Ultra HD – beeldverhouding, pixels en verschil met Full HD 4K-resolutie & UHD – info, verschillen en pixelresoluties

4K-tv’s worden standaardapparatuur in Duitse huiskamers en vervangen Full HD-tv’s. In brochures vinden geïnteresseerden de termen 4K en UHD vaak op gelijke voet. Dit zijn echter twee verschillende dingen. We tonen de verschillen tussen UHD, 4K en Full HD en geven een overzicht van de verschillende resoluties en beeldverhoudingen.

4K UHD – De belangrijkste dingen in een notendop

De schermresolutie UHD mag zich dan wel opwerpen als de nieuwe tv-standaard, maar wat gaat er eigenlijk schuil achter de termen UHD en 4K en waar moet men rekening mee houden? Wij hebben de belangrijkste feiten samengevat tot de drie belangrijkste punten.

  • UHD is niet gelijk aan 4K: 4K-resolutie biedt een horizontale resolutie van iets meer dan 4.000 pixels en zorgt voor een beeldverhouding van 17:9, wat overeenkomt met een bioscoopformaat. De UHD-standaard biedt een horizontale breedte van 3.840 pixels en de voor tv’s belangrijke beeldverhouding 16:9.
  • HDMI 2.0-interface en HDCP 2.2-kopieerbeveiligingVoor een vloeiende filmweergave van 4K UHD-inhoud is een HDMI 2.0-interface of beter vereist die een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz mogelijk maakt. De interfaces moeten ook HDCP 2.2-kopieerbeveiliging ondersteunen, zodat beschermde 4K UHD-inhoud kan worden afgespeeld.
  • 4K UHD-videostreamingVoor het streamen van 4K UHD-inhoud is een snelle internetverbinding nodig. Netflix beveelt een beschikbare snelheid van ongeveer 25 Mbit/s aan. Voor 4k Amazon Prime Video streaming wordt een minimum van 15 Mbit/s aanbevolen.
Samsung Q60R

4k QLED TV moer 100% kleurvolume, voice control en ambient mode

4k QLED TV moer 100% kleurvolume, voice control en ambient mode

Status: 13.10.

Wat is 4K?

Het 4K-televisieformaat biedt een resolutie van 2.160 pixels in de hoogte en 4.096 pixels in de breedte. 4K staat voor 4.000 en geeft bij benadering het aantal horizontale pixels aan. Voor echte 4K-resolutie moet dit groter zijn dan 4.000. Een 4K-scherm biedt een beeldverhouding van 17:9.

Wat is UHD of Ultra HD?

UHD of Ultra HD beschrijft een TV-schermresolutie van 2.160 pixels in de hoogte en 3.840 pixels in de breedte. De termen worden vaak synoniem gebruikt met 4K, maar verschillen in beeldverhouding.

Het verschil tussen 4K, Ultra HD (UHD) en Full HD uitgelegd

Hoewel de termen 4K en Ultra HD of UHD meestal synoniem worden gebruikt, zijn er toch verschillen:

Verschil tussen 4K en Ultra HD (UHD): De resolutie van Ultra HD is 3.840 x 2.160 pixels. De K in de term staat echter voor kilo of duizend. Strikt genomen betekent 4K 4.000 pixels en meer. Wanneer voor de resolutie 4K wordt opgegeven, wordt een resolutie van 4.096 x 2.160 pixels bedoeld voor schermen.

Verschil UHD en Full HDUHD-resolutie met 3.840 x 2.160 pixels is 4 keer de resolutie van Full HD.

4K, UHD en Full HD – de vergeleken pixelresoluties en beeldverhoudingen

Hieronder volgt een lijst van alle belangrijke pixelresoluties en hun beeldverhoudingen per grootte. Wie overweegt een nieuwe Smart TV te kopen, vindt hier alle belangrijke informatie:

Aanwijzing Pixelresolutie (B x H) Beeldverhouding Mega Pixel (afgerond)
8K 7.680 x 4.320 16:9 33,2
6K 6.016 x 3.384 16:9 20,4
5K 5.120 x 2.880 16:9 14,7
4K (bioscoop) 4.096 x 2.160 17:9 8,8
Ultra-HD / UHD 3.840 x 2.160 16:9 8,3
Volledige HD 1.920 x 1.080 16:9 2,1
HD-ready 1.280 x 720 16:9 0,9
SD 720 x 576 16:9 0,4

SD-resolutie: Het begin van de digitale videotechnologie kan in belangrijke mate worden toegeschreven aan de SD-resolutie, een totale resolutie van ongeveer 400.000 pixels bereikt. Ook al lijkt het SD-formaat op het eerste gezicht verouderd, het wordt bijvoorbeeld aangeboden door de streamingdienst Netflix. Het voordeel van SD is de lage vraag naar bandbreedte bij streaming. Amazon Prime Video biedt ook meestal het SD-formaat met korting aan bij de aankoop van films.

