Testoverzicht van de beste draadloze en WLAN stopcontacten WLAN stopcontacten test check : Slimme stopcontacten in vergelijking

Wie zich bezighoudt met domotica en zijn huis op afstand wil bedienen, stuit al snel op het thema van radiogestuurde stopcontacten en heeft keuze te over tussen WLAN-, Bluetooth-, ZigBee- of DECT-modellen. Maar moet de aankoop van een slim WLAN stopcontact ook een compleet Smart Home systeem in huis omvatten? Nee, gelukkig niet. We geven een overzicht van de wereld van slimme wifi-stopcontacten en presenteren tests en reviews van de beste modellen slimme stopcontacten in vergelijking.

Waarop moet ik letten bij het kiezen van een WLAN-aansluiting?

Waaier van functies: Basismodellen kunnen apparaten meestal alleen via een app in- en uitschakelen, terwijl radiografische stopcontacten van hoogwaardige merken vaak een geïntegreerde verbruiksmeting hebben en naast via de smartphone ook via spraakopdrachten met Alexa of Google Assistant kunnen worden bediend. Bovendien is het mogelijk om dergelijke contactdozen te integreren in een op Alexa- of Google Home gebaseerde Smart Home.

Draagvermogen: Zeer goedkope WLAN-aansluitingen hebben vaak slechts een maximaal vermogen van 10 ampère en kunnen dus in het ergste geval brand veroorzaken wanneer zij met krachtige apparaten worden gebruikt. Premium draadloze stopcontacten daarentegen zijn bestand tegen een maximale stroomsterkte van 16 ampère.

De beste WLAN stopcontacten in één oogopslag

De volgende vier modellen maakten vooral indruk door hun prijs-prestatieverhouding.

Goed en goedkoop: TP-Link P100

Gebruikers die over weinig ruimte beschikken, vinden in Tapo P100 de juiste oplossing. Hij is geschikt voor zowel app- als spraakbesturing via Alexa of Google Home en scoort ook punten met een praktische aanwezigheidssimulatie. De maximale belasting is echter standaard slechts 10 ampère.

TP-Link Tapo P100

Bijzonder compacte WLAN-aansluiting die zonder hub werkt

Bijzonder compacte WLAN-contactdoos die zonder hub werkt

Verkrijgbaar bij:

Status: 12.10.

Nog veiliger en veerkrachtiger: TP-Link Tapo Nano Smart P115

TP-Link KP115 is het meest compacte stopcontact in onze testvergelijking. Hij is zelfs geschikt voor een maximale belasting tot 16 ampère en is dus ook geschikt om achteraf energievretende elektrische apparaten zoals een gaming PC in te bouwen. Eenmaal geïnstalleerd kan de P115 worden bediend via een app of, in combinatie met Alexa of Google Assistant, ook op verzoek worden bediend. Bovendien kan dit Wi-Fi-stopcontact worden gegroepeerd met andere Kasa-componenten en via een app met een timer worden aangestuurd.

TP-Link Tapo Nano Tapo P115

Slim stopcontact dat werkt met Alexa en Google Home en geen hub nodig heeft. Met toegang op afstand en spraakbesturing.

Slim stopcontact dat werkt met Alexa en Google Home en geen hub nodig heeft. Met toegang op afstand en spraakbesturing.

Verkrijgbaar bij:

Status: 12.10.

Merk wandcontactdoos met stroommeting: Hama Professional

Hama 176575 kan ook worden belast met maximaal 16 versterkers en kan in een netwerk worden opgenomen met de spraakassistenten Alexa en Google Assistant. Een hub, d.w.z. een aparte smart home-centrale van de fabrikant, is niet nodig voor de bediening. In plaats daarvan kunnen gebruikers de stekker rechtstreeks via de app bedienen of een energieverbruiksmeting uitvoeren.

Hama 176575 WLAN wandcontactdoos

WLAN-aansluiting met verbruiksmeting en app- en spraakbesturing. Ook voor krachtige apparaten tot 3680 W.

WLAN-aansluiting met verbruiksmeting en app- en spraakbesturing. Ook voor krachtige apparaten tot 3680 W.

Status: 12.10.

Speciale tip voor HomeKit-gebruikers: meross MSS210HK

De meross MSS210HK is een echte allrounder die niet alleen compatibel is met Siri, maar ook met Samsung SmartThings-componenten. Hierdoor kan een bijzonder groot aantal apparaten comfortabel in een netwerk worden opgenomen en uniform worden aangestuurd, bijvoorbeeld met het commando: “Siri, doe het licht in de woonkamer aan.”

meross MSS210HK

Bewezen Wi-Fi-aansluiting met afstandsbediening, schema- en timerfunctie. Compatibel met Alexa, Google Assistant, SmartThings en Apple HomeKit.

