Smart Home Gateway uitgelegd – Meester van de radiostandaarden Smart Home Gateway – Functie en gebruik in het slimme huis

Wie zich verdiept in de Smart Home problematiek, stuit al snel op de term Smart Home Gateway. Maar welke rol speelt de gateway eigenlijk in het Smart Home en waar is hij goed voor? Wij geven een begrijpelijk antwoord, helpen bij de apparaatkeuze en werpen een blik in de toekomst.

Smart Home Gateway – de belangrijkste feiten in het kort

Een Smart Home Gateway is het hart van een Smart Home-systeem en wordt gekenmerkt door de volgende drie kenmerken:

  • Alle door de sensoren verzamelde gegevens worden naar de Smart Home Gateway gestuurd en daar verwerkt. Als een actie nodig is, stuurt de gateway de overeenkomstige gegevens naar het juiste apparaat. Als een ruimtedetector bijvoorbeeld rook detecteert, informeert hij de gateway. Dit zorgt er dan voor dat de sirene alarm slaat.
  • De gateway overbrugt de kloof tussen verschillende radionormen. Het brengt bijvoorbeeld gegevens van een ZigBee-netwerk over naar het WLAN, zodat gebruikers via hun smartphone informatie kunnen opvragen.
  • In een smart home-systeem dat een cloudverbinding heeft, neemt de gateway de verbinding tussen de smart home-apparaten en de cloud AI over.

Conclusie over de smart home gateway – het hart van het slimme huis

Iedereen die een smart home gaat bouwen heeft een smart home gateway nodig. Zelfs als je een slimme WLAN speaker koopt zoals Amazon Echo. In dergelijke gevallen fungeert de internetrouter thuis als Smart Home-gateway. Dit vormt een brug tussen de componenten, de besturingsapp op de smartphone en de kunstmatige intelligentie Alexa in de cloud.

Waar gebruikers in het verleden vaak moesten kiezen voor een smart home provider zodat de apparaten konden samenwerken, nemen Alexa en Google Assistant steeds meer de rol van het verbindende element op zich. Een aparte gateway verliest dus aan belang, maar zal in de toekomst nog steeds absoluut noodzakelijk zijn.

Voordelen van een speciale smart home gateway Nadelen van een speciale smart home gateway
Zorgt voor soepele apparaatcommunicatie Meestal gespecialiseerd in één radiostandaard
Ontlast gewoonlijk het WLAN-thuisnetwerk Vaak geoptimaliseerd voor apparaten van één fabrikant
huisvest de intelligentie of delen ervan
homee Brain Cube

homee Brain Cube

netatmo, Nuki, AVM FRITZ!, Belkin WeMo, …) uitbreidbaar met Z-Wave, Zigbee, EnOcean. [Amazon Alexa kompatibel]

Verkrijgbaar bij:

Status: 12.10.

Amazon Echo Plus (2e generatie), Zandsteen Stof

Bestel nu: De slimme speaker met Smart Home Hub functie.

Bestel nu: De slimme speaker met Smart Home Hub functie.

Status: 12.10.

Wat is een gateway voor het slimme huis?

Veel gebruikers zijn wellicht al bekend met de term gateway uit het internetuniversum. Het is praktisch een toegangspunt dat verschillende computernetwerken en verschillende technologieën met elkaar verbindt zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Voor de communicatie worden radioprotocollen gebruikt, die de taal regelen waarmee de apparaten met elkaar communiceren. In particuliere huishoudens wordt deze taak uitgevoerd door de router. Je kunt je zijn rol als postbode voorstellen. Het weet welke gegevens naar welk apparaat moeten worden gestuurd en via welke route.

Een smart home werkt op een vergelijkbare manier. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een gebruiker een TP-Link WLAN gloeilamp inschakelt via een smartphone-app? Hij drukt op een schakelaar in de app op het display van de smartphone. De smartphone stuurt vervolgens het bericht “Gloeilamp uitschakelen” via WLAN naar de WLAN-router, die het commando doorstuurt naar de lamp, die vervolgens uitschakelt en een bevestiging terugstuurt naar de WLAN-router, met het verzoek de app te informeren. De router informeert vervolgens de app op de smartphone dat de lamp uit is. De WLAN-router fungeert dus als Smart Home-gateway die de informatie tussen de apparaten heen en weer stuurt. Het radioprotocol dat door de apparaten wordt gebruikt om te communiceren is WLAN.

Smart Home Gateway – Welke belangrijke radiostandaarden zijn er?

Veel gebruikers doen hun eerste Smart Home pogingen met een WLAN stopcontact of WLAN lamp. De redenen liggen voor de hand: de WLAN-radiostandaard is nauw verbonden met het internet en is daarom in de meeste huishoudens al aanwezig. De WLAN-router dient als gateway. Maar in vergelijking met een Smart Home gateway heeft een WLAN-router een aantal doorslaggevende nadelen:

  • Communicatie via WLAN is energie-intensief in vergelijking met andere normen.
  • Een WLAN-router als Smart Home-gateway biedt geen intelligentie voor het maken van automatiseringen
  • Tot voor kort was het bereik van een WLAN-thuisnetwerk beperkt. Voor elke uitbreiding via een repeater moest een nieuw thuisnetwerk met een andere naam worden toegevoegd. Dit is alleen veranderd met de mesh-technologie.

