Ring alarm (2e generatie): een complete en betaalbare beveiligingsoplossing

Met zijn Alarm kit (bestaande uit vijf aangesloten objecten) wil Ring een complete, betaalbare, doe-het-zelf bewakingsoplossing bieden. De kit omvat een verbindingsbasis, een bewegingsmelder, een signaalversterker en een openingssensor.

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Om zijn catalogus van aangesloten oplossingen voor beveiliging uit te breiden, lanceerde Ring (een Amazon-bedrijf) in 2021 de tweede generatie van zijn Ring Alarm. Deze beveiligingskit – die op de markt wordt gebracht voor 250 euro en alleen bestemd is voor gebruik binnenshuis – omvat vijf aangesloten objecten, waaronder een aansluitvoet (het alarm bevindt zich binnenin), een digitaal toetsenbord, een signaalversterker, een bewegingsdetector en een contactsensor voor deuren of ramen. Het geadverteerde bereik is 76 m elk. Om de beveiliging tot het hele huis uit te breiden, kunnen alle modules afzonderlijk worden aangeschaft. De basisset kan ook worden uitgebreid met een buitensirene, een bewakingscamera of een aangesloten deurbel van de fabrikant.

Ergonomie

De basisset bevat vijf gekoppelde oplossingen die afzonderlijk kunnen worden aangeschaft om het te beveiligen gebied uit te breiden.

De verbindingsbasis

Laten we beginnen met de verbindingsbasis, die het zenuwcentrum van het systeem is. Het is wat de verschillende modules in staat stelt met elkaar te communiceren dankzij Z-Wave (we komen hier nog op terug). Het is ook in deze poort dat de sirene is genesteld, met een geluidsniveau van 104 dB(A) op 30 cm.

De verbindingsvoet werkt op het lichtnet en is voorzien van een kleine batterij, waarmee de verbinding ongeveer 24 uur in stand kan worden gehouden. Dit is heel slim, vooral als de indringer de stekker uit het stopcontact haalt en denkt dat hij de sirene afzet.

Verbonden met het internet via Wi-Fi of een Ethernet-kabel, kan het tot 100 producten hosten. Aan de hand van een lichtgevende ring kan de status van het basisstation worden vastgesteld: in het blauw is het gevoed, aangesloten en ontwapend; in het rood zijn het alarm of de “Thuis”-modus geactiveerd (zie hieronder).

Het toetsenbord

Het relatief compacte toetsenbord moet bij de ingang van het huis worden geïnstalleerd, omdat het het alarm in- of uitschakelt. Het kan aan de muur worden bevestigd (de nodige hardware wordt meegeleverd), en wordt gevoed via het lichtnet of oplaadbare batterijen. Na drie maanden dagelijks gebruik van het toetsenbord (dagelijks in- en uitschakelen), heeft de batterij nooit enig teken van zwakte vertoond. Het autonomieniveau wordt weergegeven in de toepassing: het is vandaag nog 100%.

In vergelijking met de eerste generatie van de Alarm Ring Kit heeft het toetsenbord een facelift gekregen. De fysieke knoppen zijn groter, wat het gemakkelijker maakt om uw viercijferige beveiligingscode in te typen. Een goede lezing van het toetsenbord is belangrijk:

 • de “Uitschakelen” knop (met het schildje) wordt, zoals de naam al zegt, gebruikt om de sensoren en het alarm uit te schakelen.
 • De “Home”-toets activeert alleen de sensoren die in de toepassing zijn geselecteerd (deze functie kan alleen worden geactiveerd als ten minste één van de sensoren is geactiveerd). Deze modus kan ’s nachts zeer nuttig zijn, bijvoorbeeld om bewegings- of raamsensoren het alarm te laten activeren als een inbraak wordt gedetecteerd.
 • De toets “Buiten” activeert eenvoudig alle sensoren die aan het bedieningspaneel zijn bevestigd. Om elk van deze modi te activeren of te deactiveren, moet u uw viercijferige code invoeren.