Bewezen Wi-Fi-stopcontact met afstandsbediening, schema- en timerfunctie. Compatibel met Alexa, Google Assistant, SmartThings en Apple HomeKit.

Verkrijgbaar bij:

Status: 12.10.

Referentie: Wij hebben hier een duidelijk overzicht samengesteld van WLAN-aansluitingen voor speciale toepassingen:

 • Voor meer apparaten: WLAN meerdere sockets
 • De beste HomeKit Wi-Fi-stopcontacten
 • De beste Alexa Wi-Fi stopcontacten

Vergelijkingslijst: Technische gegevens van de beste stekkerdozen

In onze tabel met stopcontacten zijn alle belangrijke sterke en zwakke punten van elk apparaat gemakkelijk herkenbaar.

Status: 10/2021

TP-Link KP105

Hama Professional 176575

meross MSS210HK

TP-Link Tapo P100

Toepassingsgebied

Binnen

Binnen

Binnen

Binnen

Maat

51 × 40 x 72 m

52 x 52 x 85 mm

138 x 86 x 70 mm

51 x 77 x 72 mm

Gewicht

100 g

180 g

281 g (w. verpakking)

118 g

Radionorm

WLAN (2,4 GHz)

WLAN (2,4 GHz)

WLAN (2,4 GHz)

WLAN (2,4 GHz)

Spraakbesturing

Ja, Alexa of Google Assistant

Ja, via Siri, Alexa of Google Assistant.

Ja, via Siri, Alexa of Google Assistant.

ja, via Alexa of Google Assistant

App

Kasa-app (Android | iOS) of Alexa-app (Android | iOS)

Hama Smart Home App (Android | iOS)

meross App (Android | iOS)

Tapo App (Android | iOS)

Maximale belasting

16 A

16 A

16 A

10 A

Maximaal vermogen

3.680 W

3.680 W

3.690 W

2.300 W

Functies

 • Aan/Uit
 • Schema en timer
 • Groepscontrole
 • Aan/Uit
 • Scènes/ Automatiseringen
 • Verbruiksmeting
 • Aan/Uit
 • Schema’s
 • Aan / Uit
 • Schema’s
 • Afwezigheidsmodus
 • Aanwezigheidssimulatie

Extra’s

 • Moeilijk ontvlambaar behuizingsmateriaal UL94-V0 PC
 • Kindveilig ontwerp
 • Bovendien compatibel met SmartThings
 • Afwezigheidsmodus
 • Met verhoogde aanraakbeveiliging
 • Individueel uitbreidbaar
 • Speciale chipset gecertificeerd door Apple en de WiFi Alliance
 • intuïtieve installatiegids
 • Duitse ondersteuning
 • Mini-Design
 • Veiligheidsgarantie

Beschikbaarheid

Bekijk de TP-Link KP105 bij Amazon

Bekijk Hama Professional 176575 bij Amazon

Bekijk meross MSS210HK bij Amazon

Bekijk TP-Link Tapo P100 bij Amazon

WLAN stopcontacten koopgids: wat is belangrijk bij het kiezen?

Visueel lijken de meeste draadloze stopcontacten erg op elkaar, maar hun “innerlijke” waarden kunnen sterke verschillen vertonen. Daarom moeten aspirant-kopers bij het kiezen van hun persoonlijke favoriet zeker rekening houden met de volgende aspecten:

Radio standaard: Afhankelijk van hun behoeften kunnen gebruikers kiezen tussen verschillende draadloze normen. Naast de klassiekers WLAN en Bluetooth zijn er ook speciale draadloze Smart Home-standaarden zoals ZigBee. Terwijl modellen met WLAN bijzonder snel kunnen worden geïnstalleerd, verbruiken apparaten met ZigBee of Z-Wave aanzienlijk minder energie en vertragen zij de internetsnelheid niet in grotere aantallen.

Compatibiliteit: Het is de spraakherkenning die slimme stopcontacten echt handig maakt, want het scheelt het voortdurend zoeken naar de smartphone en het oproepen van de app van de fabrikant. De meeste modellen zijn nu compatibel met zowel Alexa als Google Assistant. Daarentegen zijn er veel minder varianten voor spraakbesturing via Apple’s Siri (HomeKit) of Samsung’s Bixby.

Systeem binding: Fabrikanten van smart home-systemen brengen vaak hun eigen smart sockets op de markt die alleen kunnen worden gebruikt met hun persoonlijke controlecentrum (gateway/bridge/hub). Daartoe behoren bijvoorbeeld de DECT-aansluitingen, die alleen met een moderne FRITZ!Box kunnen worden gebruikt. Voor de aankoop is het daarom essentieel om na te gaan of het gewenste Smart Home stopcontact rechtstreeks via app kan worden bediend of dat de aanschaf van een extra bedieningselement noodzakelijk is.

