Zigbee Smart Home: Hubs, bewegingsmelders, schakelaars, lampen & Co. Wat is Zigbee en welke Zigbee-producten zijn er?

Zigbee is een van de meest voorkomende draadloze smart home standaarden en wordt gebruikt in domotica, sensornetwerken en vooral in verlichtingstechnologie. We leggen uit hoe Zigbee werkt en introduceren de multifunctionele, uniforme Zigbee 3.0. We geven ook een overzicht van welke Zigbee-producten beschikbaar zijn. Zo kan iedereen een geschikte hub vinden, Zigbee bewegingsmelders, lampen, thermostaten, rookmelders en nog veel meer.

Wat is Zigbee? De belangrijkste feiten in het kort

Het doel van een efficiënt slim huis is om bijna alle elektrische apparaten aan te sluiten op een netwerk waardoor ze kunnen communiceren, gegevens kunnen uitwisselen en bestuurd kunnen worden. Dit vereist technologie die een onafhankelijk netwerk via radio overspant en zichzelf beheert om zo weinig mogelijk onderhoud en energie te verbruiken.

Zigbee is zo’n radiostandaard. Het verbindt verschillende apparaten met elkaar over korte afstanden – het radiobereik ligt tussen 10 en 20 meter, afhankelijk van het vermogen en de structurele omgeving, en onder ideale omstandigheden zelfs tot 100 meter.

In tegenstelling tot bekendere normen zoals WLAN of Bluetooth, wordt Zigbee gekenmerkt door energie-efficiëntie, eenvoud van gebruik en hoge flexibiliteit. De eindapparaten beheren het netwerk autonoom. Dit betekent dat de apparaten na een eerste integratie in de respectieve domotica zelfstandig in het netwerk worden opgenomen, worden gevonden en via het netwerk communiceren.

Door zijn lage energiebehoefte is Zigbee ook de ideale standaard voor apparaten die op batterijen werken. Deze kunnen jarenlang via de radio communiceren, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen, zonder dat de batterijen vaak vervangen hoeven te worden. Bekende fabrikanten zoals Signify, de maker van de populaire Philips Hue-producten, bieden al Zigbee-producten aan. De installatie is ongecompliceerd en bediening via app op de smartphone of tablet is mogelijk zonder uitgebreide verdere configuratie.

Zigbee Smart Home Hubs, gateways en afstandsbedieningen

Veel gebruikers vragen zich af: “Wat is een Zigbee Hub en waar heb ik die eigenlijk voor nodig?”. Het antwoord hierop is heel eenvoudig: om de Zigbee-standaard te gebruiken is een smart home-centrale nodig, die afhankelijk van de fabrikant ook wel een bridge, hub of gateway wordt genoemd. Wie een Zigbee-hub koopt, moet van tevoren bedenken waarvoor hij zal worden gebruikt. Voor gebruik in een Alexa Smart Home raden wij een Echo 4 speaker of een Echo Show 2 display aan. Het voordeel: Deze apparaten hebben niet alleen al een Zigbee Hub geïntegreerd, maar beschikken ook over de Alexa voice software.

Zigbee Hub aanbeveling: Philips Hue Bridge

Gebruikers die hun huis liever via HomeKit, Google Home of App besturen, kunnen beter kiezen voor Zigbee-besturingscentra van andere fabrikanten in plaats van Alexa Zigbee-componenten. Bijvoorbeeld de Philips Hue Bridge. Hiermee kunnen maximaal 50 Hue-lampen en -armaturen en maximaal 12 Hue-accessoires aan het gelijknamige verlichtingssysteem worden toegevoegd en afzonderlijk worden bediend.

Het multicompatibele Philips Hue-systeem kan ook worden gecombineerd met producten van vele andere fabrikanten en spraakgestuurd worden via bijvoorbeeld Amazon Alexa, Google Assistant of Siri.

Philips Hue Bridge

Philips Hue Bridge -12%

Centrale eenheid voor het Philips Hue-systeem, bestuurt tot 50 lampen, maakt toegang op afstand tot het verlichtingssysteem mogelijk

RRP 59,95 €

Status: 12.10.

Goedkoop alternatief: IKEA TRÅDFRI

Koopjesjagers kunnen slimme IKEA jaloezieën, lampen en speakers combineren met deze Zigbee gateway en ze bedienen via de IKEA Home smart app op de smartphone. Daarnaast is netwerken met de spraakassistenten Alexa, Google Assistant of Siri ook hier mogelijk.

