Raambeveiliging

In deze gids voor raambeveiliging laten wij u niet alleen zien welke raambeveiligingsproducten geschikt zijn voor uw huis en hoe deze producten zorgen voor inbraakveilige ramen, maar geven wij u ook een raambeveiligingstest waarin wij de belangrijkste raambeveiligingsproducten presenteren en vergelijken. Het maakt niet uit of uw huis nog in aanbouw is of dat u achteraf raambescherming wilt aanbrengen. In principe kan elk raam ook achteraf tegen inbraak worden beveiligd, want achteraf raambeveiliging inbouwen is altijd mogelijk!

De belangrijkste feiten in het kort:

 • De meeste inbraken gebeuren door een slecht beveiligd raam
 • Niet vastgezette ramen kunnen in enkele seconden met een schroevendraaier worden opengeprikt.
 • Er zijn eenvoudige en goedkope manieren om ramen te beschermen tegen inbrekers
 • Let bij de keuze van inbraakwerende producten op de vervulde weerstandsklasse

Dit is hoe je te werk gaat:

 • Controleer of uw ramen al voldoen aan de aanbevolen weerstandsklasse.
 • Zo niet, upgrade dan uw ramen met de aanbevolen beveiligingstechnologie.
 • Als u nog vragen hebt, maak dan gebruik van de gratis adviesdienst van Securando of van uw plaatselijke politie-adviescentrum om te weten te komen welke maatregelen u kunt nemen om uw ramen tegen inbraak te beschermen.
 • Wilt u weten hoeveel het kost om uw eigendom te beveiligen met professionele bewakingscamera’s? Zoek het hier uit: Dit is hoeveel professionele videobewaking kost

De grondbeginselen van vensterbeveiliging

Volgens de statistieken komt bijna een op de drie inbrekers een huis binnen via een onafgesloten raam of deur. En bijna een kwart van de inbrekers komt binnen via ramen op de eerste verdieping. Een degelijke raambeveiliging is dan ook van essentieel belang voor een degelijke inbraakbeveiliging van uw woning. Inbraakwerende ramen, raamstangen en speciale inbraakwerende raamfolies zijn voorbeelden van hoe u ramen kunt beveiligen tegen inbraak en indringers kunt voorkomen.

Iedereen die ooit het slachtoffer van een inbraak is geweest, weet dat een inbraak meer betekent dan alleen het verlies van kostbaarheden. In veel gevallen laten inbraken verwoesting en vernieling achter en veroorzaken ze aanzienlijke schade. Maar het is de inbreuk op de privacy die veel erger is.

De wetenschap dat een volslagen vreemde uw huis is binnengedrongen en in uw persoonlijke bezittingen heeft gerommeld, is vaak verontrustender dan het financiële verlies. Zelfs indien de inbraak werd gepleegd toen u niet thuis was, blijft de vrees bestaan dat het opnieuw zou kunnen gebeuren. Nog zorgwekkender is een inbraak die plaatsvindt wanneer de bewoners in huis zijn.

Een inbraak kan snel uitmonden in een geweldsmisdrijf waarbij onmiddellijk gevaar bestaat voor lijf en leden. Huiseigenaren zijn echter niet volledig weerloos tegen inbrekers en georganiseerde bendes. De bescherming tegen inbraken is de laatste decennia aanzienlijk verbeterd, zoals blijkt uit de daling van het aantal inbraken.

Meteen inbraakwerende ramen plaatsen of achteraf raambeveiliging inbouwen?

Naast de isolatie van het huis speelt ook de veiligheid een grote rol bij de keuze van ramen en deuren. De meeste inbraken in huizen en flats zijn het gevolg van een inbraak door een raam. Daarom moet er bij de bouw van een huis op worden gelet dat er van meet af aan moderne ramen met voldoende veiligheidsniveau worden geïnstalleerd. De modernisering van een gebouw is ook een zeer goed moment om achteraf inbraakveilige ramen aan te brengen. Zelfs bij bestaande woningen met oudere ramen moet zeker worden overwogen om de ramen aan te passen voordat er schade wordt aangericht door een inbraak.