Prijs: De kosten van een WiFi-aansluiting variëren van 10 tot 50 euro. Dit grote prijsverschil is gebaseerd op de zeer verschillende reeks functies. In principe raden wij af goedkope WiFi-stopcontacten uit China te kopen, maar te investeren in een merkproduct.

Voor het opzetten van een WLAN-aansluiting is geen technische kennis vereist.

Goed en goedkoop: TP-Link P100 WLAN stopcontact in de testcontrole

Het bijzonder compacte wifi-stopcontact model Tapo P100 komt van TP-Link, dat slechts 51 mm breed en 72 mm hoog is en dus niet ver buiten de klassieke stopcontacten uitsteekt. Dit is vooral praktisch als het WiFi-stopcontact in kleine ruimtes moet worden gebruikt (bijvoorbeeld achter een bank of kast).

Het mini WLAN stopcontact kan worden bediend via een app, of via spraakopdrachten van Alexa of Google Assistant. Als u wilt, kunt u ook timers instellen of lampen in een netwerk met TP-Link Tapo P100 schijnbaar willekeurig laten in- en uitschakelen in de afwezigheidsmodus om inbrekers te laten denken dat uw huis bewoond is.

Voor een hoog veiligheidsniveau is dit model ook voorzien van door de fabrikant geïntegreerde oververhittingsbeveiliging, alsmede brandwerend stopcontactmateriaal om het risico van brand te minimaliseren en een veiligheidsafdekking om elektrische schokken te voorkomen.

Beoordeling van de redacteur:
Als u dit koopt, krijgt u goede kwaliteit tegen een redelijke prijs en profiteert u bovendien van de compacte afmetingen van het stopcontact. Gebruikers moeten er echter rekening mee houden dat de maximale belasting hier slechts 10 ampère bedraagt.

TP-Link Tapo P100

Bijzonder compacte WLAN-aansluiting die zonder hub werkt

Bijzonder compacte WLAN-aansluiting die zonder hub werkt

Verkrijgbaar bij:

Status: 12.10.

Meer Sockets Beoordelingen, Getuigenissen en TP-Link P100 Beoordelingen

 • In de klantenbeoordelingen van Amazon kreeg dit WLAN stopcontact gemiddeld 4,5 van de 5 sterren. (per: 10/2021)
 • De P100 is nog niet geëvalueerd door Stiftung Warentest. (Status: 10/2021)

Nog veiliger en veerkrachtiger: TP-Link KP105 in de testcontrole

Het TP-Link KP105 WLAN stopcontact ondersteunt veel populaire smart home oplossingen zoals het SmartThings systeem of spraakbesturing via Alexa of Google Assistant. Daarnaast kunnen huishoudelijke apparaten die op het stopcontact zijn aangesloten, zoals een koffiezetapparaat, staande lamp of ventilatorkachel, via de app worden in- en uitgeschakeld of timers worden ingesteld zonder dat daarvoor een extra smart home control unit van de fabrikant nodig is.

Beoordeling van de redactieDeze slimme alleskunner is niet alleen veelzijdig, maar ook bijzonder veilig: de geïntegreerde oververhittingsbeveiliging en het brandveilige materiaal van de behuizing helpen het brandgevaar tot een minimum te beperken.

TP-Link KP105

Krachtig radiogestuurd stopcontact om klassieke apparaten achteraf te voorzien van Alexa, Google en app-bediening.

Krachtig radiogestuurd stopcontact om klassieke apparaten achteraf te bedienen met Alexa, Google en app-bediening

Status: 12.10.

Meer stopcontacten beoordelingen, getuigenissen en TP-Link KP105 Beoordelingen

 • Met 4,6 van de 5 sterren kreeg de KP 105 WLAN socket een goede beoordeling van Amazon klanten. (vanaf 10/2021)
 • Op homekits.de raadden de testers aan om de KP105 te kopen, maar wezen ook op het ontbreken van een HomeKit-verbindingsoptie. (Status: 07/2020)
 • De experts van Stiftung Warentest hebben de TP-Link KP105 nog niet getest. (Status: 10/2021)

Merk wandcontactdoos met stroommeting: Hama Professional Test-Check

Het WLAN model Hama Professional 176575 kan ook scoren met een praktische functie voor het meten van het verbruik en toont zo, bijvoorbeeld via app in real time, hoeveel stroom er nodig is voor het gebruik van een aangesloten TV.

Het slimme stopcontact komt met een maximale belasting tot 16 ampère (3.680 watt) overeen met onze favoriet van TP-Link en is dus niet alleen geschikt voor consumentenelektronica, zoals de tv die we als voorbeeld noemden, maar ook voor het op afstand bedienen van een wasmachine of droger via de Hama Smart Home App.

Wie de Hama Smart Solution Alexa Skill of de Hama Smart Solution service in de Alexa of Google App activeert, kan het stopcontact zelfs met spraakcommando’s aan- of uitzetten.