Een oplossing werd geboden door smart home gateways die werken met voor smart home gebruik ontworpen radiostandaarden. De bekendste zijn:

  • ZigBeeZigBee is een energiebesparend radioprotocol dat werd ontwikkeld voor het thuisnetwerk van slimme huishoudtoestellen en grote populariteit geniet. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in het populaire Philips Hue-verlichtingssysteem.
  • Z-WaveDe Z-Wave-radiostandaard werd ook ontwikkeld voor gebruik in huisautomatisering en geoptimaliseerd voor een laag energieverbruik. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt door Smart Home-systemen van FIBARO of Homee.
  • DECT ULE: Een radionorm die voortbouwt op de veelgebruikte DECT-telefoonnorm en ook gericht is op energie-efficiëntie. DECT ULE wordt daarom voornamelijk gebruikt in smart home gateways en apparaten van fabrikanten in de telco-sector. Voorbeelden zijn de AVM FRITZ!Box Smart Home of oplossingen van Gigaset.
  • Homeatic: Het populaire Homematic-systeem van eQ-3 gebruikt een eigen radiostandaard met een eigen frequentiebereik. De Homematic Smart Home Gateway CCU2 wordt gekenmerkt door zijn hoge veiligheidsnormen.

Uit het overzicht blijkt: Het probleem is dat fabrikanten niet noodzakelijkerwijs met uniforme gateways werken. Hoe meer componenten er in het slimme huis zijn, hoe groter het aantal gateways dat verbinding moet maken met de router en met elkaar moet communiceren. Anderzijds zijn deze netwerkknooppunten absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de apparaten en componenten feilloos werken. Aangezien er geen uniforme norm bestaat, moeten de gebruikers op zoek gaan naar nieuwe innovaties en andere hulpmiddelen.

De veelheid aan draadloze normen en systemen onthult: Wie graag zijn eigen Smart Home samenstelt, wil een universele gateway – vooral omdat Smart Home-componenten al lang niet meer uniform met elkaar communiceren. Afhankelijk van de fabrikant wordt er geschakeld tussen WLAN, Bluetooth en standaarden als Zigbee en Z-Wave. Er zijn verschillende pogingen tot universele poorten. In de thuissector is de Smart Home Gateway van homee het vermelden waard. Dit kan naar behoefte modulair worden uitgebreid met verschillende draadloze normen.

Smart Home Gateway – waar zit de intelligentie?

Veel gebruikers vragen zich af waarom ze een Smart Home Gateway op de router moeten aansluiten. Het antwoord is eenvoudig: een Smart Home Gateway die bijvoorbeeld de ZigBee-standaard gebruikt, heeft een brug nodig naar het WLAN en het internet zodat de gebruiker instellingen kan maken in de smartphone-app. Maar een internetverbinding is ook nodig voor de installatie van automatische updates van de fabrikant.

Waar in het verleden de intelligente smart home routines steeds meer werden opgeslagen in de smart home gateway, verplaatsen deze zich steeds meer naar de cloud. De reden: fabrikanten werken steeds meer met kunstmatige intelligentie en digitale assistenten. Deze leren van het gedrag van de gebruiker of bieden diensten aan die ook onderweg voor de gebruiker beschikbaar moeten zijn. Hiervoor heeft de smart home gateway een interface met het internet nodig, die tot stand komt via de huismodem.

Welke Smart Home Gateway is de beste? – onze deskundige aanbeveling

Het is moeilijk om een algemene aanbeveling te doen. Als je in het verleden moest beslissen over een Smart Home-systeem, stond de keuze van de benodigde gateway als het ware vast. Met de spraakassistenten Alexa en Google Assistant vindt momenteel een generatiewisseling plaats. Als de smart home-apparaten compatibel zijn met Alexa of Google Assistant, neemt de Alexa- of Google Home-app de intelligentiefuncties over. Door middel van routines kunnen gebruikers dan als-dan-voorwaarden creëren. De internetmodem neemt de gateway-functie over om de verbinding tussen het apparaat en de AI in de cloud tot stand te brengen, en mesh-sets zorgen voor een uitgebreid WLAN-thuisnetwerk.

Tegen eind 2020 willen leden van de Connected Home over IP-werkgroep zoals Google, Amazon, Apple en de ZigBee Alliance een eerste ontwerpspecificatie van de nieuwe Connected Home over IP-standaard publiceren. Of er dan ook nieuwe smart home gateways komen voor het nieuwe radioprotocol is nog niet zeker. Wie zich geen zorgen wil maken over compatibiliteit, moet een beproefd Smart Home-systeem gebruiken.

Amazon Echo Plus (2e generatie), zandsteen stof

Bestel nu: De slimme speaker met Smart Home Hub functie.

Bestel nu: De slimme speaker met Smart Home Hub functie.

Status: 12.10.

Leestips over het onderwerp kennis

Wat is een slimme woning? Apparaten en systemen
Wat is een Hub | taak, functie en toepassingsgebied?
Wat zijn actuatoren eigenlijk?
Wat is een sensor | Inductieve en capacitieve sensor

Meer info en trends over het slimme huis

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.