HD-ready en Full HD-resolutieHD staat voor High Definition. Tegenwoordig wordt het HD-ready formaat met een resolutie van 1.280 x 720 pixels meestal alleen gebruikt in goedkope 32 inch TV’s. Full HD, dat met zijn 1.920 pixels ook wel 2K-resolutie wordt genoemd, geldt als de beproefde norm. Als films worden afgespeeld op een 4K-tv of UHD-tv, wordt het beeld geüpscaled. De beeldverhouding is 16:9.

Ultra-HD of UHD-resolutieDe UHD-resolutie is 3.840 x 2.160 pixels en kan worden beschouwd als de nieuwe standaard voor tv’s met schermen groter dan 32 inch. Het 4K-formaat komt echter pas echt tot zijn recht op 55-inch of 65-inch tv’s. In vergelijking met Full HD biedt Ultra HD 4 keer de totale resolutie.

4K / 4K2K resolutieDe 4K-resolutie is een norm die is vastgesteld door de Digital Cinema Initiatives (DCI), de overkoepelende organisatie van Amerikaanse filmstudio’s, en wordt wereldwijd door digitale bioscopen gebruikt. Om de films in de huidige 21:9 beeldverhouding in bioscopen te kunnen vertonen, worden overtollige pixels weggesneden.

5K en 6K resolutieAangezien de beeldinformatie van generatie op generatie is verviervoudigd, kunnen 5K- en 6K-resoluties worden gezien als tussenstappen naar het 8K-beeldformaat, dat vandaag de dag weinig betekenis heeft.

8K Super Hi-Vision resolutieTV’s met een schermresolutie van 8K zijn nieuw op de markt. Er is echter weinig inhoud die gebruik maakt van de 7.680 x 4.320 resolutie. Bovendien stelt de verviervoudiging van 4K-video-inhoud ook hogere eisen aan de beschikbare breedbandinternetverbinding, tenminste als de inhoud moet worden gestreamd. In hoeverre 8K Super Hi-Vision zich daarom op de markt zal vestigen valt nog te bezien. Aangezien, net als bij de 4K-resolutie, de beeldverhouding 16:9 wordt gebruikt, wordt de UHD-inhoud opgeschaald naar 8K.

HDRIn plaats van 8K-beeldresolutie winnen beeldoptimalisatieprocessen momenteel steeds meer aan belang. Vooral HDR-formaten worden steeds meer een verkoopargument. De High Dynamic Range verbeteringen in contrast en kleurruimte komen echter pas echt tot hun recht met hoogwaardige 10-bit panelen.

Samsung Q60R

4k QLED TV moer 100% kleur volume, voice control en ambient mode

4k QLED TV moer 100% kleur volume, voice control en ambient mode

Status: 13.10.

Internetsnelheid / bandbreedte voor UHD, 4K en Full HD

De grote beeldinformatie bij UHD- of 4K-resolutie vereist een grote bandbreedte, vooral bij het streamen van content. Voor Full HD video streaming van Netflix of Amazon Prime Video bevelen de diensten een internetsnelheid van ongeveer 5 Mbps aan. Voor UHD- of 4K-inhoud vervijfvoudigt de aanbevolen internetsnelheid tot 25 Mbps.

De aanbevelingen zijn de bandbreedte die beschikbaar moet zijn voor streaming. Als in het huishouden meerdere gezinsleden tegelijkertijd surfen of streamen en de Smart TV bijvoorbeeld alleen via WLAN met het internet is verbonden, moet ten minste een breedbandverbinding met 50 Mbit/s beschikbaar zijn.