Last but not least: de behuizing van de Hama 176575 neemt ondanks de krachtige techniek binnenin weinig ruimte in beslag en is zo smal vormgegeven dat er geen extra stopcontacten of schakelaars achter schuilgaan.

Beoordeling van de redacteur: Deze beproefde oplossing belooft merkkwaliteit voor een goede prijs.

Hama 176575 WLAN wandcontactdoos

WLAN-aansluiting met verbruiksmeting en app- en spraakbesturing. Ook voor krachtige apparaten tot 3680 W.

WLAN-aansluiting met verbruiksmeting en app- en spraakbesturing. Ook voor krachtige apparaten tot 3680 W.

Status: 12.10.

Meer stopcontacten testen, ervaringsverslagen en Hama Professional 176575 beoordelingen

 • Amazon klanten gaven de Hama Professional 176575 WLAN socket 4,6 van de 5 sterren. (Vanaf: 10/2021)
 • Op dit moment hebben we nog geen verdere beoordelingen van de Hama Professional 176575 van Stiftung Warentest of andere relevante vakredacties. (Status: 10/2021)

Extra tip voor HomeKit-gebruikers: meross MSS210HK in de testcontrole

Met een maximale belasting van 16 ampère is meross MSS210HK een van de meest robuuste wifi-contactdozen in onze testvergelijking en heeft hij ook op andere vlakken veel te bieden: App en spraakbesturing of timer en schema’s om functies aan te passen aan persoonlijke behoeften. Zelfs instellingen voor zonsopgang en zonsondergang worden ondersteund door de HomeKit-aansluiting.

Maximale flexibiliteit wordt bereikt met dit model, niet in het minst door de optie van Siri spraakbesturing via iPhone of Apple Watch. Voorwaarde voor afstandsbediening is wel dat er een Apple HomeKit (op basis van iOS 13 of hoger) is ingesteld.

Belangrijk: In uw eigen huis is geen extra hub nodig voor de afstandsbediening van meross MSS210HK, maar onderweg wel. Hiervoor kan een HomePod Smart Speaker of de nieuwste generatie Apple TV worden gebruikt.

Beoordeling van de redacteur:
Lange tijd waren er nauwelijks opties voor HomeKit-bezitters om klassieke apparaten op afstand te bedienen, omdat de selectie van goede stopcontacten erg klein was. Met meross MSS210HK is er nu eindelijk een model met een goede prijs-prestatieverhouding beschikbaar dat geen enkel HomeKit-huishouden mag missen.

meross MSS210HK

Bewezen Wi-Fi-aansluiting met afstandsbediening, schema- en timerfunctie. Compatibel met Alexa, Google Assistant, SmartThings en Apple HomeKit.

Bewezen Wi-Fi-stopcontact met afstandsbediening, schema- en timerfunctie. Compatibel met Alexa, Google Assistant, SmartThings en Apple HomeKit.

Verkrijgbaar bij:

Status: 12.10.

Meer stopcontacten tests, ervaringsverslagen en meross MSS210HK beoordelingen

 • Amazon-klanten gaven de meross MSS210HK HomeKit-aansluiting 4,5 van de 5 sterren. (vanaf 107/2021).
 • Stiftung Warentest heeft dit nieuwe model nog niet getest en er zijn ons geen andere deskundige tests bekend. (Status: 07/2021)

Ook populaire ZigBee, DECT en Bluetooth aansluitingen

Als u een bijzonder groot aantal Smart Home-apparaten via een WLAN-verbinding gebruikt, raakt uw thuisnetwerk in het slechtste geval overbelast. Daarom kan het de moeite waard zijn modellen te gebruiken met andere draadloze standaarden zoals ZigBee, Z-Wave of DECT. Vele daarvan werken bovendien bijzonder energiebesparend en voldoen aan hoge veiligheidsnormen.

In de volgende samenvatting presenteren wij daarom het meest populaire model van andere gangbare radionormen voor netwerkbare sockets.

Beste ZigBee stopcontact: Philips Hue Smart Plug

Met de Philips Hue Plug kunnen gebruikers elke lamp met een klassieke stekker slim achteraf installeren. Hieronder vallen ook geliefde erfstukken van oma of exclusieve designlampen die (nog) niet als slimme versie in de winkel verkrijgbaar zijn.

Na installatie van de Philips Hue Plug worden deze lampen bediend met een druk op de knop op de behuizing van de fitting of vanuit de bank via de Philips Hue Bluetooth app.

Het Philips Hue-productassortiment omvat lampen en accessoires voor elke smaak

Als het is geïntegreerd in het Philips Hue verlichtingssysteem via een Hue Bridge controlecentrum, is het ook mogelijk om de energiebesparende draadloze ZigBee standaard te gebruiken en aangesloten apparaten op afstand te bedienen terwijl u onderweg bent.

