Hoe detecteer je bewakingsgadgets? Het opsporen van afluisterapparatuur en verborgen camera’s

Bedrijven, maar ook sommige particulieren, die door organisaties als “interessant” of “gevaarlijk” worden beschouwd, worden tegenwoordig nog vaker gecontroleerd dan tijdens de DDR. Het lastige is dat de technologie is veranderd. Terwijl destijds nogal wat DDR-burgers wisten dat een voor de deur geparkeerde auto of een nieuwe bloem in de vaas een afluisteroperatie kon zijn, is het tegenwoordig mogelijk mensen en bedrijven vrijwel onzichtbaar af te luisteren. Maar zijn er geen aanwijzingen voor overeenkomstige middelen?

Tips voor dnl particulier huishouden

Helaas is de tijd niet aan de camera’s voorbijgegaan. Terwijl vroegere bewakingscamera’s zo groot waren dat er een kast omheen moest worden gebouwd, kunnen moderne camera’s gemakkelijk meubelschroeven, gloeilampen, de ogen van opgezette dieren, foto’s, klokken en nog veel meer vervangen. Het resultaat is dat hij veel moeilijker te vinden is en dat de leek de camera niet kan vinden, zelfs niet als hij er recht voor staat. Zelfs particulieren die een stalker hebben zijn niet beschermd tegen deze bewakingsmethoden. Wie let er nou op wat de vriendelijke buurman naast je doet als hij langskomt voor een simpele goede buur koffie? Om dergelijke camera’s te vinden, helpt het om het anti-spionnenapparaat te hebben dat iedereen bij zich draagt – de smartphone:

 • Wat heb ik nodig? – De camera van het toestel, de ingebouwde magnetometersensor en een app.
 • Voorkennis – Camera’s worden op zulke voor de hand liggende plaatsen geplaatst dat ze onopvallend worden: Rookmelders, TV-toestellen, monitoren, foto’s, spiegels, lampen, keukenapparatuur of plafondventilatoren.
 • Zoek op camera – biedt de smartphone camera blikken op plaatsen waar mensen niet kunnen kijken. Bovendien kan de smartphone onzichtbare straling detecteren, die op het display van de camera als wit licht wordt gemarkeerd. Infrarood camera’s kunnen zo worden gedetecteerd.
 • WLAN – Camera’s bieden snuffelaars alleen voordelen als de gegevens worden doorgegeven. Daarom helpt het ook om de WLAN-verbindingen rondom te controleren. Welke netwerken komen in beeld? Welke apparaten worden getoond voor elk netwerk? Veel camera’s verraden zichzelf in het netwerk door hun opvallende namen.
 • Flash – CNN zegt dat een smartphone flitser gebruikt kan worden om een camera te belichten. Als je je smartphone op de verdachte plek houdt en op de flitser drukt, kun je soms de reflectie van de lens waarnemen.
 • App – Glint Finder is de naam van de app die geacht wordt verborgen camera’s te kunnen vinden.

Maar als de smartphone ook nuttig is bij het ontmaskeren van spionageapparatuur, dient hij zelf graag als spionageapparaat. De “Pegasus”-software die nu onder de aandacht is gekomen, is slechts het topje van de ijsberg. In principe moet het eigen apparaat worden beschermd:

 • Nooit onbeheerd – Veel mensen stellen uit gemakzucht hun toestel zo in dat het vergrendelingsscherm pas na enige tijd wordt geactiveerd. Als het apparaat nu uit het zicht is, kan het geladen worden met spionage software.
 • Apps – Voorzichtigheid is ook geboden bij het installeren van apps. Praktisch elk apparaat dat zonder hoes op tafel ligt, kan via de camera een spionage-instrument worden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de microfoon, die niet door een beschermkapje kan worden gedempt.
 • Tekens – Het batterijverbruik kan aangeven of er spyware is geïnstalleerd. Als de levensduur van de batterij aanzienlijk afneemt of het apparaat plotseling ongewoon warm wordt, is voorzichtigheid geboden. Zowel spionage als overlopen zijn nu mogelijk.

Laptop- of computercamera’s kunnen met de juiste programma’s ook worden gebruikt als spionage- of pressiemiddel. Daarom moeten ze niet alleen worden uitgeschakeld, maar ook afgedekt, tenzij ze worden gebruikt.