Aanbevolen internetsnelheid SD Video Full HD video 4K UHD / Ultra HD-video
aanbevolen door Netflix ongeveer 3 Mbit/s ongeveer 5 Mbit/s ongeveer 25 Mbit/s
aanbevolen door Amazon min. 1 Mbit/s min. 5 Mbit/s min. 15 Mbit/s

4K UHD-streaming – het aanbiedersoverzicht

Het voortdurend groeiende aanbod van videostreaming in 4K-kwaliteit is een goede indicator dat UHD steeds meer ingeburgerd raakt als standaard. Onder meer de volgende streamingdiensten zijn beschikbaar:

  • Amazon Prime Video
  • Netflix
  • Vimeo
  • YouTube
  • Rakuten.tv

4K UHD – HDCP2.2 kopieerbeveiligingssysteem en HDMI 2.0 interface

Het kan niet helemaal zonder ingrijpen in de hardware van de tv, het beeldscherm en de monitor, want 4K kan niet alleen met een software-update worden gerealiseerd. De consoles die geschikt zijn voor 4K vereisen nieuwe decoderchips die ook de DRM-systemen aankunnen. Een upgrade van de HDMI-interfaces, die tot nu toe slechts 30 beelden per seconde aankonden, is ook noodzakelijk: de nieuwe HDMI 2.0 maakt reeds een weergave van 60 beelden per seconde mogelijk.

HDCP 2.2 kopieerbeveiliging is bedoeld om ervoor te zorgen dat gebruikers geen toegang kunnen krijgen tot gekopieerde 4K-inhoud. Deze is ondergebracht in een speciale hardwarechip. Blu-ray-fans moeten er daarom voor zorgen dat hun Blu-ray-speler en 4K UHD-tv niet alleen een HDMI 2.0-interface of hoger hebben, maar ook HDCP 2.2 ondersteunen. Dit is de enige manier waarop beide apparaten elkaar in de toekomst kunnen authenticeren. Dit geldt ook voor andere apparaten in de afspeelketen, zoals soundbars of AV-ontvangers voor audio-uitvoer.

4K-technologie voor gamers – monitoren gebruiken ook de nieuwe resolutie

Gamingmonitoren en enorme televisies behoren tot de meest gewilde toepassingen voor 4K-resolutie. Bij hoge resolutie zijn de vele vensters tegelijk in beeld en maken ze het werken aangenamer. Spelletjes vol actie, maar ook fotobewerking profiteren van 4K-resolutie, want precisie is niet alleen op wetenschappelijk gebied vereist. Met 3.840 x 2.160 pixels toont een 4K-scherm een gigantische schermdiagonaal van 28 inch, waarop zelfs de fijn gestructureerde oppervlakken van de weergegeven objecten met veel pixels kunnen worden herkend en kleuren van landschappen natuurgetrouw worden weergegeven.

4K-videoresolutie in smartphones

Betaalbare camera’s en smartphones, zoals modellen uit de Samsung Galaxy-reeks, integreren de nieuwe 4K-technologie al in hun video-opnamemodi. Hoewel filmdragers met meer opslagruimte dan de huidige Blu-rays nog niet te koop zijn, hebben andere spelers zich al op de 4K-markt gepositioneerd: de online videotheek Netflix dringt met zijn inhoud in hoge resolutie al door tot de 4K-publieksmarkt. De Playstation 4 en Xbox One zijn ook voorzien van een 4K-upgrade.

4K-upgrade voor pc’s – krachtige grafische kaarten nodig

Behalve de 4K-tv of -monitor heeft de computer misschien ook een hardware-upgrade nodig, omdat het berekenen van de 8.294.000 pixels tijd kost en alles vraagt van de grafische processor van de pc. Computerhardware uit de hogere prijsklasse moet zijn uitgerust met een DisplayPort en een grafische topchip. De elektriciteitsrekening is ook hoger bij 4K-resolutie, omdat het verbruik van 4K-monitoren stijgt tot ongeveer 60 watt – vergeleken met de bescheiden 20 watt van de Full HD-modellen.

Wat betekent 4K UHD?

De term 4K UHD staat voor Ultra High Definition (extreem hoge resolutie). De resolutie is 3.840 x 2.160 pixels. De term 4K wordt synoniem gebruikt, maar de resolutie is 4.096 x 2.160 pixels.

Wat is beter 4K of Full HD?

4K is de opvolger van Full HD en biedt in totaal 4 keer de resolutie. Wanneer Full HD-films worden afgespeeld op een 4K-tv, wordt de inhoud opgeschaald naar Ultra HD.

Hoeveel pixels zijn 4K?

Er zijn twee verschillende 4K-resoluties: het 4K2K-formaat met 4.096 x 2.160 pixels, ook bekend als Cinema 4K, en de UHD met een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels, die soms ook QFHD of Quad Full High Definition wordt genoemd.

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.