Apparaten die gehoorzamen aan het woord: Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. In een modern smart home is dit precies wat er dagelijks gebeurt. We leggen uit wat spraakbesturing is, hoe het werkt en wie er het meeste baat bij heeft. We tonen ook mogelijke beperkingen en risico’s van spraakbesturing en geven tips over hoe gebruikers die kunnen vermijden.
1. definitie: wat is spraakbesturing?
Spraakbesturing is gebaseerd op intelligente software die zowel in luidsprekers (zogenaamde smart speakers) als in een smartphone kan worden geïntegreerd. Deze software analyseert verbale commando’s en zet ze om in technische signalen. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld elektrische apparaten te besturen. Als er een vraag is gesteld, zoekt de software online naar informatie die via een digitaal gecreëerde stem wordt omgezet en vervolgens wordt afgespeeld.
Zodat de kunstmatige intelligentie achter de spraakbesturing niet permanent luistert, maar gekoppeld is aan een activeringswoord. Pas wanneer dit ter sprake komt, begint hij te evalueren en te reageren op de opmerkingen die hem worden gemaakt. Als je er niet op wilt vertrouwen dat je spraakassistent automatisch luistert zonder een activeringswoord, kun je op de meeste apparaten de microfoons handmatig uitschakelen. Maar ook dan is handmatige activering nodig voordat ze weer gebruiksklaar zijn.
Welke apparaten voor spraakbesturing zijn er?
In Duitsland strijden de grote bedrijven Amazon, Google, Apple, Samsung en Microsoft om de dominantie op het gebied van spraakbesturing. Daartoe bieden zij een keuze uit verschillende apparaten, waarvan sommige al in meerdere generaties beschikbaar zijn. Het volgende korte overzicht biedt een oriëntatie:
Status: 02/2020 | Spraakassistent | Bijbehorende luidsprekers | bijbehorende schermen |
Amazon | Alexa |
|
|
Google Assistent |
|
|
|
Apple | Siri |
|
geen eigen scherm, maar kan worden gebruikt met Apple TV |
Samsung | Bixby | Geen fabrikant speaker beschikbaar, tot nu toe alleen bruikbaar op Samsung smartphones | Geen fabrikant display beschikbaar, tot nu toe alleen bruikbaar op Samsung smartphones |
Microsoft | Cortana | Geen luidspreker van de fabrikant beschikbaar, tot nu toe alleen bruikbaar op Microsoft-computers | Geen fabrikantendisplay beschikbaar, tot nu toe alleen bruikbaar op Microsoft-computers |
Wat de sterke en zwakke punten van de afzonderlijke varianten zijn, vindt u in onze taalassistentenspecial.
3. gebruiksvoorschriften voor toestellen voor spraakbesturing
Om een slimme luidspreker en de daarop geïnstalleerde spraaksoftware in werking te stellen, moet deze worden aangesloten op de voeding en op het internet. Daarnaast zijn een app van de fabrikant en een klantenaccount bij de betreffende provider meestal noodzakelijk voor de installatie.
4. kosten van spraakbesturing
Voor de spraakbesturing van standaardfuncties, bv. de timer of het opvragen van het weer, zijn er meestal alleen kosten voor de internetverbinding. Als u daarentegen nummers wilt streamen met uw stem, beperken sommige aanbieders van slimme luidsprekers het gratis afspelen van muziek tot openbare bronnen zoals radiostations. Om bijvoorbeeld Spotify of Amazon Music Unlimited op een Echo speaker te streamen is een betaald premium abonnement nodig. Wie dit al heeft, kan het vrij eenvoudig koppelen aan zijn spraakassistent en hoeft geen extra kosten te betalen.
Het is makkelijker met een Google Home speaker, waar het ook mogelijk is om de advertentie-gebaseerde Spotify versie te gebruiken. De volgende Google Spotify instructies laten zien hoe het werkt.
5. basisfuncties: Deze functies zijn al voorgeïnstalleerd
De meeste intelligente assistenten beheersen al vanaf het begin bepaalde mogelijkheden. Deze hoeven dus niet apart te worden geïnstalleerd en kunnen gratis worden gebruikt. Deze omvatten bijv.
- Stel timer en wekker in
- To-Do lijsten en afspraken beheren
- Toegang tot actueel nieuws, weergegevens en encyclopedische kennis
- Entertainmentfuncties, meer informatie hierover vindt u bijvoorbeeld in onze Siri Easter Egg Special.
6. compatibele apparaten op verzoek bedienen
Een Smart Home wordt pas echt handig als verschillende huishoudelijke apparaten in een netwerk worden opgenomen. Dit is de enige manier om bijvoorbeeld bepaalde lampen, de eigen comforttemperatuur en favoriete muziek in een ‘scène’ te bundelen en met één enkel spraakcommando te bedienen. Dan hoeft u alleen maar “sluitingstijd” te zeggen en het systeem dimt de lichten, past de verwarming aan en start de muziekinstallatie of de TV.
De grootste selectie van compatibele apparaten is momenteel beschikbaar voor Amazon’s Alexa. Het kan worden gebruikt om bijvoorbeeld de volgende apparaten met de stem te bedienen:
- Woonkamer: Muzieksysteem, Smart TV, sfeerlampen
- Badkamer: Vloerverwarming, Lampen, Smart Speaker
- Hal/Ingang: Bewakingscamera’s, alarmsirenes, rook- of bewegingsdetectoren
- Slaapkamer: Lichtstrips of nachtlampen, verwarmingsthermostaten, ventilator
- Kinderkamer: Babyfoon, Bluetooth Spreker
- Keuken: Echo Show (bv. voor weergave van recepten of als eierwekker), koffiezetapparaat, broodrooster, waterkoker
- Tuin: Maairobots, besproeiingscomputers, tuinlampen, buitencamera’s
- Onderweg: Fitness tracker
7. Dit is waar spraakbesturing zijn grenzen bereikt.
Spraakbesturing maakt veel dingen gemakkelijker, mits vooraf de juiste voorwaarden zijn gecreëerd: Zo heeft het inschakelen van een koffiezetapparaat ’s morgens op weg naar de badkamer alleen zin als er ’s avonds al een kopje onder staat.
Hetzelfde geldt voor WLAN-wasmachines of vaatwassers, die ondanks spraakbesturing nog steeds gevuld en vervolgens weer geleegd moeten worden. Tot nu toe was alleen de keuze van het gewenste programma en het starten of stoppen van de machine mondeling mogelijk.
Expert Tip: Spraakbesturing kan echt gevaarlijk zijn als het wordt gebruikt in een thuisnetwerk dat niet voldoende beveiligd is. Dan is het in het ergste geval mogelijk dat hackers via onbeveiligde smart home-apparaten, waarin zich bijvoorbeeld een personal computer met bankgegevens bevindt, toegang krijgen tot het thuisnetwerk. In onze gids voor gegevensbescherming wordt daarom uitgelegd hoe gebruikers zich tegen aanvallen kunnen beschermen. Verdere informatie over de gegevensbeschermingsmaatregelen van de afzonderlijke aanbieders hebben wij hier samengevat:
Alexa privacy: Hoeveel veiligheid biedt Amazon Alexa?
Google Home Privacy – Wat weet de stemassistent over mij?
Siri privacy: alle info in één oogopslag
De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.