IKEA TRÅDFRI, Gateway

IKEA TRÅDFRI, Gateway

Met de TRÅDFRI Gateway kun je lampen bedienen met Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Assistant.

Status: 12.10.

Hybride voor Zigbee netwerken met andere radiostanden: homee Cube

Met de Zigbee Cube homee kunnen gebruikers ook met verschillende standaarden communiceren, bijvoorbeeld een Zigbee schakelaar met een EnOcean sensor. Er zijn echter verschillende andere mogelijkheden om Zigbee-apparaten in een netwerk op te nemen, zoals onze lijst laat zien.

homee Zigbee Starter Set

Startset bestaande uit Brain Cube en ZigBee Cube. Met hoge databeveiliging en spraakbesturing.

Startset van Brain Cube en ZigBee Cube. Met hoge databeveiliging en spraakbesturing.

Verkrijgbaar bij:

Status: 12.10.

Meer Zigbee Hubs en Smart Home Centra

 • BEGA: Dit moderne Zigbee systeem bevat onder andere een BEGA gateway, Zigbee besturingsmodules voor installatie in schakelaar- en holtecontactdozen, Zigbee besturingsmodules voor top-hat rail montage, Zigbee drukknop module, Zigbee antennekabels, bolderlichtbuizen voor BEGA LED systeembolders, BEGA LED compacte spots met grondspies en BEGA LED lampen voor G9, E14 of E27 lampvoeten.
 • Lidl: De Lidl SILVERCREST Smart Home Gateway bestuurt bijvoorbeeld Lidl Smart Home SILVERCREST lampen of stopcontacten.
 • Logitech: De Logitech Harmony Hub is een van de smart home control units die werken met Amazon’s Alexa voice assistant en dus profiteren van honderden Alexa skills (extra functies) die gratis geactiveerd kunnen worden.
 • NIKO: De hub voor Niko Home Control kan een draadloze bewegingsmelder, een Zigbee-wandcontactdoos met beschermingscontact en een in een netwerk opgenomen schakelbare wandcontactdoos met randaarde en geïntegreerde verhoogde contactbeveiliging van de fabrikant aansturen.
 • Schwaiger: Als Zigbee en Z-Wave centrale stuurt de Schwaiger HA101 gateway bijvoorbeeld luidsprekers en verwarmingen aan. Hij kan zelfs als slimme lamp worden gebruikt.
 • Smart LifeDe Tuya (Smart Life) Zigbee Hub kan temperatuur en vochtigheid in real time weergeven.
 • SmartThings: Het Smart Home-systeem van Smart Things bevat natuurlijk ook een eigen hub, die naast de Amazon Echo ook met de Google Home kan worden bediend en via IFTTT kan worden geconfigureerd.
 • Smart Life: Goedkope retrofit-oplossing die wordt aangestuurd via de Tuya Zigbee gateway en temperatuur- en vochtigheidssensoren bevat.

Zigbee-afstandsbedieningen en draadloze drukknoppen

Met Zigbee-dimmers en andere mobiele bedieningselementen kunnen bijvoorbeeld compatibele lampen of thermostaten worden bediend vanaf de bank. Sommige, zoals de Bitron afstandsbediening met 4 knoppen, kunnen zelfs als sleutelhanger worden gebruikt.

Tip van de redactie: Philips Hue-dimschakelaar

De houder van de Philips Hue-dimschakelaar wordt eenvoudig aan elke muur bevestigd, zodat de magnetisch bevestigde dimmer indien nodig eenvoudig kan worden verwijderd en als mobiele afstandsbediening kan worden gebruikt. De stroomvoorziening wordt verzorgd door een batterij.

Voor nog meer functies is het ook mogelijk om de Philips Hue-dimschakelaar te integreren in het Philips Hue-verlichtingssysteem en in een netwerk op te nemen met andere componenten.

Philips Hue draadloze dimschakelaar

Philips Hue-schakelaar voor lichtregeling en dimmen met afstandsbediening

Philips Hue-schakelaar voor lichtregeling en dimmen met afstandsbediening

Verkrijgbaar bij:

Status: 12.10.

