Hoe u van uw huis snel en gemakkelijk een slim huis maakt 7 tips voor het slimme huis thuis

De smart home voor thuis is niet langer een ingewikkelde onderneming. In eenvoudige stappen kunnen geïnteresseerden hun eigen huis upgraden naar een Smart Home en hun dagelijks leven veel gemakkelijker maken. Wij geven 7 tips die gebruikers in gedachten moeten houden.

Het huis wordt een smart home – de belangrijkste feiten in het kort

Het slimme huis is gebaseerd op verschillende intelligente apparaten die met elkaar in een netwerk zijn verbonden. In de kern is het concept erop gericht het dagelijks leven te vergemakkelijken en kosten te besparen: meer comfort, meer veiligheid en energiebesparing. Verschillende automatiseringsprocessen kunnen dan eenvoudig worden geactiveerd en bediend via app of spraakcommando’s. We geven 7 tips over waar je rekening mee moet houden als het huis een smart home wordt.

Tip 1: Ontdek uw eigen mogelijkheden voor een Smart Home

In de regel moeten huurders er bij de inrichting van hun slimme woning voor zorgen dat alleen maatregelen mogen worden genomen die bij hun vertrek weer in de oorspronkelijke staat kunnen worden teruggebracht. Toch hebben ook huurders een groot aantal opties als het gaat om slimme woningen. Een groot aantal slimme apparaten is gebaseerd op radiostandaarden, zoals ZigBee, Bluetooth of WLAN. Een op radio gebaseerde oplossing is ook interessant voor verhuurders of eigenaars omdat er geen grote bouwwerkzaamheden nodig zijn.

De beste manier om de netwerkapparaten in het slimme huis te bedienen is gemakkelijk met slechts één app.

Om te beginnen moeten gebruikers duidelijk voor ogen hebben welk gebied in hun huis ze slim willen maken of inrichten. Dit zou betrekking kunnen hebben op de volgende onderwerpen: Lichtregeling, huisbeveiliging of slimme verwarmingsregeling. Een populaire oplossing voor slimme verlichtingsregeling is Philips Hue, en als het gaat om verwarmingsregeling behoren thermostaten van tado° tot de favorieten.

Tip 2: Vertrouw op een smart home systeem en verhoog het comfort

Er zijn twee manieren om een slim huis te ontwerpen: Systeemgebaseerde of autonome oplossingen. Wij raden een smart home systeem aan omdat het de basis legt voor uitbreiding van uw huis met extra compatibele apparaten die via een app uniform kunnen worden aangestuurd en verschillende routines kunnen worden aangemaakt. Ook is het relevant dat meerdere gebruikers toegang hebben tot de apparaten en niet bijvoorbeeld slechts één huisgenoot of één familielid.

De basis van een smart home systeem was vroeger een brug als bedieningscentrum. Een kunstmatige intelligentie zoals Alexa, die zich in een cloud bevindt, biedt echter ook een alternatief en potentieel voor een smart home-systeem. Een Echo Dot in combinatie met een slim stopcontact biedt dus een klein begin. Dan kunnen zelfs conventionele elektrische apparaten via app en stem worden bediend en eenvoudig worden in- en uitgeschakeld. Onze beste aanbeveling hier is de HS110 socket van TP-Link, die ook het stroomverbruik van de aangesloten componenten meet en eventuele stroomvreters identificeert.

Tip 3: Let op compatibiliteit en vergemakkelijk de werking

Veel apparaten kunnen met de stem worden bediend. Het is relevant welke stemassistentie de persoonlijke favoriet is. Zijn de gekochte smart home-apparaten compatibel met Alexa, Google Assistant of Siri? Zodra dit is vastgesteld, moeten de betrokken partijen hun productkosmos daarop afstemmen. Dan zullen alle apparaten in het Smart Home luisteren naar commando’s met hetzelfde activeringswoord. Zo gaan de lichten in de kamer aan dankzij Alexa, gaan de rolluiken open op commando en gaat de tv aan.