De andere drie toetsen aan de linkerkant van het toetsenbord zijn waarschuwingsknoppen. De bovenste ((!)) doet onmiddellijk het alarm afgaan, de tweede (brand) start een brandweersirene in geval van brand en de laatste (+) roept op tot medische hulp. Hiervoor is echter een abonnement op Ring Protect+ vereist (zie toepassingsgedeelte). Deze functie kan zeer nuttig zijn voor een oudere persoon. Om deze verschillende modi te starten, houdt u ze gewoon drie seconden ingedrukt.

Tenslotte heeft dit keypad ook een kleine sirene met een geluidsniveau van 75 dB(A) op 30 cm.
Ring Alarm beveiligingsset

Bekijk de dagprijs

De bewegingsdetector

Dit kleine doosje wordt gevoed door twee meegeleverde AA-batterijen.

Hij kan met schroeven of met dubbelzijdige kleefband aan de muur worden bevestigd; alle materialen worden meegeleverd. Wij hebben besloten hem in een hoek te plaatsen, waar hij dankzij de afgeschuinde hoeken gemakkelijk inpast. Het detecteert beweging door middel van infrarood.

De openingssensor

De openingsensor, die op een raam of een deur moet worden gekleefd, is klein en zeer discreet. Het kan ook worden vastgeschroefd of met lijm worden bevestigd.

Het wordt gevoed door twee knoopbatterijen (3 V) die in de verpakking worden meegeleverd. Deze magnetische sensor is in twee delen gesplitst. Wanneer de twee delen contact maken, begrijpt het elektrische circuit dat de deur (of het raam) gesloten is. Wanneer het elektrisch circuit wordt verbroken, begrijpt de sensor dat er een opening heeft plaatsgevonden. Een kleine opening – een opening van minder dan 3 cm – zal de sensor niet activeren.

De bereikversterker

De bereikversterker maakt het mogelijk het Z-Wave netwerk over te nemen. Het wordt essentieel wanneer de te beveiligen woning groter is dan 80 m² of wanneer dikke muren de doorgang van het signaal verhinderen. Volgens de fabrikant wordt het netwerk hierdoor met 76 m extra uitgebreid.

Hij wordt rechtstreeks op het elektriciteitsnet aangesloten (100-240 V, 50/60 Hz) en bevat ook een oplaadbare batterij, die hem indien nodig in staat moet stellen 24 uur lang het werk over te nemen.

Gebruiksgemak

Zodra alle modules zijn geïnstalleerd, neemt de configuratie niet veel tijd in beslag. Ze werken allemaal samen en communiceren met elkaar via Z-Wave, een op mesh-gebaseerd lokaal netwerk met laag stroomverbruik (elk apparaat wordt een zender). Dit voorkomt ook dat de wifi in huis verzadigd raakt, wat het reactievermogen van het systeem zou kunnen vertragen.

De configuratie gebeurt via de Ring-applicatie, beschikbaar op iOS en Android. Nadat een gebruikersaccount is aangemaakt, beschrijft de app de verschillende stappen van het installatieproces met behulp van korte, goed doordachte instructievideo’s.

Zodra de basis is geïnstalleerd en geconfigureerd op het wifi-netwerk in ons geval (het is ook mogelijk in Ethernet), kunt u de verschillende modules toevoegen zoals u wenst. Vervolgens selecteert u het te configureren product (bijv. een keypad), scant u de QR-code, geeft u het indien nodig een nieuwe naam en voert u de viercijferige code in de toepassing in waarmee u het systeem in- of uitschakelt.

De beveiligingskit is nu drie maanden geleden geïnstalleerd in een huis van 80 m² en de gebruikerservaring is vlot verlopen. De bewegings- en raamsensoren doen hun werk uitstekend; geen enkele activiteit ontgaat hen en de gebruiker wordt onmiddellijk op de hoogte gebracht door middel van een pushmelding op zijn smartphone. Dit vereist echter dat de gebruiker zeer alert is op de ontvangen meldingen, wat voor sommige mensen geen sinecure is gezien het aantal pushes dat zij dagelijks ontvangen.

Wanneer de sirene wordt geactiveerd, begint een aftelling die 60 seconden duurt. Dit is de tijd die nodig is om eruit te komen en het huis te sluiten. Als u thuiskomt zonder het alarm uit te schakelen en de deur of bewegingsmelder detecteert een aanwezigheid, dan begint een nieuwe 60-seconden aftelling. Bij een inbraak kan deze tijd veel te lang zijn. Helaas kan deze tijd niet in de toepassing worden ingesteld.
Ring beveiliging

Toepassing

De Ring-toepassing centraliseert alle apparatuur van de fabrikant op dezelfde interface. Naast het alarmsysteem is het ook mogelijk om een bewakingscamera, een aangesloten deurbel of zelfs verlichting te configureren.