Andere afstandsbedieningen met Zigbee

 • Busch Jäger: b.v. Busch-Jaeger bedieningselement 6735-84
 • Bitron: bijv. 4-knops afstandsbediening van Bitron
 • Innr: bijv. Afstandsbediening Innr Afstandsbediening RC 110
 • Lidlb.v. Lidl Home Afstandsbediening Dimmer

Zigbee stopcontacten en radioadapters

Ze maken ook bestaande elektrische apparaten slim en maken hun afstandsbediening binnen een Zigbbe Smart Home mogelijk. We hebben het over radiogestuurde stopcontacten, die vaak al voor 12 euro verkrijgbaar zijn.

Onze aanbeveling: LEDVANCE SMART+ Zigbee wandcontactdoos

Het LEDVANCE stopcontact, voorheen bekend als OSRAM Smart+, is ontworpen om klassieke apparaten te integreren in een op Zigbee gebaseerd systeem, zoals Philips Hue, Telekom Magenta, Quivicon, Samsung SmartThings of Schwaiger4You, of in zijn controle-app.

LEDVANCE Smart+ stekker

Slim stopcontact met ZigBee voor intelligente smart home controle. Compatibel met Alexa. -29%

Slim stopcontact met ZigBee voor smart home controle. Compatibel met Alexa.

RRP €27.95

Status: 12.10.

Alternatief met extra Bluetooth-verbinding

Het hoogwaardige Philips Hue stopcontact scoort met een slanke, ruimtebesparende behuizing en is ook compatibel met Google Assistant, Amazon Alexa en Apple HomeKit. Via een Bluetooth-verbinding kan hij zelfs HomeKit-apparaten aansturen zonder een extra bridge.

Philips Hue Smart Plug (stopcontact)

Philips Hue Smart Plug (stopcontact) -14%

Verbindt verschillende lampen met Philips Hue, naar keuze direct via Bluetooth of Philips Hue Bridge

PRIJS 34,99 €

Status: 12.10.

Andere Zigbee stopcontacten in een oogopslag

 • BEGA: bijv. BEGA Smart Plug (Zigbee 3.0 gecertificeerd)
 • IKEA: bijv. IKEA TRÅDFRI stopcontact
 • Innr: bijv. Innr SP120 stopcontact (Smart Plug)
 • LEDVANCE: bijv. LEDVANCE Smart+ Outdoor Plug
 • LUPUSEC: bijv. LUPUSEC radiogestuurde contactdoos 12050 (met elektriciteitsmeter)
 • Bitron: bijv. Bitron Smart Plug met registratie van verbruiksgegevens
 • Lidlbijv. Lidl SILVERCREST contactdoos, 4-voudige Lidl Home USB-Zigbee contactdoosstrook of 3-voudige Lidl Zigbee contactdoosstrook.

Zigbee lampen en verlichtingssystemen

Twee van de bekendste en populairste fabrikanten van Zigbee-compatibele lampen zijn Signify (Philips Hue) en IKEA. Er zijn echter vele andere compatibele verlichtingselementen die wij ook in het overzicht presenteren.

Aanbeveling: Philips Hue-verlichtingssysteem

Tot de Zigbee bestuurbare verlichtingselementen van Signify behoren bijvoorbeeld de Philips Hue LightStrip of Philips Hue LightStrip Plus en de multifunctionele lampen voor montage in E14, GU10 of E27 stopcontacten. Een overzicht van alle belangrijke Philips Hue-lampen en verlichtingselementen vindt u in het artikel over het Philips Hue-systeem. Ook wordt uitgelegd hoe de afzonderlijke lampen tijdens de installatie op de Hue Bridge kunnen worden aangesloten.

Philips Hue White & Color Ambiance E27 2-delige startset

2 gekleurde en dimbare Philips Hue LED lampen met E27 fitting. Incl. Philips Hue Bridge.

2 gekleurde en dimbare Philips Hue LED lampen met E27 fitting. Incl. Philips Hue Bridge.

Verkrijgbaar bij:

Status: 12.10.