Tips voorr Zaken

Bedrijven hebben tegenwoordig te maken met digitale en traditionele spionage. Hun handen zijn echter enorm gebonden, omdat de bescherming van werknemers voorrang heeft, zelfs in het geval van een redelijke verdenking. De veiligste optie voor bedrijven is daarom het inschakelen van een detectivebureau met geschikte afluistertechnici. Het vinden van afluisterapparatuur is geen normaal recherchewerk en normale rechercheurs zijn er niet voor gekwalificeerd; daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het geselecteerde recherchebureau een eigen “technische screeningsdienst” heeft met speciaal opgeleide afluisterbeveiligers, zoals het recherchebureau Lentz in Düsseldorf, dat ook landelijk actief is.

 • Mogelijkheden – zal het detectivebureau het pand onderzoeken en vaststellen of er op deze manier wordt gesurveilleerd. Tegelijkertijd wordt de IT gecontroleerd. Het is niet ongebruikelijk dat spionagesoftware op de apparaten zelf is verborgen, waarvan noch het bedrijf noch de werknemers tot nu toe iets wisten.
 • Bewaking – Recherchebureaus weten hoe ze bedrijfspanden en kantoren op een juridisch veilige manier kunnen controleren. De werkgevers zelf verkeren in dit opzicht vaak in onzekerheid.
 • Infiltratie – Tegelijkertijd kunnen detectivebureaus “stagiaires” inschakelen om ter plaatse naar aanwijzingen te zoeken.

Het is belangrijk dat alleen gekwalificeerde detectivebureaus worden ingehuurd. De detectivevereniging geeft graag adressen door. “Hobbydetectives” zijn niet zelden charlatans die zich niet aan de regels houden. En dat is problematisch, want een vals verkregen bewijsstuk heeft in de rechtbank de waarde van een lege zak.

Hoe eenvoudig läis het gemakkelijk om vandaag te spioneren?

Iedereen kent het gezegde: de Stasi zou in vervoering zijn als ze toen de mogelijkheden van vandaag hadden gehad. Dat klopt, want niet alleen geeft iedereen talloze dingen over zichzelf prijs via sociale media, de apparaten helpen ook bij het spioneren:

 • Microfoons – Smartphones, laptops, smarthome-apparaten – ze hebben allemaal microfoons en kunnen vrijwel elk woord opnemen en beluisteren.
 • Camera’s – ze zijn tegenwoordig ook gebruikelijk, want geen enkele smartphone of laptop komt bij de klant zonder camera. Zonder passende beveiliging wordt de camera een wapen.
 • Netwerken – Wie zijn netwerk niet beschermt, hoeft niet verbaasd te zijn als smart home-apparaten of het huishouden worden bespioneerd. Vooral het gebruik van het wachtwoord van de router, dat praktisch op de achterkant van de router staat, is verraderlijk. Iedereen kan binnen een paar seconden een foto van het wachtwoord maken en heeft nu toegang tot het netwerk.
 • Onachtzaamheid – Apps zijn inderdaad een probleem. Waarom zou een eenvoudige weer-app toegang hebben tot de microfoon, de camera, het telefoonboek en het geheugen? Hoewel de locatie natuurlijk zou zijn, zijn de andere kenmerken dat niet. Fraudeurs zouden deze app nu kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot gesprekken en scènes die liever achter gesloten deuren blijven.
Laptop toont rode piratenvlag voor online spionage

Conclusie – de spion lloert achter de deur

Spionage was ooit voorbehouden aan oplichters, de staat en criminelen. Vandaag is het heel anders. Veel slachtoffers van stalking hebben gemeld dat de stalker altijd alles wist en hen in de gaten hield. De nieuwe technologie maakt het mogelijk, want wie zou ooit denken dat er een camera verstopt zit in de decoratie van de slaapkamer of woonkamer? Of in de plafondlamp van de badkamer? Bedrijven hebben deze problemen op een veel ernstiger niveau, omdat bedrijfsgeheimen en plannen kunnen worden gestolen. Detectivebureaus helpen nu om de zwakke punten te vinden, ze te repareren en een verbeterde beveiligingsstructuur op te zetten.

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.