Ezviz DB2 Pro: een goed uitgeruste deurbel-camera

De DB2 Pro is een aangesloten deurbel met een 5 megapixel sensor. Het heeft ook het voordeel dat het geleverd wordt met een bel.
Ezviz DB2 Pro

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Ezviz catalogus bevat veel bewakingscamera’s, maar ook een aantal deurbellen. De DB2 Pro is zijn meest recente model. Hij wordt verkocht voor net geen €200 met een bel, werkt op batterijen en maakt verbinding via Wi-Fi. Een 5-megapixel sensor en ultra-groothoeklens geven een glimp van bezoekers, met infrarood zicht voor gebruik ’s nachts, en natuurlijk is er ook een microfoon en luidspreker om hen te beantwoorden als ze bellen. Bewegingsdetectie is ook beschikbaar.

Handig in gebruik

Met zijn 15 cm hoogte, 5,8 cm breedte en 3,2 cm diepte is de Ezviz deurbel zeker niet de meest compacte die we hebben getest. In feite blijft hij vrij imposant ondanks zijn afgeronde ontwerp. Dit is echter het geval bij veel deurbellen die op batterijen werken. Hij heeft een capaciteit van 5200 mAh en kan, volgens de fabrikant, 4 maanden zonder stroom werken.

Om de DB2 Pro te installeren, bevestigt u gewoon de beugel aan de muur, klikt u hem vast en schuift u hem op zijn plaats om hem te vergrendelen. Als de batterij leeg is, kan de deurbel worden ontgrendeld met het bijgeleverde pinnetje en vervolgens worden verwijderd om te worden opgeladen met behulp van de microUSB-poort aan de rechterkant. De operatie is niet erg ingewikkeld, maar vereist wel wat kracht. Laten we hopen dat de steun, die net als het huis van de deurbel van plastic is, niet breekt wanneer hij wordt gedemonteerd. Wij geven bijvoorbeeld de voorkeur aan het systeem van de Nest Doorbell van Google, die zichzelf ontgrendelt zodra hij wordt ingebracht.
Ezviz DB2 Pro slimme deurbel-camera
Natuurlijk is het ook geruststellend om te zien dat het niet zo eenvoudig is om de deurbel los te maken en Ezviz heeft een “anti-sabotage” functie voorzien om diefstal te voorkomen: de deurbel kan rinkelen en een melding sturen naar de gebruiker als hij een aan de gang zijnde poging detecteert. Het is ook mogelijk de DB2 Pro op de stroomvoorziening aan te sluiten, zodat hij niet hoeft te worden opgeladen. Ezviz zorgt voor de nodige kabels.

Nu we het toch over accessoires hebben: Ezviz levert de DB2 Pro ook met twee schuine platen – één aan de zijkant, de andere aan de bovenkant – en een schuimrubberen onderlegger met kleeflaag aan beide zijden om op een gladde muur te plakken, schroeven en pluggen voor oneffen oppervlakken, en een klokkenspel. Deze laatste wordt rechtstreeks op een contactdoos in het huis geïnstalleerd. Hiermee kunt u direct worden gewaarschuwd als er iemand aanbelt en zo voorkomen dat een bezoeker stom staat te kijken omdat u uw smartphone niet bij u hebt, maar ook dat u de opnamen van de deurbel lokaal kunt bewaren dankzij een microSD-poort.

Natuurlijk is het interessanter om de DB2 Pro te gebruiken met zijn begeleidende app, want daarmee kunt u een glimp opvangen van bezoekers voordat u de deur opendoet, of op afstand. De camera is duidelijk zichtbaar aan de bovenzijde van de deurbel, in perfecte symmetrie met de activeringsknop die bezoekers niet mogen missen. Een microfoon en een luidspreker zijn natuurlijk ook aanwezig, en we moeten hieraan toevoegen dat de DB2 Pro IP65 gecertificeerd is. Hij moet dus bestand zijn tegen de elementen, en vooral tegen de regen als u geen veranda hebt om hem te beschermen.

Configuratie

Om op afstand toegang te krijgen tot de beelden van de deurbel, moet deze eerst met het internet verbonden zijn. Dit wordt gedaan via de deurbel. Deze is compatibel met 2,4 GHz Wi-Fi en fungeert als tussenpersoon en vergroot en passant het bereik een beetje. Het koppelingsproces van de deurbel begint met de bel, en daarop staat de QR-code die u scant om hem in de toepassing te vinden. De procedure wordt vervolgens zeer goed uitgelegd en we hadden geen problemen met het aansluiten van de DB2 Pro tijdens onze test.