Alternatieve Zigbee verlichtingsoplossingen

 • LEDVANCE Smart+ (voorheen OSRAM Lightify/ OSRAM Smart+): Dit goedkope alternatief voor het Philips Hue-systeem kan rechtstreeks worden bediend via bijvoorbeeld de Echo Show 2 of Echo Studio met geïntegreerde Zigbee Hub, maar kan ook worden geïntegreerd in andere Zigbee-systemen. Verkrijgbaar bij LEDVANCE zijn bijvoorbeeld LEDVANCE Smart+ Lampen voor E27 stopcontacten, LEDVANCE Smart+ LED tuinlampen of buitenwandlampen.
 • IKEA TRÅDFRI: Het slimme lampensysteem van IKEA dat compatibel is met de Philips Hue Bridge omvat de Zigbee-compatibele IKEA TRÅDFRI LED lamp E27, een IKEA TRÅDFRI Filament lamp in retrolook en het IKEA FLOALT LED lichtpaneel. Nuttige tips en trucs voor het gebruik van de IKEA lampen vind je in ons artikel IKEA TRÅDFRI lampen aansluiten op Philips Hue.
 • InnrAls betaalbaar alternatief voor Philips Hue biedt het Innr-systeem ook slimme leds met of zonder kleurweergave en gloeilampen. Inclusief: bijv. Innr RB 245 Smart Candle Wit E14
 • Lidl: Voor de Lidl SILVERCREST Smart Home Gateway zijn Lidl LIVARNO LUX gloeilampen voor E14, E27 of GU10 fitting verkrijgbaar. Ook de Lidl Smart LED Zigbee Lightstrip 2m en een Lidl Home Smart kleur veranderende LED lamp (kaarsvorm) worden door de Zigbee Alliance genoemd als compatibel.
 • Smart Life: bijv. Tuya LED-lamp met aftelfunctie

Zigbee thermostaten en verwarmingsoplossingen

Intelligente verwarmingsregeling wordt steeds populairder omdat het niet alleen energie bespaart, maar ook het comfort aanzienlijk verhoogt. Bijv. door zelflerende thermostaten of Alexa-enabled producten die de temperatuur op verzoek aanpassen.

Eurotronic Spirit Zigbee thermostaat

Wij bevelen de Eurotronic Spirit thermostaat aan voor iedereen die zijn huisverwarming op een slimme manier wil aanpassen en al een Zigbee systeem heeft. Het overtuigde ons met zijn duidelijke weergaveveld in opvallend oranje en eenvoudige bediening. Volgens de fabrikant kan het ook tot 30 procent besparen op verwarmingskosten.

Eurotronic Spirit ZigBee radiatorthermostaat

Energiebesparende controller met duidelijk display en geïntegreerde ZigBee-radioverbinding. Gemakkelijk te configureren en te controleren.

Energiebesparende controller met duidelijk display en geïntegreerde ZigBee-radioverbinding. Gemakkelijk te configureren en te controleren.

Status: 12.10.

Meer Zigbee thermostaten

 • Danfoss Ally Radiatorthermostaat
 • essentiële Smart Home verwarmingsthermostaat
 • SMaBiT (Bitron Video) AV2010/32 wandthermostaat

Zigbee bewegingsdetectoren en sensoren voor meer comfort

Smart Home sensoren kunnen hele actieketens in gang zetten. Een netwerkthermostaat kan bijvoorbeeld bepalen wanneer de ramen openstaan en verlaagt dan automatisch de temperatuur. Dankzij sensoren worden bewegingsmelders ’s nachts actief, waardoor inbrekers worden geregistreerd en afgeschrikt met een alarm of verlichting. Dit verhoogt de veiligheid.

Onze aanbeveling Philips Hue bewegingsmelder

Het uitgebreide Philips Hue-systeem biedt natuurlijk ook een eigen Philips Hue-bewegingsmelder, die bijvoorbeeld de gangverlichting activeert als een gezinslid ’s nachts naar het toilet moet. Daarnaast is er ook een Zigbee-enabled outdoor bewegingsdetector beschikbaar van Philips Hue.

Philips Hue Bewegingssensor

Vooraf gedefinieerde scènes worden geactiveerd wanneer beweging wordt gedetecteerd. Eenvoudige montage met magnetische houder. Extra output van de temperatuur in de kamer. -18%

Vooraf gedefinieerde scènes worden geactiveerd wanneer bewegingen worden gedetecteerd. Eenvoudige montage met magnetische houder. Extra output van de temperatuur in de kamer.

RRP 49,00 €

Status: 12.10.