Inbrekers zoeken de gemakkelijkste weg naar binnen, dus in de meeste gevallen zoeken ze de ramen en balkondeuren. Oude ramen bieden weinig bescherming tegen inbraak en zonder raamsloten kunnen inbrekers ze in luttele seconden openen. Gekantelde ramen bieden inbrekers bijzonder gemakkelijke toegang. Huiseigenaren gaan er vaak van uit dat inbrekers ramen of deuren inslaan, maar die veronderstelling is onjuist. Met eenvoudig gereedschap kunnen ramen zonder voldoende inbraakbeveiliging gemakkelijk worden geopend, zelfs door onervaren personen of zelfs kinderen.

Inbraakveilige ramen: welke ramen zijn bijzonder kwetsbaar?

Alle ramen en deuren moeten natuurlijk een zekere mate van veiligheid bieden. Maar sommige ramen worden als bijzonder kwetsbaar voor inbraak beschouwd. Zoals ramen in kelders, bijvoorbeeld. Deze ramen zijn vaak eenvoudig vormgegeven, ze zijn geplaatst achter voortuinperken of andere beplante gebieden en zijn moeilijk te zien. Dit maakt het makkelijk voor inbrekers. Veel huiseigenaren nemen niet de moeite om kelderramen te installeren met speciale beveiligingen.

Dit is een grote vergissing, want als inbrekers eenmaal het huis zijn binnengedrongen, is de rest kinderspel – vooral als er geen alarmsysteem met bewegingsdetectoren in het huis is geïnstalleerd. Ook ramen op de begane grond en op de benedenverdiepingen bieden inbrekers gemakkelijk toegang. Als algemene regel geldt dat elk raam dat van buitenaf gemakkelijk toegankelijk is, moet voldoen aan de eisen van een passende inbraakbeveiligingsklasse.

De belangrijkste factor die huiseigenaren kunnen winnen voor inbraakbeveiliging van ramen en deuren is tijd. Veel inbraken worden afgebroken omdat men niet snel genoeg het huis kan binnendringen. Als een raam of deur minstens drie minuten bestand is tegen een inbraak, geven inbrekers het vaak op. Patio- en balkondeuren zijn net zo kwetsbaar als ramen. Oudere vergrendelingsmechanismen bieden weinig weerstand tegen inbrekers. De sloten kunnen alleen met een schroevendraaier worden losgedraaid. Huiseigenaren moeten daarom ook hun balkondeuren en terrasdeuren uitrusten met passende raambeveiliging.

Beveiliging van ramen – advies van de politie

De politie verstrekt dan ook regelmatig adviesbrochures en organiseert seminars over hoe inbraakpreventie kan worden verbeterd. In de brochures over criminaliteitspreventie worden huiseigenaren geïnformeerd over geschikte beschermingsmaatregelen, bijvoorbeeld voor ramen en deuren, en wordt de betekenis van de verschillende weerstandsklassen van ramen uitgelegd. Bovendien voeren raamfabrikanten in samenwerking met de politie inbraaktests uit. Het veiligheidsniveau van ramen en deuren wordt getest en er wordt gemeten hoe lang een raam bestand is tegen aanvallen van buitenaf.

Weerstandsklassen voor ramen en deuren

In intensieve samenwerking tussen raamfabrikanten, politie en verzekeringsmaatschappijen zijn weerstandsklassen voor ramen en deuren vastgesteld. De weerstandsklassen voor inbraakbeveiliging zijn gecategoriseerd in de norm DIN V ENV 1627/2011. Er zijn zes weerstandsklassen voor ramen en deuren die de inbraakbeveiliging verhogen. De weerstandsklassen betreffen enerzijds de weerstandstijd en anderzijds het soort indringer.

De eenvoudigste vorm van bescherming wordt geboden in weerstandsklasse RC 1 N/alarmanlage-privatn. Een dergelijke vensterbescherming is bijvoorbeeld geschikt voor ramen en balkondeuren op de bovenverdiepingen van een gebouw. Dit inbraakbeveiligingsniveau heeft betrekking op een betrekkelijk eenvoudige inbraak met fysiek geweld. Maximale inbraakbeveiliging wordt geboden in weerstandsklasse RC 6/alarmanlage-privatn.

De inbraakweerstand van de afzonderlijke klassen wordt als volgt gedefinieerd:

Weerstandsklasse RC 1 N

Zoals hierboven is uitgelegd, bieden ramen en deuren in deze weerstandsklasse de laagste mate van inbraakbeveiliging. Als het een duidelijk zichtbaar raam is of een raam op zolder, is deze weerstandsklasse volledig voldoende. Inbraaktests tonen aan dat een raam in deze weerstandsklasse een aanval door een toevallige inbreker ongeveer drie minuten kan weerstaan. Dit raam is echter alleen beschermd tegen het gebruik van fysiek geweld zoals schoppen, schuiven of het raam eruit trekken. De ruit is niet van veiligheidsglas en kan dus worden ingeslagen.