Daarnaast maakt het Philips Hue-systeem ook netwerken mogelijk met talloze andere slimme componenten, van spraakassistenten zoals Google Assistant of Alexa tot lichtstrips voor buiten of bewegingsmelders en alarmsensoren.

Evaluatie door de redactie:
Als u het Philips Hue-systeem al gebruikt of als u veel waarde hecht aan een hoogwaardige verlichting, kunt u niet om de Philips Hue Plug heen.

Philips Hue Smart Plug (stopcontact)

Philips Hue Smart Plug (stopcontact) -14%

Verbindt verschillende lampen met Philips Hue, naar keuze direct via Bluetooth of Philips Hue Bridge.

PRIJS 34,99 €

Status: 12.10.

Beoordelingen, getuigenissen en meer Philips Hue Smart Plug beoordelingen

 • In de klantenbeoordelingen van Amazon behaalde de Philips Hue Plug een zeer goede 4,7 van de 5 sterren. (vanaf 10/2021)
 • In de test van bussinessinsider.de werd de ongecompliceerde installatie van de Philips Hue Plug geprezen. (Vanaf: 03/2021)
 • De redactie van netzwelt.de gaf de Philips Hue Plug een 8,6 van de 10 mogelijke punten en prees hem als een flexibele adapterstekker voor beginners. De testers hadden echter ook kritiek op het feit dat er nauwelijks extra functies waren en dat de gebruiksmogelijkheden via Bluetooth beperkt waren. (Status: 09/2019)

Beste draadloze Bluetooth contactdoos: LEDVANCE Plug

De prijs van de LEDVANCE Plug is aanzienlijk lager dan die van de Philips Hue Plug. Dit is deels te wijten aan het feit dat LEDVANCE-gebruikers geen keuze hebben uit twee radiostandaarden, maar moeten kiezen tussen de varianten Bluetooth, WLAN en ZigBee.

Het hier gepresenteerde ZigBee-model kan rechtstreeks worden bediend via de gratis LEDVANCE Smart+ app of, verbonden met Alexa, Google Assistant of Siri, ook worden gebruikt met spraakopdrachten.

Evaluatie door de redactie:
Praktische oplossing voor het eenvoudig achteraf inbouwen van klassieke huishoudelijke apparaten, echter niet onderweg vanwege het beperkte Bluetooth bereik operabel.

LEDVANCE Smart+ stekker

Smart socket bedienbaar via Bluetooth. Compatibel met Alexa, Google Assistant en Siri. -52%

Bluetooth bedienbare smart socket. Compatibel met Alexa, Google Assistant en Siri.

€ 24,99

Status: 12.10.

Nog meer stopcontacttests en LEDVANCE Smart+ Plug ervaringen

 • In de wereldwijde klantenbeoordelingen op Amazon behaalde de Bluetooth-variant van de LEDVANCE Smart+ Plug 4,4 van de 5 sterren. (vanaf 10/2021)
 • Er zijn momenteel geen andere uitgebreide beoordelingen van dit slimme stopcontact. (Status: 10/2021)

Beste DECT-wandcontactdoos voor FRITZ!Box-bezitters: FRITZ!DECT 200 wandcontactdoos

De Duitse fabrikant AVM heeft een aanzienlijk marktaandeel in de plaatselijke huishoudens. Dit is vooral te danken aan het succes van de FRITZ!Box, die – afhankelijk van de uitvoering – dient als DSL-modem, WLAN-router of telefoonsysteem. AVM biedt ook Smart Home-functies voor vrijwel alle nieuwe FRITZ!Boxen met DECT ULE-interface.

AVM FRITZ!DECT 200 is een solide model met helaas een wat lomp ontwerp.

De FRITZ!DECT-oplossing gebruikt de beproefde DECT-standaard (DECT ULE) voor radiotransmissie, dezelfde standaard die door veel vaste telefoons met handsets wordt gebruikt. Deze radiostandaard kan ook worden gebruikt om verschillende smart home-apparaten met uw eigen router aan te sturen – bijvoorbeeld thermostaten of het hier gepresenteerde FRITZ!DECT 200 smart stopcontact.

Het FRITZ!DECT 200 radiogestuurde stopcontact schakelt apparaten automatisch in en uit en meet het stroomverbruik. Dit betekent dat energievreters sneller kunnen worden opgespoord en dat de elektriciteitskosten blijvend kunnen worden verlaagd. Het FRITZ!DECT 200 stopcontact kan worden bediend via computer, tablet, notebook of via app op de smartphone. De onofficiële fbox.cloud Alexa Skill kan ook worden gebruikt met de spraakassistent van Amazon.

