters maken gebruik van hetzelfde meetproces. Technisch gezien is hun betrouwbaarheid identiek. Alleen een verkeerde positie kan de metingen vervalsen. Metingen met een polsmonitor zijn trouwens vatbaarder voor fouten. Als u een beginner bent, kies dan een bovenarmmodel. Wat de aangesloten modellen betreft, deze zijn betrouwbaar. Zij zijn echter niet geschikt voor oudere mensen vanwege hun complexiteit.

Hoe neem je de bloeddruk op?
Lichamelijke inspanning, blootstelling aan stress en lichaamshouding beïnvloeden de bloeddruk. Neem minstens 5 minuten rust voordat u uw bloeddruk meet. Indien mogelijk, zit in een stoel met uw armen op een tafel. Volg de instructies in de bijsluiter. Neem uw bloeddruk bij voorkeur ’s morgens na het ontwaken en ’s avonds. En bij elke sessie, doe 3 metingen met minstens 1 minuut tussenpoos. Bewaar alleen de meest betrouwbare waarden.

Hoe werken elektronische bloeddrukmeters?
Hoewel geautomatiseerd, werken elektrische bloeddrukmeters op dezelfde manier als de bloeddrukmeters die uw arts gebruikt. Een pomp blaast de pneumatische manchet op tot een waarde boven de normale bloeddruk. Zodra deze drempel is bereikt, stopt de pomp en begint het systeem te letten op de karakteristieke slag van de bloedstroom bij elke hartcontractie. De manchet vermindert geleidelijk zijn druk en slaat de waarde op wanneer de typische ruis verschijnt. De druk blijft dalen tot het geluid verdwijnt en de druk op dat punt wordt opgeslagen. De monitor geeft dan de systolische en diastolische druk.

Moet ik een aangesloten bloeddrukmeter kopen?
Aangesloten bloeddrukmeters hebben een toepassing die de resultaten opslaat. De toepassing gebruikt deze medische gegevens om tabellen, grafieken en diagrammen te maken. Sommige modellen zenden de metingen rechtstreeks naar een arts of medisch centrum. U moet er echter rekening mee houden dat de bediening een beetje ingewikkeld is, vooral als u niet vertrouwd bent met nieuwe technologie. Voordat u een aangesloten bloeddrukmeter koopt, moet u zich afvragen of u de aangeboden functies echt nodig hebt.

Wat is het nut om ze aan een toepassing te koppelen?
Door de bloeddrukmeter te synchroniseren met een app op uw smartphone of tablet kunt u uw bloeddruk nauwkeurig controleren. U zult in staat zijn om dienovereenkomstig te handelen: medische behandeling, diëten, het elimineren van riskant gedrag… Bovendien zijn de metingen die op de app worden verzameld en opgeslagen, een schat aan informatie voor de behandelend arts. Op voorwaarde dat de metingen de werkelijkheid weergeven.

Wie moet een bloeddrukmeter kopen?
Ouderen, volwassenen met risicogedrag, mensen met hypertensie… In het algemeen raden artsen aan dat patiënten met een hoge bloeddruk een bloeddrukmeter kopen om regelmatig te kunnen controleren en om uitstapjes naar het kantoor van de dokter of de apotheek om hun bloeddruk te meten, te vermijden. Patiënten oefenen dan wat zelfmeting wordt genoemd. Zij gebruiken hun kritische drempel om te bepalen wat zij moeten doen: een antihypertensivum nemen, naar het ziekenhuis gaan, op dieet gaan, enz.

Wanneer krijg je hypertensie?
Volgens de WHO-normen is iemand hypertensief wanneer zijn systolische druk 140 mmHg of meer en zijn diastolische druk 90 mmHg of meer bedraagt. Onlangs hebben de Amerikanen hun drempelwaarde bijgesteld tot 120 mmHg/80 mmHg. Maar voor veel specialisten zijn zulke lage cijfers bijna onmogelijk te halen.