Weerstandsklasse RC 2 N

Deze weerstandsklasse biedt al aanzienlijk meer inbraakbeveiliging voor ramen. Er wordt nog geen veiligheidsglas gebruikt, maar het raam is zo stevig in het kozijn verankerd dat het moeilijk is het binnen drie minuten met eenvoudig gereedschap open te breken. Dergelijke ramen zijn ook geschikt voor bovenverdiepingen of voor goed zichtbare ramen.

Weerstandsklasse RC 2

Inbraakbeveiligingen voor ramen zijn ook hier ontworpen om weerstand te bieden tegen inbraakpogingen van opportunistische criminelen en bieden gedurende drie minuten voldoende weerstand. Het raam is moeilijk te openen met eenvoudig gereedschap, zoals wiggen of schroevendraaiers. De ruit is ook beschermd. Deze weerstandsklasse-wetgeving schrijft voor dat veiligheidsglas moet worden gebruikt in plaats van standaardbeglazing.

Veiligheidsglas bestaat uit ten minste twee afzonderlijke ruiten die met een klevende, doorzichtige folie aan elkaar zijn bevestigd. Deze beglazing is vergelijkbaar met die van een voorruit van een auto en wordt ook wel gelaagd glas genoemd. Als een dader het glas probeert te breken met stenen of een ijzeren staaf, biedt de tussenlaag extra weerstand, waardoor het veel moeilijker is om door te breken.

Weerstandsklasse RC 3

In deze weerstandsklasse bieden ramen ten minste vijf minuten weerstand tegen inbraakpogingen door ervaren inbrekers. De ruit is gemaakt van veiligheidsglas en het kozijn is ontworpen om een aanval met een koevoet gedurende een bepaalde tijd te weerstaan.

Weerstandsklasse RC 4

Ramen en deuren in deze weerstandsklasse garanderen reeds een hoog niveau van inbraakbeveiliging voor commercieel gebruikte gebouwen. Deze weerstandsklasse houdt in dat een ervaren inbreker niet binnen tien minuten in een gebouw kan inbreken, zelfs niet met zwaar gereedschap.

Weerstandsklasse RC 5

Een ruit met deze weerstandsklasse is zelfs bestand tegen haakse slijpmachines met een schijfdiameter van 12,5 centimeter of tegen reciprozaagmachines.

Weerstandsklasse RC 6

Ramen en deuren in deze weerstandsklasse bieden de beste bescherming voor banken, bedrijven die grote sommen geld opslaan en particuliere woningen met waardevolle voorwerpen. Dit beveiligingsniveau van ramen is tot twintig minuten bestand tegen een ervaren inbreker met zware apparatuur.

De weerstandsklassen RC 1 N, RC 2 N en RC 2 bestrijken ca. 85 % van alle inbraakcategorieën.

Ramen en deuren met weerstandsklassen RC 1 N, RC 2 N en RC 2 worden daarom aanbevolen voor particulier gebruik.

7 tips om uw ramen mechanisch te beveiligen

Zoals wij in detail hebben beschreven, zijn er goede inbraakwerende raammaatregelen die u kunt nemen en die het verschil zullen maken bij het afschrikken van potentiële inbrekers en het voorkomen van succesvolle inbraken. Nogmaals, wij hebben de belangrijkste tips voor de beveiliging van uw ramen op een rijtje gezet.

