Wat doen actuatoren in de Smart Home? Smart Home actuator – Hoe het aandrijfelement werkt

In de Smart Home kun je via de smartphone de temperatuur van de verwarming bepalen, de rolluiken op het gewenste tijdstip laten zakken of omhoog doen of het licht bedienen: Het lijkt allemaal automatisch te gaan en vereenvoudigt het dagelijks leven enorm. Maar wat voert deze mechanische processen uit? Hier komen actuatoren om de hoek kijken. We leggen uit wat ze precies zijn en wat actuatoren doen in de Smart Home.

Wat is een actuator? – De belangrijkste feiten in het kort

Een actuator draagt zijn gebruik al in zijn naam: Het dient om acties uit te voeren. Technisch gezien zijn actuatoren aandrijfelementen die elektrische signalen of stroom omzetten in mechanische bewegingen. Meer in detail betekent dit:

Impulsen omzetten in mechanische hoeveelhedenEr zijn verschillende soorten actuatoren die impulsen omzetten in verschillende mechanische grootheden. Het werkingsprincipe zet het signaal niet alleen om in beweging, maar ook in geluid, druk of temperatuur.

Actoren voeren acties uitIn de Smart Home is de smartphone bijvoorbeeld te beschouwen als een component via welke de gebruiker elektrische signalen en impulsen kan versturen. Actoren bestaan als inbouwoplossingen of zijn ingebouwd in technische apparaten. In slimme rolluiken zijn bijvoorbeeld actuatoren geïntegreerd. Daar zorgen ze ervoor dat ze na een commando via een app omhoog of omlaag gaan. In dit geval maakt de actuator automatisering in de slimme woning mogelijk en ontlast hij de mens actief van het werkproces, omdat hij het rolluik niet met eigen kracht hoeft te bedienen. Dit verhoogt het comfort en is een van de belangrijkste voordelen van een smart home.

Hoe worden actuatoren aangestuurd?

Er zijn verschillende mogelijkheden waarmee een actuator kan worden aangestuurd en de impuls voor de bijbehorende actie kan worden geactiveerd. De regeling vindt altijd plaats in een open of gesloten regelkring.

Actuatoren brengen na ontvangst van een signaal een concrete reactie of zelfs hele reeksen acties in een regelproces op gang. Het signaal voor actie kan bijvoorbeeld komen van de volgende initiatiefnemers:

Met actuators kunnen rolluiken automatisch worden neergelaten of opgetrokken

App: Vaak krijgen technische apparaten hun slimme karakter doordat ze via een app te bedienen zijn. In dit geval is de besturing van de actuator duidelijk omdat de smartphone als pulsgenerator fungeert en de actuator in het apparaat de bijbehorende actie uitvoert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de lichtregeling. De gebruiker signaleert de actuatoren door een commando via app dat deze slimme LED-lampen aan- of uitschakelt.

SensorenEen besturingsoptie voor actuatoren is ze te verbinden met sensoren. Beide componenten kunnen reeds in elektrische apparaten worden ingebouwd. De sensor registreert externe impulsen en geeft deze door aan de actuator om een actie in gang te zetten. Een voorbeeld is de slimme verwarmingsregeling. Hetzelfde geldt voor slimme thermostaten. Ingebouwde sensoren in sommige thermostaatmodellen registreren een open raam als gevolg van een plotselinge temperatuurdaling en geven de geïntegreerde actuator een signaal om het verwarmingsproces enkele minuten te pauzeren. Een ander toepassingsgebied is te vinden in rookmelders, waar de sensor de rook registreert en de actuator op basis van dit signaal het alarm activeert, waardoor de veiligheid wordt verhoogd.

TaalAls componenten in de Smart Home compatibel zijn met Alexa, Google Assistant of Siri, zit er ook een geïntegreerde actuator achter. Het signaal wordt als spraakcommando naar het betreffende apparaat gestuurd en de geïntegreerde actuator zet het om in de gewenste actie. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer gebruikers het volume van de muziek op een slimme speaker via hun stem veranderen.

Wat doet een actuator in het slimme huis?

Actuatoren zijn noodzakelijke componenten van elektrische apparaten zodat gebruikers ze automatisch kunnen gebruiken in een slimme woning. Slimme componenten danken hun vermogen om signalen om te zetten in de bijbehorende actie aan actuatoren. Actuatoren werken volgens bepaalde principes. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

COMEXIO biedt actuators om bijvoorbeeld motoren en luiken aan te sluiten.

Actoren met elektromagnetisch principeElektrische energie wordt omgezet in mechanische energie. Deze actuatoren zijn bij voorbeeld te vinden in luidsprekers waarvan het membraan beweegt op basis van elektrische trillingen, waardoor geluidsdruk wordt opgewekt: de gebruikers luisteren naar muziek of een ander soort akoestisch amusementsprogramma.

Actoren met piëzo-elektrisch principeOp het piëzokristal wordt een spanning gezet zodat het vervormt. Deze vervorming wordt bijvoorbeeld gebruikt in piëzoprinters om de inkt mechanisch en gelijkmatig uit de spuitmond te persen.

Actuatoren met opto-elektronisch principe: Stroom wordt omgezet in licht en toegepast in verlichting en lasertechnologie.

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.