De compatibiliteit geldt ook voor de reeds genoemde radionorm. Ondersteunen de apparaten ZigBee, Bluetooth of WLAN? Het hangt ervan af of de verschillende apparaten met elkaar kunnen communiceren. Hoe opener een systeem is, hoe waarschijnlijker het is dat apparaten van andere fabrikanten kunnen worden geïntegreerd.

Philips Hue LED-armaturen zijn gebaseerd op de draadloze ZigBee-standaard en overtuigen ook in de entertainmentsector.

De Philips Hue en IKEA TRÅDFRI verlichtingssystemen zijn bijvoorbeeld beide gebaseerd op ZigBee. Met een Philips Hue Bridge is het mogelijk om slimme LED-lampen van IKEA in het verlichtingssysteem op te nemen. In het algemeen moeten gebruikers bij het combineren van verschillende merken vooraf nagaan of integratie echt werkt.

Tip 4: Een smart home voor thuis hoeft niet duur te zijn

Veel mensen schrikken van de gedachte aan een slimme woning en associëren domotica met hoge kosten. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. In plaats van te kiezen voor goedkope en steeds vaker voorkomende goedkope producten, moeten gebruikers kiezen voor kwaliteit. Hoewel de zeer lage prijs van een Chinees alternatief verleidelijk is, wordt bij dergelijke apparaten uiteindelijk meestal op de verkeerde plaats bezuinigd. Dit geldt enerzijds voor de kwaliteit van de producten zelf, maar ook voor het comfort en de veiligheid. Vooral als de desbetreffende app geen Duitse vertaling biedt, er geen Duitstalige ondersteuning is en de Duitse veiligheidsnormen niet volledig worden nageleefd. Het is ook moeilijk als de producten worden stopgezet of het bedrijf nog maar kort bestaat en er geen actuele updates worden geleverd. Gevestigde merkfabrikanten bieden betaalbare starterkits voor de start in het Smart Home, die een gemakkelijke instap mogelijk maken en deze kwaliteits- en veiligheidslacunes niet hebben.

Tip 5: Bespaar energie en kosten met slimme verwarming

In de slimme woning voor de woning kunnen belanghebbenden energie en kosten besparen bij het verwarmen. De installatie van slimme thermostaten duurt slechts enkele minuten, vereist geen speciaal gereedschap en verstoort het verwarmingssysteem niet. Thermostaten kunnen worden ingesteld om de temperatuur te regelen volgens aan- en afwezigheid. Sommige thermostaten zijn zelfs geschikt voor geofencing en detecteren automatisch of er iemand thuis is. Dit bespaart energie en geld omdat de verwarming alleen wordt aangezet als er echt iemand thuis is.

Thermostaten van tado° zijn geschikt voor geofencing en herkennen automatisch of er iemand thuis is.

Tip 6: Verhoog de veiligheid in huis met het Smart Home

Het verhogen van de veiligheid in het Smart Home is mogelijk met bewakingscamera’s. De bediening werkt ook via de app: bij afwezigheid ontvangt de gebruiker een bericht over de geregistreerde bewegingen en eventueel een live uitzending van de beelden. Belanghebbenden moeten echter letten op de privacy van voorbijgangers als het pand bijvoorbeeld aan een trottoir grenst. Raam- en deursensoren die registreren of ramen of deuren open of gesloten zijn, zorgen ook voor effectieve inbraakbeveiliging. Als u al een intelligent verlichtingssysteem hebt, kunt u met de meeste systemen aanwezigheid simuleren via voorgeprogrammeerde routines.

Tip 7: Zorg voor een goede netwerkdekking

Hoe groter de omvang van het Smart Home in de woning, hoe intensiever de capaciteit van het thuisnetwerk wordt gebruikt. Daarom bevelen wij een WLAN-router aan die geschikt is voor mesh, waarmee gebruikers een mesh WLAN-netwerk kunnen opzetten samen met compatibele WLAN-repeaters. Hierdoor kunnen gebruikers het WLAN-netwerk optimaliseren en een gemeenschappelijke WLAN-naam gebruiken. Een mesh-set kan ook worden gebruikt om routers die niet geschikt zijn voor mesh achteraf in te bouwen.

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.