Andere Zigbee bewegingsdetectoren in een oogopslag

 • AqaraDeze oplossing omvat bijvoorbeeld een deur-raamsensor en een temperatuursensor.
 • Bitron: Het Bitron Home smart home systeem omvat bijvoorbeeld een Zigbee-geschikte Bitron temperatuur- en vochtigheidssensor (met display) en een Bitron Home draadloze temperatuursensor.
 • LEDVANCE: Er is nog geen LEDVANCE hub, maar de LEDVANCE SMART+ Motion Sensor is compatibel met veel Zigbee hubs, bijvoorbeeld het Philips Hue model of het Telekom Magenta model.
 • Lidl: bijv. Lidl Home Smart Window or Door Sensor with Tamper Protection, Lidl SILVERCREST Motion Detector, Lidl SILVERCREST Door/Window Contact.
 • Samsung SmartThings: Deze fabrikant brengt ook een compleet smart home systeem op de markt. Zo heeft Samsung SmartThings ook een intelligente bewegingssensor en een SmartThings Arrival Sensor voor aanwezigheidsdetectie in zijn bereik.

Rookmelders en andere beveiligingsproducten met Zigbee standaard

Zigbee-compatibele branddetectoren worden gebruikt om valse alarmen te verminderen door automatische zelfcontrole. De meeste slimme rookmelders kunnen in geval van nood zelfs andere akoestische apparaten inschakelen, zoals buitenalarmsirenes, of zelfs berichten naar een smartphone sturen als de bewoners niet aanwezig zijn.

Zigbee rookmelders in een oogopslag

 • Bitron: z. Bijv. SMaBiT (Bitron Video) AV2010/T12 optische rookmelder (Zigbee Gateway vereist, bijv. van Magenta Smart Home).
 • Smart Life: bijv. Tuya Slimme Rookmelder (Zigbee Gateway vereist)

Zigbee-compatibele deursloten en andere beveiligingscomponenten

 • Danalock Smartlock V3 Zigbee variant (elektronisch deurslot)
 • VisorTech deurslotcilinder met besturingseenheid voor ZigBee

Meer Zigbee-compatibele producten en smart home oplossingen

Naast de reeds voorgestelde componenten zijn er nog andere manieren om Zigbee te gebruiken, bijvoorbeeld om jaloezieën te bedienen of inbouwmodules in een netwerk op te nemen. Het volgende overzicht laat zien wat daarvoor nodig is.

Zigbee opbouw- en inbouwoplossingen

 • iluminize Zigbee 3.0 Schakelende Actuator Mini, 1 Kanaal 230V
 • LEDVANCE Smart+ Switch Zigbee lichtschakelaar
 • NEXENTRO Zigbee DALI TW Converter met voeding, NEXENTRO Zigbee Switch Actuator Mini

Andere Zigbee producten in een oogopslag

 • BEGA Zigbee USB-stick
 • ConBee II (universele Zigbee gateway in USB-stick vorm)
 • NEXENTRO Zigbee Blind Drive Mini

Hoe werkt Zigbee?

Zigbee terminals kunnen verbinding maken en met elkaar communiceren in een ster-, boom- of netwerkschema. De stertopologie is zeer eenvoudig: Alle eindapparaten communiceren rechtstreeks via een centraal knooppunt dat het netwerk bestuurt. Dit verbindingspunt is echter gevoelig voor botsingen, die de gegevensoverdracht kunnen verstoren of vertragen. In de boomstructuur vertrekt de communicatie eveneens vanuit het centrale knooppunt en verspreidt zich hiërarchisch van het binnenste naar het buitenste punt, vergelijkbaar met de vertakking van een boomtop. Het mesh-netwerk daarentegen stuurt datasignalen willekeurig van elke zender naar elke ontvanger, waarbij elk knooppunt als router fungeert voor de naburige punten. Er zijn altijd meerdere gegevenspaden mogelijk indien een van de tussenpersonen uitvalt – waardoor deze netwerktopologie de meest betrouwbare en tegelijkertijd de meest aanpasbare is.

Bijzonder praktisch: Zigbee werd ontwikkeld met achterwaartse en voorwaartse compatibiliteit in het achterhoofd.

Met de Zigbee-radiostandaard zijn alle apparaten met elkaar verbonden in een netwerk.

Wie gebruikt Zigbee?

Zigbee is een draadloze norm voor slimme woningen die in de eerste plaats bedoeld is voor gegevensoverdracht tussen intelligente componenten. Door zijn energiebesparende technologie is Zigbee bijzonder geschikt voor apparaten die op batterijen werken, zoals rookmelders of thermostaten.

