Spraakbesturing voor Smart Homes met Gira, Loxone en KNX 1Home voice control: Zet thuis de toon!

Het Sloveense bedrijf 1Home brengt de toekomst bij de gebruiker thuis met zijn spraakbesturing voor Gira, KNX en Loxone Smart Homes. De app verbindt snel en eenvoudig een spraakassistent met de eigen smart home server van de gebruiker – zonder dat er extra hardware of een gateway nodig is. De set-up is eenvoudig te beheren, zelfs voor degenen met minder technische ervaring: het gebeurt via de app in de cloud. De apparaten in het huis of de flat worden dan via automatische detectie aangesloten. Eenmaal ingesteld kunnen de apparaten afzonderlijk worden beheerd, kunnen specifieke scènes worden gecreëerd en kunnen de spraakopdrachten worden aangepast via de 1Home webinterface.

1Home maakt het slimme huis nog slimmer

Bijna iedereen heeft er wel eens van gedroomd om bij het vallen van de avond de gordijnen naar beneden te doen zonder op te hoeven staan van de bank. Met 1Home hoeven gebruikers in de toekomst alleen nog maar hun wensen kenbaar te maken. De gelijknamige Sloveense start-up biedt een gecombineerde oplossing voor alle huidige spraakassistenten die het mogelijk maakt om alle processen in het slimme huis simpelweg via een spraakcommando uit te voeren. Net als andere stembedieningssystemen is 1Home cloud-based en maakt het dus mogelijk om verschillende systemen in één slimme omgeving te gebruiken. Een ander voordeel is dat er geen externe hardware hoeft te worden aangeschaft; de smart home is verbonden met de 1Home cloud via de bijbehorende app op de smartphone of tablet. Voor de installatie is geen voorafgaande technische kennis vereist.

1Home: eenvoudige installatie voor een slimmer huis

De kern van het systeem van 1Home is cloud voice control, waarmee het slimme huis kan worden aangepast aan individuele behoeften. De clouddienst verbindt de gateway met een spraakassistent zoals Amazon Alexa of Google Assistant, maakt gebruik van de daarop beschikbare configuratie en installeert zichzelf automatisch. Automatiseringsregels gebaseerd op geofencing of op de tijd, aanwezigheid triggers kunnen worden gemaakt met behulp van de Home app. Bovendien kunnen gebruikers of installateurs via toegang op afstand toegang krijgen tot de gatewayserver, wijzigingen aanbrengen in de visualisaties en apparaten bedienen of opvragen zonder zelf thuis te zijn. Intercomsystemen en camera’s zijn ook op afstand toegankelijk.

Meer comfort via spraakbesturing

Het bedienen van het Smart Home via een spraakassistent opent een hele nieuwe wereld van comfort en kan ook naast een reeds bestaande visualisatie worden bediend. De software heeft ook andere functies te bieden:

 • Mobiele bedieningscentrale: Met 1Home kan de smart home via een smartphone of tablet worden bediend. Met behulp van de Alexa-app of Apple HomeKit wordt het eindapparaat een mobiel commandocentrum dat desgewenst ook gewoon aan de muur kan worden gehangen.
 • Geofencing: Wilt u dat de garage automatisch opengaat zodra u de oprit opdraait, of dat de rolluiken bij harde wind omhoog gaan? Met 1Home kunt u automatiseringsregels instellen op basis van GPS-gegevens, tijd of aanwezigheid.
 • Smartwatch-compatibiliteit: Samen met Google Assistant of Siri kunt u met 1Home ook de Smart Home bedienen via een smartwatch. Zo kunt u onderweg de temperatuur in de woonkamer regelen of via de webcam kijken wat de hond en de kat uitspoken terwijl u weg bent.

De 1Home software werkt met:

 • Loxone Miniserver
 • Gira X1
 • Gira HomeServer
 • Weinzierl BAOS 777
 • IPAS ComBridge HCC
 • Theben LUXORliving IP1
 • DIVUS KNX Besturing
 • EisBär SCADA
 • alle KNX IP interfaces
Gira HomeServer 4

Gira HomeServer 4 -18%

RRP €2.641,72

Status: 12.10.

De Smart Home comfortabeler bedienen met 1Home

Met 1Home bepaalt u thuis wat er moet gebeuren en wanneer – alleen met uw stem. Ben je vergeten het licht te dimmen en lig je al in bad? Of wil je de tv aanzetten, maar ben je net aan het koken? Met 1Home vervult het Smart Home wensen op aanvraag, ongeacht of gebruikers zich in de badkamer, keuken of slaapkamer bevinden. En het doet dat volledig onafhankelijk van de stemassistent.

Conclusie: Science fiction voor de huiskamer

Het idee om het slimme huis met de stem te besturen is natuurlijk niet nieuw, en veel aanbiedingen van verschillende fabrikanten strijden om de suprematie op de markt. Een voordeel van de dienst van 1Home is echter de flexibiliteit. Terwijl de meeste aanbieders zich beperken tot één systeem, maakt 1Home de bediening van verschillende stembedieningen mogelijk – en zelfs tegelijkertijd.

Maar zoals bij alle cloud-oplossingen is het beveiligingsaspect discutabel. Om de beveiliging te verhogen en port forwarding te voorkomen, is 1Home Box beschikbaar. Het apparaat maakt lokaal verbinding met de Smart Home-server en slaat de toegangsgegevens intern op. 1Home Box kan via Plug&Play worden geïnstalleerd en net zo gemakkelijk worden geconfigureerd als de verbinding met het WLAN.

Voor meer veiligheid en flexibiliteit: Voxior Box

Prijzen en beschikbaarheid 1Home

De licentie voor de cloud voice control kan rechtstreeks bij 1Home worden gekocht. De licentievergoeding bedraagt 149 euro per jaar. Wie geld wil besparen kan kiezen voor een 3-jarig abonnement voor de prijs van 199 euro of voor een levenslange legitimatie voor een eenmalig bedrag van 372 euro. De bijbehorende apps voor de spraakassistenten zijn gratis te downloaden in de Google Play Store, Amazon of de Apple Store. Voor de prijs van 499€ krijgt u de 1Home Box, een plug&play apparaat voor nieuwe intuïtieve functies in de Smart Home, inclusief de levenslange licentie.

Meer over spraakbesturing in het slimme huis

Amazon Alexa: app, vaardigheden, spraakopdrachten, speakers en tests
Google Assistant – Spraakbesturing voor het slimme huis
Siri spraakherkenningssoftware: Smart Home à la Apple

Alle artikelen uit de categorie Pretty smart! in één oogopslag
Meer Smart Home Trends en Nieuws

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.