De FRITZ!Box kan niet alleen worden gebruikt om Smart Home-apparaten aan te sturen, maar ook om de gegevens te evalueren die door de FRITZ!DECT 200-adapterplug worden verzameld. Dit levert informatie op over de schakeltoestand, het stroomverbruik, de daarvoor gemaakte kosten en een evaluatie van de CO2-balans.

FRITZ!DECT 200 socket: Evaluatie door de redactie
Veel redactieleden gebruiken FRITZ! apparaten zowel op kantoor als thuis. Hun prestaties hebben ons altijd overtuigd, maar het ontwerp van het WiFi-stopcontact zou iets moderner kunnen zijn en de reeks functies iets groter.

AVM FRITZ!DECT 200

AVM FRITZ!DECT 200 -8%

Controle stopcontact met smartphone of via FRITZ!Box, documenteert stroomverbruik en helpt energie te besparen

RRP 49,00 €

Status: 12.10.

Nog meer testens, ervaringsverslagen en andere FRITZ!DECT 200 beoordelingen

 • De FRITZ!DECT 200 heeft tot nu toe al duizenden gebruikers kunnen inspireren en is een van de populairste producten in het FRITZ! Smart Home segment met gemiddeld 4,8 van de 5 sterren op Amazon. (Vanaf: 10/2021)
 • Het team van trendblog.euronic.de beschouwt FRITZ!DECT 200 als het ideale stopcontact voor alle beginners die het zonder toeters en bellen kunnen stellen. (Status: 11/2020)
 • Stiftung Warentest heeft de FRITZ!DECT 200 smart socket voor het laatst getest in 2014. Helaas beschikken wij niet over een actuele test van de WLAN-socket, die inmiddels van talrijke updates is voorzien. (Vanaf: 10/2019)

Onze tip voor buiten: DECT 210 wandcontactdoos

Of het nu gaat om een tuinvijver, prieel of terras: met het FRITZ!DECT 210 WiFi stopcontact kan elke favoriete plek buiten effectief in scène worden gezet en achteraf van slimme verlichting worden voorzien. Het enige wat u hoeft te doen is de gewenste lampen via de DECT-radiostekker in een netwerk opnemen en ze bedienen met uw mobiele telefoon of Amazon Alexa.

FRITZ!DECT 210 voldoet aan beschermingsklasse IP 44 en is dus niet alleen beschermd tegen water, maar ook tegen het binnendringen van draden en gereedschap met een diameter van meer dan 1 mm. Het FRITZ!DECT210 stopcontact meet behalve het stroomverbruik ook de temperatuur en kan net als het reeds gepresenteerde binnenmodel DECT!200 via de smartphone worden bediend met een onofficiële Alexa skill.

FRITZ!DECT 210 socket: Evaluatie door de redactie
Hier geldt: Visueel niet per se een hoogtepunt, maar uiterst nuttig. Wij vonden vooral de bedieningsmogelijkheid via Alexa leuk. Hoewel het nu nog wat onhandig is om het stopcontact en de spraakassistent aan te sluiten, is de moeite zeker de moeite waard.

AVM FRITZ!DECT 210

AVM FRITZ!DECT 210 -15%

Stopcontact buiten. Slimme meting, registratie en evaluatie van het energieverbruik van aangesloten apparaten.

RRP 59,00 €

Status: 12.10.

Verdere tests van het FRITZ!DECT 210 Smart Home stopcontact
FRITZ!DECT 210 helpt nu al vele dagelijkse gebruikers om hun eigendom veiliger te maken en efficiënter te beheren. Het is dus geen wonder dat het top beoordelingen krijgt.

 • In de klantbeoordelingen van Amazon scoorde FRITZ!DECT 210 zeer goed met 4,8 van de 5 sterren. (vanaf 10/2021)
 • De testers van appkosmos.de gaven FRITZ!DECT 210 een duidelijke aanbeveling op basis van hun positieve praktijkervaring. (per: 11/2019)
 • Het tijdschrift selber machen beoordeelde de smart socket FRITZ!DECT 210 als zeer goed en schreef over de bediening: “[…] Het werkte probleemloos in onze test: Met de app, via de pc en zelfs met de FRITZ!Fon.” (per 07/2017)Ook in de PC Magazin test kreeg deze radiografisch bediende stekkerdoos het cijfer zeer goed. De conclusie was: “FRITZ!DECT 210 is een […] goed gemaakte buitencontactdoos […, die ] kan voor vele doeleinden worden gebruikt [lässt, z.B.] Als timer, verbruiksmeter en stand-by killer.” (05/2017)

Vergelijking van technische gegevens: ZigBee, Bluetooth en DECT-aansluitingen

De volgende tabel laat zien welke radiostandaarden de afzonderlijke smart socket-modellen ondersteunen, met welke apps ze werken en wat hun basisfuncties zijn.

