Van comfort tot tijdsbesparing 12 toepassingen van Samsung SmartThings in uw eigen Smart Home

De wereld van smart home apparaten opent een veelheid aan mogelijkheden en ideeën. Samsung SmartThings heeft met zijn serie ook een systeem op de markt gebracht dat zeer veelzijdig is en nauwelijks grenzen stelt aan de vindingrijkheid van de gebruiker. De Samsung SmartThings Starter Kit bestaat uit een centrale, een bewegingssensor, een aanwezigheidssensor en sensoren die zorgen voor meer beveiliging en controle. Om een overzicht te krijgen van wat er met het systeem en de componenten mogelijk is, volgen hieronder enkele interessante voorbeelden.

De Samsung SmartThings bewegingssensor

1) Melding van onverwachte bewegingen in het huis

Een denkbare functie van de SmartThings Starter Kit is om de gebruiker te waarschuwen wanneer de bewegingssensor een beweging in of nabij het huis meldt die niet zou mogen plaatsvinden. In dit geval wordt de gebruiker geïnformeerd door een pushbericht of een oproep via zijn smartphone, zodat hij direct actie kan ondernemen.

2) Bericht bij te koude temperaturen

Zowel de deursensoren als de bewegingssensoren van de SmartThings Starter Kit kunnen de temperatuur meten. Het ligt dus voor de hand dat de gebruiker deze functie gebruikt om een melding te krijgen zodra de temperatuur onder of boven een bepaalde waarde komt. Om dit te doen stelt u gewoon de overeenkomstige waarde in en kiest u de manier waarop u gewaarschuwd wilt worden. Deze functie is zeer nuttig, aangezien te koude temperaturen dure schade kunnen veroorzaken aan leidingen en kranen.

Samsung SmartThings Aanwezigheidssensor @www.smartthings.com

De Samsung SmartThings Aanwezigheidssensor

3) Weet wanneer de kinderen thuis zijn

Ouders kunnen bijvoorbeeld ook SmartThings van Samsung gebruiken om altijd te weten wanneer hun kinderen thuiskomen. Daartoe wordt de aanwezigheidssensor in de rugzak van het kind geplaatst. Zodra het systeem de sensor in de buurt weer registreert, concludeert het dat het kind thuis is. Ouders kunnen dan instellen dat ze via een pushbericht op de hoogte worden gebracht.

4) De sleutel terugvinden

Als u vaak belangrijke dingen zoals uw sleutels kwijtraakt, kunt u ook de aanwezigheidssensor gebruiken om ze terug te vinden. Daarvoor wordt de sensor gewoon aan de sleutelhanger bevestigd. Zodra de gebruiker wil weten waar de sleutel is, wordt de sensor via de app opgeroepen. De sensor laat dan een luide piep horen en de gebruiker weet binnen enkele seconden waar de zoekgeraakte sleutel is – mits hij binnen hoorbaar bereik is.

5) Melding wanneer de hond het huis verlaat

Eigenaars van honden die graag ongeoorloofde uitstapjes maken, kunnen de aanwezigheidssensor ook aan de halsband van de hond bevestigen. Zodra het systeem registreert dat de sensor niet meer in de buurt is, kan de gebruiker via de smartphone een melding krijgen en direct op zoek gaan naar de hond. Deze functie kan ook worden gebruikt om te controleren wanneer de hondenoppas er was en het huis met de hond heeft verlaten of is teruggekeerd.

6) Een telefoontje ontvangen wanneer de kinderen ’s nachts thuiskomen

Vooral voor ouders van tieners die vaak niet rustig kunnen slapen bij de gedachte dat hun kinderen ’s nachts nog buiten zijn, komt de aanwezigheidssensor goed van pas. De sensor kan aan het kind worden gegeven – of de ouders kunnen de smartphone van de tiener instellen als aanwezigheidssensor. Zodra de nakomeling op een bepaald tijdstip thuiskomt, ontvangen de ouders een push-bericht.

Samsung SmartThings deur- en raamsensor @www.smartthings.com

De Samsung SmartThings deur- en raamsensor

7) De post is er!

Als de raamsensor aan de brievenbus en het deksel van de brievenbus wordt bevestigd, kan de gebruiker automatisch worden gewaarschuwd wanneer de postbode is aangekomen. Want zodra de twee sensordelen van elkaar worden gescheiden, gaat het systeem ervan uit dat de brievenbus is geopend om belangrijke brieven of pakketten af te leveren. De gebruiker kan dit bericht naar wens ontvangen via een pushbericht of bekijken in de app.

8) Veiligheid voor kostbaarheden

Wie een kluis, een kast of een doos voor waardevolle spullen heeft, kan hier ook de tweedelige raamsensor bevestigen. Als bijvoorbeeld de kluis wordt geopend en de twee delen van de sensor dus van elkaar gescheiden zijn, kan de gebruiker, afhankelijk van de instelling, direct een oproep of een push-bericht laten versturen.

9) Melding bij geopende ramen of deuren

Zodra de twee delen van de op het raam en het raamkozijn gemonteerde sensor van elkaar gescheiden zijn, detecteert het apparaat dat het raam geopend is. In dat geval kan de gebruiker automatisch via zijn smartphone worden gewaarschuwd. Zo kan hij, zelfs als hij afwezig is, er altijd zeker van zijn dat hij in geval van een inbraak direct wordt ingelicht.

10) Weten wanneer de drankkast wordt geopend

Als je tienerkinderen hebt of met huisgenoten samenwoont, wil je er waarschijnlijk voor zorgen dat niemand zonder toestemming aan de drankkast komt. Daartoe kan de raamsensor aan de kast of slijterij worden bevestigd. De sensor detecteert vervolgens wanneer het kastje wordt geopend en waarschuwt de gebruiker via zijn smartphone.

11) Altijd weten of de ramen en deuren gesloten zijn

Iedereen kent het wel: je verlaat het huis en op weg naar je werk of op vakantie vraag je je af of alle ramen en deuren wel echt dicht zijn. Om deze zorgen in de toekomst te vermijden, kan de deur- en raamsensor van de Smart Things-serie worden gebruikt.

Als de sensor aan ramen, deuren of de garagedeur is bevestigd, kan de gebruiker in de SmartThings app altijd en overal controleren of alle deuren en ramen thuis gesloten zijn en zo ontspannen naar zijn werk of op vakantie gaan.

12) Uw Smart Things systeem op elk moment uitbreiden en wijzigen

Wanneer een gebruiker kiest voor een van de vele mogelijke toepassingen van de SmartThings-apparaten, hoeft dat helemaal geen langetermijnbeslissing te zijn. Omdat de onderdelen zo veelzijdig zijn, kunnen zij op elk moment op een andere plaats worden geplaatst en een andere taak uitvoeren. Tegelijkertijd kan een willekeurig aantal afzonderlijke SmartThings-componenten worden aangeschaft en in het bestaande systeem worden geïntegreerd als de Smart Things Starter Kit niet langer volstaat. Zelfs als u verhuist, kunnen de onderdelen gemakkelijk worden gedemonteerd en weer gemonteerd in de nieuwe woning.

Conclusie

Het wordt duidelijk hoeveel mogelijkheden het Samsung SmartThings smart home systeem biedt. Of de focus nu meer ligt op comfort, veiligheid of tijdbesparing – met een beetje fantasie en talrijke recepten kan het SmartThings systeem op veel verschillende manieren worden gebruikt en het leven gemakkelijker maken.

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.