 1. Zorg dat ramen van buitenaf zichtbaar zijn – Een raam dat bedekt is met planten of struiken is aantrekkelijk voor inbrekers, omdat het hen een dekmantel geeft waar ze gemakkelijk onderdoor kunnen werken. Als buren of voorbijgangers uw raam gemakkelijk kunnen zien, is de kans veel groter dat een indringer wordt opgemerkt en veel potentiële inbrekers zullen het risico niet nemen.
 2. Gebruik splintervrij glas – Vermijd zwak glas dat inbrekers gemakkelijk kunnen breken. Gebruik stevig, breukvast glas voor uw ramen. Vaak zijn oude, eenvoudige kelderramen een doelwit voor inbrekers. Vervang deze ramen door moderne, inbraakwerende ramen. Een dief die uw ruit niet snel kan inslaan om in te breken, zal het opgeven om het risico te vermijden ontdekt te worden.
 3. Installeer veiligheidsstangen – IJzeren of stalen veiligheidsstangen bieden voldoende bescherming tegen indringers, maar moeten zo worden geïnstalleerd dat brandweerlieden het raam in geval van nood als vluchtroute kunnen gebruiken. De meeste van deze roosters zijn zo ontworpen dat zij alleen van binnenuit kunnen worden bediend, zodat zij in geval van brand kunnen worden geopend om het raam als vluchtweg te kunnen gebruiken.
 4. Breng veiligheidsfolie op het glas aan – Veiligheidsfolie is een laag polyester die aan de binnenkant van het raam wordt aangebracht. Als het glas breekt, zal de binnenlaag de stukken bij elkaar blijven houden. De gebroken maar nog samenhangende stukken glas verhinderen de inbreker om door het raam binnen te komen.
 5. Gebruik sloten – Gebruik zoveel mogelijk afsluitbare ramen als die geen veilig nachtslot of andere vergrendelingsmechanismen hebben. Hoe moeilijker het lijkt om in je huis in te breken, hoe minder snel ze het zullen proberen.
 6. Gebruik goede buitenverlichting – Zorg ervoor dat het gebied rond uw huis goed verlicht is. Gebruik bewegingsdetectoren om de tuin en het zijterrein ’s avonds en ’s nachts te verlichten. Het is veel waarschijnlijker dat er in een huis wordt ingebroken als het helemaal in het donker is.
 7. Combineer mechanisch inbraakalarm met elektronisch inbraakalarm – Een professioneel inbraakalarmsysteem is een van de meest doeltreffende manieren om inbraken te voorkomen en vormt een ideale aanvulling op mechanische beveiligingsmaatregelen. Alarmsystemen hebben een sterk afschrikkend effect. Zorg er daarom voor dat de aanwezigheid van een alarmsysteem duidelijk wordt aangegeven, bij voorkeur door stickers op ramen en deuren. Een sirene aan de buitenkant van het huis zal ook indruk maken op potentiële inbrekers. De ramen van uw kelder moeten ook beveiligd zijn en in combinatie met het beveiligingssysteem worden ingesteld.

Extra beveiliging voor gemakkelijk bereikbare ramen en deuren

De politie beveelt het gebruik van extra inbraakbeveiliging aan, vooral voor gemakkelijk bereikbare ramen. Dit kan in de vorm van afsluitbare raamkrukken of, in het geval van balkondeuren en terrasdeuren, diverse vergrendelingskrukken die geforceerde toegang verhinderen. Deze systemen kunnen meestal worden geïnstalleerd zonder het raam te vervangen. In huurflats, waar de huurder geen zeggenschap heeft over de beveiliging van ramen, kan de persoonlijke veiligheid aanzienlijk worden verhoogd door achteraf speciale vergrendelingssystemen aan te brengen.

Huiseigenaren moeten zich er ook van bewust zijn dat kattenluiken in patiodeuren de veiligheid van hun huis kunnen ondermijnen. Als de klep van buitenaf gemakkelijk kan worden geopend, kunnen ervaren inbrekers de deur betrekkelijk gemakkelijk met gereedschap openen. Het verdient aanbeveling dergelijke deuren van een extra vergrendeling te voorzien.

Extra vensterbeveiliging met een alarmsysteem, rolluiken, bewegingsdetectoren en tralies

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om inbraken te voorkomen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een professioneel alarmsysteem. Huiseigenaren, flatbewoners en huurders moeten in het algemeen ook letten op gepast gedrag. Als u op vakantie bent, mag uw huis er niet onbewoond uitzien. Rolluiken met tijdschakelaars bieden bijvoorbeeld extra bescherming. Ook al is de huiseigenaar op vakantie, als de rolluiken stelselmatig naar beneden gelaten worden, zal de toeschouwer denken dat de bewoner nog thuis is. Een andere manier om de bescherming te verhogen is het inschakelen van lichten met bewegingsdetectoren. Vensters in kelders kunnen ook betrekkelijk gemakkelijk met tralies worden beschermd.
Bron: www.arenda-projects.be