Status: 10/2021

Philips Hue Smart Plug

LEDVANCE Smart+ stekker

FRITZ!DECT 200

FRITZ!DECT 210

Toepassingsgebied

Binnen

Binnen

Binnen

Buiten

Maat

51 x 51 x 84 mm

63 x 58 x 85 mm

59 x 93 x 41 mm (zonder connector)

65 x 36 x 127 mm (zonder stekker)

Gewicht

100 g

105 g

135 g

207 g

Radionorm

Rechtstreeks via Bluetooth of met de Philips Hue Bridge via ZigBee

Bluetooth

DECT

DECT

Spraakbesturing

ja, Amazon Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit en Cortana (alleen via Hue Bridge).

ja, via Alexa, Google Assistant of Siri (via HomeKit)

ja, maar alleen via onofficiële Alexa Skill

ja, maar alleen via onofficiële Alexa Skill

App

Philips Hue-app (Android | iOS)

LEDVANCE Smart+ App (Android| iOS) of Apple Home App

MyFRITZ!App (Android | iOS)

MyFRITZ!App (Android | iOS)

Maximale belasting

10 A

16 A

10 A

15 A

Maximaal vermogen

2.300 W

3.680 W

2.300 W

3.450 W

Functies

 • Aan/Uit
 • Timer (Bridge vereist)
 • Aan/Uit
 • Aan/Uit
 • Registreer de temperatuurgeschiedenis van de laatste 24 uur
 • Energie-evaluatie: huidig vermogen (actief vermogen), alsook huidige spanning en stroom, verbruik per 15 minuten, dag, maand, jaar in kWh, Euro, CO2-uitstoot.
 • Automatische updatefunctie

 • Aan/Uit
 • Registreer de temperatuurgeschiedenis van de laatste 24 uur
 • Energie-evaluatie: huidig vermogen (actief vermogen), alsook huidige spanning en stroom, verbruik per 15 minuten, dag, maand, jaar in kWh, Euro, CO2-uitstoot.
 • Automatische updatefunctie

Extra’s

 • Uitgebreide functies, zoals integratie in timers of koppeling met sensoren en schakelaars, mogelijk wanneer de Smart Plug in een netwerk wordt opgenomen met de Hue Bridge.
 • Compact ontwerp
 • Eenvoudige integratie in Alexa mogelijk via spraak
 • Werkt zonder extra hub/gateway
 • Kan niet gecontroleerd worden vanaf de weg!

 • Geïntegreerde temperatuursensor en geluidssensor
 • Bediening via pc, notebook, smartphone of tablet
 • Push mail functie
 • Geïntegreerde temperatuursensor en geluidssensor
 • Bediening via pc, notebook, smartphone of tablet
 • Push mail functie
 • Tweepolig schakelen van fase (L) en nulleider (N)
 • Spatwaterbeschermingsklasse IP44 voor gebruik in buitengebieden

Beschikbaarheid

Bekijk de Philips Hue-stekker bij Amazon

Bekijk LEDVANCE Plug bij Amazon

Bekijk FRITZ!DECT 200 bij Amazon

Bekijk FRITZ!DECT 210 bij Amazon

Wat doet een WLAN-socket en hoe werkt hij?

Slimme stopcontacten functioneren als een soort adapter die de stroomtoevoer naar aangesloten apparaten regelt. Op die manier kunnen bijna alle elektrische apparaten in de domotica worden geïntegreerd. Bijvoorbeeld een broodrooster, koffiezetapparaat, staande lamp of tuinverlichting. Via een radio- of WLAN-aansluiting kunnen gebruikers zelfs onderweg huishoudelijke apparaten op afstand in- of uitschakelen. Dit is heel praktisch, bijvoorbeeld als u zich pas op weg naar uw werk herinnert dat de bureaulamp thuis nog brandt. In dat geval volstaan een paar klikken in de bijbehorende smartphone-app of een spraakcommando om het probleem op te lossen.

Slimme contactdozen zijn echter niet alleen verkrijgbaar als WLAN-gebaseerde oplossing, maar bijvoorbeeld ook als variant met de populaire Smart Home-radiostandaarden ZigBee of Z-Wave.

Een radiogestuurd stopcontact helpt om klassieke huishoudelijke apparaten snel uit te rusten met slimme technologie.

Wat zijn de voordelen van een slim stopcontact?

Met een WLAN stopcontact of een smart plug is een eerste stap op weg naar een genetwerkte smart home snel gezet: gewoon de te bedienen apparaten in een van de smart stopcontacten steken en vervolgens het smart stopcontact via WLAN en smartphone installeren.

Draadloze contactdozen zijn een goede manier om huishoudelijke apparaten eenvoudig via het netwerk of zelfs via het internet aan en uit te schakelen en om aanvullende gegevens – zoals de meting van het stroomverbruik van afzonderlijke apparaten – overzichtelijk op het scherm weer te geven.