Toepassing

De DB2 Pro deurbel werkt met de Ezviz applicatie, net als de camera’s van het merk. Het heeft min of meer dezelfde functionaliteit, aangezien de deurbel ook kan fungeren als bewakingscamera en bewegingen en personen kan detecteren. De gebruiker kan kiezen uit drie gevoeligheidsniveaus en op de hoogte worden gebracht van elke activiteit. Het wordt in elk geval opgenomen, op de microSD-kaart of in de cloud door een abonnement te nemen op CloudPlay.

Bovendien biedt Ezviz een “treuzel detectie” functie om treuzelaars af te schrikken door het deurbel alarm te activeren wanneer een persoon langer dan 1-15 seconden voor de deur blijft staan. De optie had interessant kunnen zijn met een langere tijdslimiet en bijbehorende meldingen. Zoals het nu is, voegt het niet veel toe aan de persoonsdetectiefunctie, die niet gelijktijdig kan worden geactiveerd. Het zou interessanter zijn geweest om een melding te krijgen wanneer iemand enkele minuten voor het huis blijft staan, bijvoorbeeld.

Omdat het een deurbel is, kan de DB2 Pro natuurlijk ook handmatig worden geactiveerd door bezoekers met de speciale knop. Vervolgens wordt een sequentie opgenomen en verschijnt er een oproepscherm op de smartphone van de gebruiker, met een overzicht van wanneer de deurbel werd geactiveerd. De gebruiker kan ook de live feed bekijken voordat hij de telefoon opneemt en zijn stem veranderen. Er wordt met name een mannenstem aangeboden, wat het voor een vrouw gemakkelijker kan maken een ongewenste bezoeker te intimideren.

Als de smartphone echter in stand-by staat, wordt de oproep niet weergegeven en is er geen melding dat er iemand heeft gebeld. De smartphone ontwaakt gewoon uit stand-by, zonder een signaal uit te zenden of iets op het scherm weer te geven. Het probleem kan te maken hebben met de smartphone die voor de test is gebruikt (een Sony Xperia 5 III), maar het is erg vervelend omdat je hem moet ontgrendelen om te zien dat er iemand heeft gebeld. Als het te laat is om op te nemen, gaat de gebruiker automatisch naar de gebeurtenisgeschiedenis wanneer hij de smartphone ontgrendelt en ziet hij de gemiste oproep, maar ook hier zou een melding prettig zijn geweest.
Ezviz DB2 Pro wifi
Aangezien de DB2 Pro op batterijvoeding werkt, kan het nuttig zijn bepaalde functies uit te schakelen of te verlichten om hem minder vaak te moeten opladen, maar Ezviz heeft voorgedefinieerde profielen voorzien om de gebruiker te begeleiden. Het is zelfs mogelijk deze profielen gedurende de dag te programmeren, zodat u ze niet handmatig hoeft te wijzigen. Om het batterijniveau te controleren, gaat u naar de hoofdpagina van de deurbel, die ook toegang geeft tot de live feed, de geschiedenis van de gebeurtenissen en de deactivering van het belsignaal. Er zij op gewezen dat het volume en de beltoon van het belsignaal kunnen worden gewijzigd.

De Ezviz-toepassing is dus vrij compleet, maar iets minder dan die van Ring met zijn aanpasbare detectiezones of die van Google, die ook de detectie van voertuigen en pakketten mogelijk maakt, en zelfs gezichtsherkenning met een betalend abonnement. Tot slot is het mogelijk om je Ezviz-account te koppelen met Google Home en Alexa om beelden te bekijken op Nest- en Echo Show-schermen. Echo-apparaten kunnen ook als deurbel worden gebruikt, maar deze functie lijkt niet beschikbaar te zijn bij Google.

Beeldkwaliteit

De DB2 Pro heeft een 5MP sensor waarmee opnamen kunnen worden gemaakt tot 2544 x 1888 pixels, maar lagere resoluties zijn beschikbaar (1600 x 1200 en 768 x 432 pixels). Hoewel het niet heeft gekozen voor een verticaal beeld zoals Google voor zijn Nest Doorbell, heeft Ezviz toch de verdienste om een verhouding te gebruiken die iets uitgebreider is in de hoogte dan de 16:9 die gebruikt wordt voor zijn bewakingscamera’s. Deze sensor wordt ook gecombineerd met een ultra-groothoeklens die een gezichtsveld van 176° biedt.

Als de deurbel op een hoogte van 1,50 meter is geïnstalleerd, hoeft u slechts 1,20 meter achteruit te staan om een persoon van top tot teen te zien. Dit is iets minder dan bij de Video Doorbell 4 van Ring, maar nog altijd meer dan bij de Nest Doorbell van Google (batterij) en niet genoeg om een pakje dat op de stoep wordt achtergelaten in de gaten te houden.

