Wat voor soort sensoren zijn er en wat doen ze in het Smart Home? Smart Home Sensor – Hoe de detector werkt

Wat is een sensor in het Smart Home? – De belangrijkste feiten in het kort

Een sensor is veelzijdig en wordt op verschillende gebieden in het leven gebruikt. Hieronder leggen wij in het kort de belangrijkste dingen uit over de sensor, de manier waarop hij werkt en het fysieke concept:

Zet fysische grootheden om in signalenEen sensor neemt fysieke variabelen waar en zet deze om in een elektrisch signaal. Dit kunnen bijvoorbeeld beweging, druk, temperatuur of vochtigheid zijn.

Sensor en actuator werken samen in het slimme huisAfhankelijk van het model stuurt de sensor de informatie door naar een actuator, die een actie in gang zet. Beide componenten kunnen bijvoorbeeld in een rookmelder worden ingebouwd. Een sensor functioneert als een soort vertaler die geregistreerde indrukken omzet in elektrische signalen en deze interpreteerbaar maakt voor gebruiksapparatuur of een ingebouwde actuator en een proces in gang zet.

Mechanische en niet-mechanische sensorenSensoren worden hoofdzakelijk onderverdeeld in mechanische en niet-mechanische sensoren. Een mechanische sensor detecteert onder meer kracht of druk, terwijl zijn niet-mechanische tegenhanger verantwoordelijk is voor de ontvangst van licht, temperatuur, magnetische velden en chemische stoffen.

Verschillen in het werkingsprincipeIn het algemeen verschillen sensoren in hun werkingsprincipe en in de invloeden die in een elektrisch signaal worden omgezet. Deze kunnen bijvoorbeeld magnetisch, piëzo-elektrisch, inductief of capacitief zijn. Sensoren hoeven niet per se als haptische componenten te bestaan, maar kunnen ook digitaal in een systeem worden geïntegreerd.

Sensoren in de fysicaIn de natuurkunde worden sensoren onderverdeeld in passieve en actieve sensoren. Een actieve sensor pikt rechtstreeks een elektrisch signaal op en heeft geen elektrische hulpenergie nodig. Bijgevolg vindt er geen omzetting van energie plaats, terwijl bij een passieve sensor de parameters worden getransformeerd door de gemeten variabele. Het uitgangssignaal van de passieve sensor is dus niet van elektrische aard en wordt alleen door de sensor omgezet in een elektrisch signaal. Terwijl actieve sensoren geen externe energie nodig hebben omdat zij de binnenkomende elektrische signalen rechtstreeks gebruiken, hebben passieve sensoren een hulpenergie, bijvoorbeeld stroom, nodig voor de omzetting.

Wat voor soort sensoren zijn er?

De combinatie van Echo Flex en bewegingssensor biedt een snelle installatie

De combinatie van Echo Flex en bewegingsdetector biedt een snelle installatie

(Melanie Baumann / home&smart)

Er zijn talrijke soorten en vormen van sensoren die op verschillende manieren worden gebruikt in het slimme huis. De volgende selectie geeft een overzicht:

BewegingssensorenTot de bekendste soorten sensoren behoren bewegingssensoren. De bewegingssensor registreert bijvoorbeeld wanneer bewoners met de auto het pand betreden. De informatie wordt door de sensor verwerkt, zodat de aangesloten lampen op het erf de oprit in het donker veilig verlichten.

Deur- en raamsensoren: Talrijke sensoren verhogen de veiligheid in het slimme huis. Deze omvatten deur- en raamsensoren. Dankzij hun magnetische werking detecteren ze of deuren of ramen momenteel open of gesloten zijn. Naast bescherming tegen inbrekers kunnen gebruikers zien of ze per ongeluk een raam hebben opengelaten toen ze het huis verlieten. Voor meer veiligheid is er ook een glasbreuksensor die, zoals de naam al zegt, gebroken vensterglas registreert. Een andere toepassing van deur- en raamsensoren is de combinatie met slimme thermostaten, die de verwarmingstemperatuur verlagen wanneer een raam openstaat of deze gedurende een bepaalde tijd volledig uitschakelen en zo de efficiëntie bevorderen.

Trillingssensor: Op de auto gemonteerde trillingssensoren dienen als inbraak- en diefstalbeveiliging. Zodra een poging wordt gedaan om met geweld binnen te komen, slaan trillingssensoren alarm. Als gebruikers deze sensor op ramen of deuren installeren, zijn ze ook geschikt voor de beveiliging van het slimme huis.

Watersensoren: Sensoren die snel potentiële gevaren kunnen detecteren, voorkomen of indammen zijn nuttig. Gebruikers kunnen watersensoren installeren in de buurt van de wasmachine of vaatwasser en deze zullen waterschade in een vroeg stadium detecteren.

Rookmelder: De reeds genoemde rookmelder dient ook om de veiligheid in het Smart Home te verhogen en is sinds enkele jaren verplicht. Sommige modellen hebben zelfs sensoren die rook, kooldioxide en het soort brand registreren.

Thermometer: Nauwkeurige informatie over het weer wordt aan de gebruikers verstrekt door een thermometer. De manier waarop het werkt is ook gebaseerd op sensoren. Afhankelijk van het model van de thermometer is ook een vochtigheidssensor geïntegreerd. Dan weten gebruikers niet alleen de temperatuur, maar ook het huidige vochtigheidspercentage.

Hoe belangrijk zijn sensoren in het slimme huis?

Sensoren zijn essentieel voor automatiseringsprocessen in het slimme huis. Zij registreren een grote verscheidenheid aan zintuiglijke indrukken, bijvoorbeeld visuele prikkels zoals licht en beweging, voelen vloeistoffen en zetten deze informatie om in signalen die een actie in gang zetten. Daarbij winnen de gebruikers aan veiligheid en comfort omdat een automatisering in gang wordt gezet door de waarnemingen van de sensor: De rookmelder slaat alarm, bewegingsmelders verlichten de weg in het donker, de thermometer geeft de huidige temperatuur aan.

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.