Wat heb ik nodig voor Zigbee?

De basis voor het gebruik is een Zigbee Hub (controlecentrum), die nu al in steeds meer Alexa-apparaten is geïntegreerd. Dus als u bijvoorbeeld een Amazon Echo 4 koopt, kunt u deze gebruiken om Zigbee-producten rechtstreeks te bedienen zonder een extra bedieningscentrum te hoeven kopen.

Naast een hub zijn ook een stabiele internetverbinding en een smartphone nodig, want de meeste Zigbee smart home systemen worden via een app ingesteld en geconfigureerd.

Bijzonder populaire Zigbee-apparaten zijn bijvoorbeeld Philips Hue-lampen.

Wie zit er achter de Zigbee Alliance?

Zigbee wordt veel gebruikt, maar is nog relatief onbekend: Apparaten die een Zigbee profiel gebruiken zijn soms nog niet als zodanig geïdentificeerd. Deze informatie is echter belangrijk voor het samenstellen van verschillende componenten, aangezien alleen die met hetzelfde profiel met elkaar interageren.

Verantwoordelijk voor de (verdere) ontwikkeling van de standaard en de certificering van de producten is de zogenaamde Zigbee Alliance, een vereniging van meer dan 400 bedrijven, waaronder Amazon, Signify (Philips Hue), IKEA, Tuya en Samsung SmartThings.

Kan Alexa Zigbee doen?

Veel van de meest populaire Alexa-enabled apparaten zijn netwerkbaar via Zigbee. Daaronder bijvoorbeeld de Philips Hue-lampen. Een ZigBee hub is zelfs direct geïntegreerd in de Amazon Echo 4 en Echo Studio speakers en in de Alexa displays Echo Show 2 en Echo Show 10 (2020) van Amazon.

Welke voordelen biedt Zigbee?

Naast energiebesparende netwerken, is Zigbee vooral de moeite waard voor Smart Home eigenaars omdat genetwerkte apparaten het eigen WLAN netwerk niet extra belasten of vertragen. Bovendien kan Zigbee zeer flexibel worden gebruikt. Dat komt omdat het radioprotocol uit verschillende lagen bestaat. De basislaag bepaalt de radiofuncties: Hier worden de frequentie waarmee het protocol uitzendt en de transmissievorm van de gegevenspakketten bepaald. De stack bevat verschillende lagen die de vorm en de grootte van het netwerk bepalen en regelen hoe apparaten zich kunnen aansluiten of hoe gegevens worden gecodeerd. De toepassingsprofielen worden gedefinieerd via richtlijnen en werkgroepen van de Zigbee Alliance (zoals Home Automation, Building Automation of Energy Saving), afhankelijk van het beoogde gebruik. Voor een profiel gericht op verlichtingsregeling bijvoorbeeld, definieert de toepassingslaag specifieke instellingen zoals de aan/uit-status of het dimmen van verschillende ontvangers.

Bijvoorbeeld lampen, jaloezieën of thermostaten kunnen met Zigbee worden aangestuurd.

Is Zigbee veilig?

De draadloze Zigbee standaard is gebaseerd op het tap-proof 128-bit AES-CCM algoritme, de app, Zigbee gateway/bridge of hub en smart home apparaten die ermee verbonden zijn.

Hoe ver reikt Zigbee?

Afhankelijk van het aantal apparaten in een Zigbee-netwerk en de bouwkundige omstandigheden bedraagt het bereik van Zigbee 10 tot 20 meter. Theoretisch is onder ideale omstandigheden zelfs tot 100 meter mogelijk.

Wat onderscheidt de oorspronkelijke Zigbee-standaard van Zigbee 3.0?

Vóór Zigbee 3.0 kon het Zigbee-protocol worden onderverdeeld in verschillende standaarden voor verschillende toepassingen: Zigbee, RF4CE, ZigBee IP en Zigbee PRO, dat inmiddels is vervangen door Zigbee 3.0. Zigbee 3.0 is ook voornamelijk ontworpen voor specifieke gebieden zoals genetwerkte LED-lampen, het Light Link-profiel wordt bijvoorbeeld gebruikt voor Philips Hue-producten. Busch-Jaeger gebruikt Light Link voor universele relais in inbouwoplossingen, dresden elektronik voor de slimme wandschakelaar Scene Switch.