Overdag

Vergeleken met de Nest Doorbell Battery van Google, levert de nieuwste deurbel van Ezviz veel rijkere beelden dankzij de 5MP sensor. De kleuren zijn ook aan zijn kant natuurlijker, maar we merken een kleine neiging tot overbelichting op in de lichte delen van het beeld. Aan de kant van Google is het dynamisch bereik veel lager, wat voor een deurbel verre van een probleem is: het garandeert een goede leesbaarheid van de scène, ongeacht de omstandigheden, vooral het weer.

s Nachts

Bij vergelijking van de infraroodbeelden van de Google- en Ezviz-camera’s is het beeld min of meer hetzelfde als overdag. De DB2 Pro levert scherpe en gedetailleerde beelden, maar de weergave is minder homogeen dan bij de Nest Doorbell. Zoals vaak het geval is bij Ezviz, wordt het centrum van de scène meer blootgesteld aan infraroodstraling dan de periferie. Dit is niet erg hinderlijk in het geval van een deurbel, aangezien de bezoekers die de deurbel bedienen, zich logischerwijze vóór de deurbel moeten bevinden. Anderzijds kan er een gebrek aan leesbaarheid zijn op bewakingsopnamen, ook al is dit niet de hoofdfunctie van een deurbel.

De DB2 Pro doet het niet zo goed als de echte bewakingscamera’s van Ezviz, aangezien hij er tijdens onze test in het donker niet in slaagde activiteit voorbij 5 meter te detecteren. Dit is echter een bevredigend resultaat voor een deurbel. De Nest Doorbell doet het niet beter, en hiermee wordt voorkomen dat er te veel meldingen binnenkomen als de ingang van het huis op een drukke straat uitkomt.

In dezelfde test vonden we ook dat het mogelijk was om een gezicht te herkennen tot op iets meer dan 2 meter van de camera op de Ezviz deurbel opnames, wanneer het toch al perfect gekaderd is. Dit komt weer heel dicht in de buurt van het resultaat dat met de Google deurbel werd bereikt, ondanks de veel lagere resolutie. Tot slot noteren we een activeringstijd van 3 seconden voor nachtzicht op de DB2 Pro en slechts één seconde op de Nest Doorbell, die iets sneller is.

Geluidskwaliteit

Ezviz heeft de goede smaak om de DB2 Pro te voorzien van een klokkenspel. Als het niet uitzonderlijk luid is (niveau gemeten op 67 dB(A) op 1 meter), kan men zonder smartphone worden gewaarschuwd voor de komst van een bezoeker, op voorwaarde natuurlijk dat men thuis is. De deurbel gaat ook af wanneer hij wordt geactiveerd, maar het is meer een kwestie van bevestiging dat met de bestelling van de bezoeker rekening is gehouden. Wij vonden er een niveau van 56 dB(A) voor, ook weer op een afstand van 1 meter.

Wanneer een bezoeker voor de deur staat, kan de DB2 Pro met hem/haar communiceren vanaf de gekoppelde smartphone. Daartoe is hij uitgerust met een microfoon en een luidspreker. Over het algemeen vonden we het geluid duidelijk en bevredigend voor het verwachte gebruik van een deurbel. Een bezoeker die voor de deur staat, moet zonder al te veel problemen kunnen worden gehoord, en hetzelfde geldt voor de gebruiker, mits de omstandigheden mild zijn. Zwaar verkeer of wind kunnen de bezoeker dwingen zijn oren te spitsen. De microfoon daarentegen is niet erg gevoelig en heeft moeite om stemmen en geluiden in de verte op te vangen. Verwacht dus niet te veel van bewakingsopnames.

Productspecificaties

 • Vermogenstype: Batterij
 • Betaald abonnement: Neen
 • Sirene: Ja

Bekijk de dagprijs

Voordelen

 • 100% draadloze installatie.
 • Wordt geleverd met een klokkenspel en twee gekantelde standaards.
 • Lokale en cloud-opslag.
 • Beeldkwaliteit.
 • Compatibel met Alexa en Google Assistent.

Nadelen

 • Volume van de bel een beetje laag.
 • Geen opsporing van voertuigen en pakjes.
 • Zwervende opsporing niet erg relevant.

Conclusie

De DB2 Pro is een interessante deurbel. Hij wordt geleverd met een bel, zodat u uw smartphone niet bij u hoeft te houden om te worden gewaarschuwd voor bezoekers, maar u kunt uw smartphone gebruiken om de deur te beantwoorden, zelfs van een afstand. De geluidskwaliteit is goed, evenals de beeldkwaliteit. De aangeboden functionaliteiten blijven echter vrij eenvoudig.