Op de homepage vindt u alle modules van onze kit en kunt u de status van elke module controleren. Vanuit de hoofdinterface kan de gebruiker de eerder genoemde modi activeren (“Uitgeschakeld”, “Binnen”, “Buiten”) of toegang krijgen tot de gebeurtenissenhistoriek (wanneer het alarm is geactiveerd of wanneer de bewegingsdetectie is onderbroken). Hoewel de toepassing automatisch voorstelt om het alarm uit te schakelen wanneer de gebruiker thuiskomt volgens de locatie van zijn smartphone, hebben wij nooit van deze functie gebruik kunnen maken. Geolocatie is er nooit in geslaagd om het systeem automatisch uit te schakelen en we moesten het elke dag handmatig uitschakelen via de app of het toetsenbord. Dit is een schande.

Er zijn meer mogelijkheden als je door de instellingen gaat. De verbindingsbasis, het toetsenbord en de bewegingsmelder bieden de meeste functionaliteit. De gebruiker kan derden toegang verlenen, het alarmvolume of de intensiteit van de LED aanpassen, automatisch modi programmeren naargelang van het uur van de dag en de dag van de week, de sirene testen of het toestel updaten. Het toetsenbord biedt grotendeels dezelfde functionaliteit. Voor de bewegingsmelder en de deur/raam-openingsmelder is het, naast de bovengenoemde functies, mogelijk een gevoeligheidsniveau te definiëren (op drie niveaus). Dit voorkomt dat het apparaat wordt geactiveerd als een huisdier, of in ons geval een robotstofzuiger, voor de detector langs loopt en het alarm activeert.

Dat is het zo’n beetje voor de gratis functies. De applicatie is duidelijk, gemakkelijk te gebruiken en biedt naar onze mening, na drie maanden gebruik, voldoende functionaliteit.

De toepassing laat niet na de gebruiker uit te nodigen om een betaald abonnement op Ring Protect Plus te nemen voor 10 euro per maand of 100 euro per jaar. Het stelt de gebruiker in staat te profiteren van een 3G-verbinding (door de integratie van een eSIM) in de verbindingsbasis, wat zeer nuttig zal zijn in geval van stroomuitval. Met dit aanbod kan de gebruiker ook profiteren van ondersteunde monitoring en niet alleen oproepen doen naar de smartphone van de gebruiker, maar ook naar de noodcontacten die in de applicatie zijn ingevoerd. U moet begrijpen dat dit niet per se toezicht op afstand is: het is een automatische oproep die wordt toegevoegd aan de push-notificatie van de toepassing. Er zal niemand aan de andere kant van de lijn zijn en er zal geen team worden gestuurd om het huis te controleren.
Ring Alarmsysteem

Bekijk de dagprijs

Voordelen

 • Compleet en voldoende pakket voor 80 m2.
 • Ingebouwde batterij back-up op de meeste apparatuur.
 • Zeer snelle configuratie.
 • Z-Wave-protocol met laag stroomverbruik, verzadigt het wifi-thuisnetwerk niet.
 • Rijke en functionele toepassing.

Nadelen

 • 60 seconden vertraging voordat de sirene wordt geactiveerd in geval van detectie.
 • Geolocatie schakelt het systeem niet automatisch uit.
 • Kosten van Ring Protect abonnement.

Conclusie

Het Ringalarm (2e generatie) is een complete, betaalbare en eenvoudig te installeren oplossing. Hoewel de configuratie van de vijf modules minder technisch onderlegde gebruikers kan afschrikken, begeleidt de toepassing hen stap voor stap en is het proces een koud kunstje. Dit is ook te danken aan de integratie van Z-Wave, waardoor het systeem betrouwbaar en responsief is. De eenvoudige push-melding bij inbraak lijkt niettemin wat weinig, en het abonnement op Ring Protect, waarmee een automatische oproep kan worden geactiveerd, is relatief duur.