Om te voorkomen dat u tussen verschillende smartphone-apps moet schakelen, raden wij u aan één apparaatfabrikant te kiezen. Als er al een smart home-systeem in gebruik is, controleer dan of het slimme stopcontact compatibel is.

Wat kost een WLAN-aansluiting?

Voor binnengebruik zijn goedkope radiogestuurde stopcontacten met een app verkrijgbaar vanaf ongeveer 12 euro. Buitenmodellen daarentegen kosten aanzienlijk meer. (Status: 07/)

Wat zijn de beste Wi-Fi-stopcontacten?

Vier modellen hebben een bijzonder goede prijs-prestatieverhouding en zijn daarom onze duidelijke favorieten:

 • TP-Link P100 – goed en goedkoop
 • TP-Link KP105 – nog veiliger en veerkrachtiger
 • Hama Professional 176575 – Merkmodel met verbruiksmeting
 • meross MSS210HK – Extra tip voor HomeKit-gebruikers

Waarop moet ik letten bij het gebruik van WLAN-aansluitingen?

WLAN-aansluitingen zijn een goedkope manier om “conventionele elektrische apparaten” te integreren in een slimme woning. Als je geen compleet slim verlichtingssysteem wilt, kan een WLAN stopcontact ook helpen om de verlichting via een app te bedienen – tenminste als je individuele lampen handig via je smartphone wilt in- en uitschakelen of als je wilt dat de verlichtingselementen op bepaalde tijden aan en uit gaan. Alleen de Smart Plugs worden echter bestuurd door ze te vertellen of ze elektriciteit moeten laten stromen of niet. Daarom moet het aangesloten apparaat zelf altijd ingeschakeld blijven, omdat het alleen indirect wordt aangestuurd.

Zijn WLAN-aansluitingen schadelijk?

Als WiFi-stopcontacten goed worden bediend, zijn ze niet gevaarlijk. Correct betekent in dit geval dat de maximale belasting van de aangesloten apparaten de door de fabrikant opgegeven waarde in ampère en watt niet mag overschrijden.

Bovendien moeten contactdozen altijd worden beschermd tegen warmtebronnen en vocht. De enige uitzondering zijn buitencontactdozen, die dankzij een speciale behuizing zonder schade tegen spatwater kunnen.

Goede gegevensbescherming door de gebruiker is ook belangrijk. Dit omvat een goed WLAN-wachtwoord voor het eigen thuisnetwerk en het veilig bewaren van account- en toegangsgegevens. Als deze basisregels in acht worden genomen, staat niets een veilig gebruik van WLAN-aansluitingen in de weg.

De meeste radiogestuurde stopcontacten gebruiken een WLAN-verbinding voor afstandsbediening.

Welke app is nuttig voor WLAN sockets?

WiFi-stopcontacten uit China werken vaak met de Smart Life app. Voor Duitse of Amerikaanse producten is er meestal een aparte app van de betreffende fabrikant. Dit wordt gebruikt voor de inbedrijfstelling en is ook nodig als er vervolgens een koppeling met de Alexa-app tot stand moet worden gebracht.

Veel modellen hebben een extra aan/uit-knop op de behuizing.

Welke fabrikanten verkopen slimme contactdozen?

In het volgende korte overzicht hebben we enkele van de meest populaire retailers opgesomd waarvan de smart sockets zich in tests hebben bewezen en zonder beperkingen in Duitsland verkrijgbaar zijn:

 • ABUS
 • AVM
 • Bosch
 • Brennenstuhl
 • Eve Systems
 • eQ-3 (bv. fabrikant van Homematic IP)
 • Gigaset
 • Hama
 • innogy (voorheen RWE)
 • Innr
 • MEDION
 • LEDVANCE (fabrikant van OSRAM)
 • Lupusec
 • Signify (fabrikant van Philips Hue)
 • Telekom Magenta
 • TP-Link

Goedkopere alternatieven zijn verkrijgbaar bij Chinese fabrikanten, maar de verzamelde informatie valt dan niet onder de strenge Duitse en Europese regelgeving inzake gegevensbescherming.

Meer informatie over slimme contactdozen

FRITZ!DECT 200 contactdozen Productpagina van de fabrikant AVM
FRITZ!DECT 210 Sockets Productpagina van de fabrikant AVM
Hama 176573 Contactdozen Productpagina van de fabrikant Hama
Hama 176575 Stopcontacten Productpagina van de fabrikant Hama
LEDVANCE Smart+ Bluetooth Plug Productpagina van de fabrikant LEDVANCE
Philips Hue Plug productpagina van de fabrikant Signify
TP Link KP115 Socket productpagina van de fabrikant TP-Link
TP Link KP105 contactdoos productpagina van de fabrikant TP-Link
TP-Link P100 wandcontactdoos productpagina van de fabrikant TP-Link

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.