Zigbee 3.0 heeft een gestandaardiseerde applicatielaag die geen individuele profielen meer toelaat. Het combineert de zes profielen van Zigbee PRO (Home Automation, Light Link, Building Automation, Retail Services, Health Care en Telecommunications Services) en vergemakkelijkt zo de centrale besturing van het slimme huis. Daarnaast wordt het “Green Power” profiel dat al in Zigbee PRO zit ook gebruikt in 3.0, waardoor de radiostandaard energiezuiniger wordt. Micro-energie wordt gebruikt om autonoom de kleine hoeveelheden energie op te wekken die nodig zijn om de gegevenspakketten te verzenden – gewoon door een schakelaar te activeren, gebruik te maken van verschillen in temperatuur en helderheid, luchtstromen of interne trillingen in het apparaat. Sensoren kunnen bijvoorbeeld werken zonder batterij of stroomaansluiting.

Hoewel fabrikanten nu niet meer kunnen kiezen tussen de vele Zigbee-specificaties en zich moeten beperken tot versie 3.0, neemt het aantal mogelijke toepassingen voor de consument toe. Want met de nieuwe Zigbee 3.0 radiostandaard weten alle apparaten in de smart home nu welke acties er op dat moment plaatsvinden in andere netwerkcomponenten.

Heeft Zigbee 3.0 een toekomst in Smart Home?

De oorspronkelijke Zigbee-protocolstack bestond uit vele toepassingslagen die aanpasbaar waren. De fabrikanten zouden dus voor hun producten eigen uitbreidingen kunnen toevoegen aan het Zigbee-protocol of profielen met beperkte functionaliteit kunnen gebruiken en deze toch laten certificeren. Dit resulteerde in geïsoleerde oplossingen die de Zigbee-protocollen gebruikten, maar nog steeds niet compatibel waren met andere Zigbee-apparaten. Voor fabrikanten is dit een kans voor productaanpassing, maar voor de eindgebruiker is het misschien niet ideaal bij het samenstellen van een smart home.

Het meest gebruikte mesh-netwerk in Zigbee verbindt alle communicatiepunten rechtstreeks met elkaar, wat de snelste en meest energie-efficiënte transmissie oplevert – maar ook een doelwit voor aanvallen op het smart home-systeem. Aanvankelijk verhinderd door het losse certificeringsbeleid van de Zigbee Alliance, kwam er uniformiteit met de introductie van Zigbee 3.0. Hoewel deze stap onvermijdelijk was voor Zigbee om concurrerend te blijven en de veiligheid te vergroten, duurde het lang voordat de standaard zich vestigde op de smart home markt. Pas sinds Amazon zijn Alexa-apparaten Echo Plus, Echo Show 2 en Echo Studio met de Zigbee-radiostandaard heeft uitgerust, hebben steeds meer fabrikanten hun apparaten daaraan aangepast.

Zigbee – Technische specificaties

We hebben alle belangrijke informatie over de Zigbee-frequentie en andere kenmerken van de radiostandaard samengevat in het volgende overzicht. (Status: 12/2020)

 • Netwerk protocol: Zigbee PRO 2015 (of nieuwer)
 • Netwerktopologie: Zelfvormend, zelfhelend MESH
 • Typen netwerkapparaten: Coördinator (routeerbaar), router, eindapparaat, Zigbee green power device
 • Netwerkgrootte (theoretisch aantal knooppunten) max. 65.000 personen
 • Radiotechnologie: IEEE 802.15.4-2011
 • Frequentieband / kanalen 2,4 GHz (ISM-band): 16 kanalen (2 MHz breed)
 • Datasnelheid: 250 Kbit / s
 • Beveiligingsmodellen: Gecentraliseerd (met ondersteuning voor installatiecodes) gedistribueerd
 • Encryptie-ondersteuning: AES-128 op netwerkniveau, AES-128 is beschikbaar op toepassingsniveau
 • Communicatiebereik (gemiddeld): Tot 300+ meter (zichtlijn) of tot 100 meter binnenshuis
 • Laag vermogen ondersteuning: o.a., Zigbee Green Power Devices (energy harvesting)
 • Ondersteuning voor oudere profielen: Zigbee 3 apparaten kunnen zich aansluiten bij oudere apparaten
 • Ondersteuning voor logische apparatenElk fysiek apparaat kan maximaal 240 eindpunten (logische apparaten) ondersteunen.

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.